16. - Brikkevev

Nok et telemarks-inspirert bånd:

 


Lite osebergbånd

To varianter av det smale osebergbåndet. Originalen var vevd i silke og et plantefiber, kanskje lin. 

 

Min variant er mer rustikk, i ull.

 

 

Den øverste er fortsatt til salgs, den under har fått ny eier og et nytt liv som pynt på en selekjole :)

 

 


Mer garn

 

Forrige uke så kjøkkenet ut som et kemilaboratorium igjen (og det gjør det forsåvidt fortsatt). Ut av gryter og kar kom disse herlighetene, plantefarget garn i tykt og tynt, til nålbinding/strikking og brodering. Som fargemiddel ble brukt bjørk, skjegglav, blåtre, indigo, krapp og kochenille. Noen hesper skiftet hender på Leikvin under markedet forrige helg, resten blir med til Sunnmøre Middelaldermarked kommende helg. Løp og kjøp :)

 

 


BrikkevevDet brikkeveves igjen. Dette båndet havnet i salgs-korga og er på jakt etter ny eier. Kanskje finner det noen å bli med hjem på ett av markedene vi skal på om ikke så lenge. Den andre halvdelen, og vel så det, har havnet på en selekjole. Den dukker kanskje plutselig opp her i bloggen en vakker dag ...


Det var en gang en (vara)fell

Da har man omsider fått vevd sine første varafeller. Riktignok ikke i rett størrelse, men det er da en begynnelse. Spelsauarnet byttet jeg til meg for noe sprang i fjor sommer, og ulla har blitt donert av villsau fra Fosen og gammelnorsk spelsau fra Sunndalen. Kun de beste råvarene.

 

 

Fra før har jeg jo prøvd teknikken på varptyngd oppstadvev. Hjemme har jeg "bare" min to-boms oppstadvev, men den virket jo også utmerket til formålet, mens man venter på at mannen skal snekre ferdig den tidsriktige versjonen.

 Før det ble snakk om noe veving var det en langtekkelig prosess med vasking og skylling av ulla. Det var viktig at staplene ble beholdt, dermed kan man ikke bare vaske i vei i vilden sky. Hver enkelt lokk må koses med og klemmes på. Når noe av ulla i tillegg var svært skitten sier det seg selv at dette var et langtekkelig arbeid. I timesvis sto jeg ute i hagen og vasket (lukta ville nok blitt uutholdelig inne!), men jeg frøs på resten av kroppen var i alle fall hendene varme nok, i brennhett såpe- og skyllevann. Så måtte jo det her tørke noen dager. Gjenta X antall ganger. Det er faktisk utrolig hvor mye ull som forsvant inn i disse små vevnadene etter hvert.

 

 

Etter hvert i vevinga tok jeg tida på en del av arbeidet, og kom fram til at om jeg vevde i en time brukte jeg 45 minutt på å lage ulldotter ved å skille underulla fra dekkhårene, og 15 minutter på selve vevinga. Ull-innslaga skal nemlig stort sett bestå av dekkhår. Biproduktet ble masse myk deilig bunnull som kan spinnes en gang man får tid (kremt).

 Pus er veldig hjelpsom. Og så passer han akkurat i ullkorga!

 Her er det den fine Fosen-ulla som er i bruk. Stor variasjon i lengde og farge på disse sauene!

 

 

Til sammen ble det tre kvadratiske sitteunderlag i størrelsen ca. 45X45 cm, samt et som var dobbelt så langt. Tre Sunndals-svarte og ett Fosen-spraglete :) Her før oppklipping.


 

På med gummistøvlene! Etter at alt var klippet, sydd og faldet var det tid for lett toving. Lappene ble lagt utover på asfalten ute, fikk såpevann over seg, og så vandret lille krapyl og jeg fram og tilbake over vevnadene. Så ny tørketid på flere dager. Det var jammen mye vasking og tørking i denne prosessen, og jammen bra at ungdommene ikke var hjemme slik at jeg kunne bruke badet deres som ull-tørkeri. Ja, det lukter sau!


 

Nærbidldet avslører at disse er vevd i lerret, ikke firskafts kypert som originalen. Etter seks vanlige innslag er det tid for ull-knutene. 

Slik blir baksiden, det ser nesten ut som et vanlig ullstoff, mens forsiden ser ut som et skinn. Siden det er vevd er det også mye lettere og mer føyelig enn skinn, så en kappe i dette må det bare bli før eller senere!

 

 

Fellene rakk akkurat å bli med til Leikvin vikingmarked. Her henger et par av dem i "butikken", sammen med plantefarging, bånd og nålbinding.

 

 

Fornøyd kunde :) Jeg hadde egentlig ikke forventet å selge noen, men - under over alle under - tre av fire ble solgt! Blant annet til Skjold her. (Legg merke til den fine tunikaen i diamantkypert. Dette har han farget, vevd og sydd selv. Flink fyr!)

 Den lengste av fellene var vevd til å passe akkurat til Urnes-benken vår. I tillegg fungerte den faktisk kjempefint som nakkeskinn/kort kappe. Utrolig varm og god. Også denne ble borte, det vil si den ble byttet i to stooore saueskinn. Men, det er jo bare å lage en ny ... altså mer vasking og skylling i vente ...


Fargesirkelen

Alle som har en fortid fra Tegning form og farge fra videregående har et litt anstrengt forhold til Ittens fargesirkel. Mengdekontraster, komplementærkontraster, simultankontraster ... Vel, dette er Helenes fargesirkel, og den er mye mykere og koseligere :)

 Denne store kladasen med garn representerer noen ukers intenst arbeid (i alle fall for meg som har "ordentlig" arbeid i tillegg).

 Gruppebilde av strikke-/nålbindingsgarnet

 Vevgarnet for seg ...

 
... og til slutt brodergarnet, som faktisk rakk å bli HELT utsolgt før det kom i bloggen!

Men har du lyst på noe av det andre er det bare å sende en epost til henriksen.helene@gmail.com.


Grønt

Noe av det gule garnet fra tidligere fikk ikke forbli gult så lenge. Det fikk seg nemlig en tur i blåfargegryta. Som kjent er gult + blått nemlig grønt! Fra venstre ser vi her ryllik + indigo, reinfann + indigo og skjegglav + indigo.

 

 

Skulle du være interessert i noen hesper, strikke/-nålbindingsgarn eller vevgarn, er det bare å ta kontakt på henriksen.helene@gmail.com.Blått

Blått er en litt annen fargeprosess enn de andre fargene. Det går riktignok raskere, men er litt mer omstendelig med blanding av hekse-ingredienser og mystiske greier. Selve fargingen er også litt mystisk. Garnet er gulgrønt når det er ferdig, men når du tar det opp av fargebadet bidrar oksyderingen til at det forvandler seg til blått. Ganske mye mer action alstå,

 

 

Flere innfarginger gav ulike blånyanser

 Blanding av diverse blå-gugge. Det lukter ikke direkte vakkert heller!

 

  Magien virker så raskt at gubben ikke rekker å ta skarpe bilder en gang ...

 

 

Noe av resultatet tørker seg.

 

Skulle du være interessert i noen hesper er det bare å ta kontakt på henriksen.helene@gmail.com.

 


Brunt

Til den brune fargen har jeg brukt valnøttskall. Også her ble det flere innfarginger, så fargen går gradvis mot lysere brunt.

 

 

Akkurat hva vi skal kalle den neste fargen er jeg faktisk litt i tvil om. Brunfiolett? Aubergine? Kufiolilla?? Den er resultatet av å koke opp igjen "avfallet" av valnøtter, krapprøtter og kjerneveden til rødtre og blåtre. I tillegg brukte jeg opp igjen mye av fargevannet fra de tidligere fargingene. Det var tydelig mye krutt igjen i dette "rusket", og spennende å lage en farge man ikke aner hvordan blir :)

 
 Her har vi både strikke-/nålbindingsgarn, brodergarn og vevgarn. Lyst på noe av det? Send en epost til henriksen.helene@gmail.com.

 

 

 


Lilla

I samme familie som rødtreet fra forrige innlegg, finner vi blåtre. Den gir egentlig en mer lilla enn blå farge. Ganske så intens, og dryg. Etter hvert som det er mindre fargestoff igjen i badet blir fargen lysere, dermed denne lilla-toneskalaen.

 
Har du lyst å skaffe deg noen av disse hespene? Send epost til henriksen.helene@gmail.com :)

 


Rødfarger

Neste ut i fargeriet var rødfargene. Krapprot farget på grått og hvitt garn gir ganske så ulik farge.

 Denne gjengen er farget med rødtre, kjerneveden av et tre i erteblomstfamilien.
Har du lyst på noen av disse, kan du sende epost til henriksen.helene@gmail.com :)

 


Fargerik vår

Den siste uka har gått med til plantefarging tidlig og sent - i alle fall sent etter jobb og ut i de små timer. Målet er å ha litt garn til salgs under sommerens markeder. Det gjør også at man får farget litt mer enn om jeg skulle brukt opp alt selv :O Det ville nemlig tatt sin tid. Garnet er i tre ulike kvaliteter i år som før, garn i store hesper til strikking/nålbinding, spelsaugarn i småhesper til veving, og det aller fineste spelsaugarnet til brodering og de fineste brikkebåndene.

 
Det er mye i vår hjemlige natur som gir gult, men foreløpig er det meste ikke "ferdig" til farging selv om våren nå kommer for fullt. Heldigvis har jeg lager av alle mulig rare ting, blant annet gamle planter fra i fjor. En bunt reinfann var først ut. Den ble farget på tinnbeiset garn, og gav en saftig, gul farge. På grått garn blir det nesten grønt.

 
Skjegglaven jeg har samlet på gav en behagelig og forsiktig, smørgul farge. Mange syns kanskje det er litt skuffende når resultatet blir litt tamt, men husk at de forsiktige fargene trengs sammen med de kraftige for å gi en fin helhet. Denne porsjonen skulle imidlertid ikke forbli gul, men har fått et nytt liv ved overfarging ... fortsettelse følger.

 
Til slutt ble fjorårets rylliksamling oppbrukt på disse hespene.

 

 

Skulle du være interessert i noen hesper er det bare å ta kontakt på henriksen.helene@gmail.com.

 


Et bånd - til en forandring


 

Nok et bånd fra boka "Appelsies and fox noses". Garnet er 2-tr. Prydvevgarn fra Rauma.

 
Båndet er ca 3,2 cm bredt og 260 cm langt, og er til salgs :)


Sami doudji

Nei, ikke akkurat. Og spesielt ikke siden samene aldri drev med brikkevev.


 

Men likevel fikk jeg en veldig samisk følelse av dette båndet, med sine knall-prmærfarger.

 Mønsteret er faktisk fra karelsk jernalder, samme sted som det forrige jeg viste fram. Min knallfarge-variant er vevd i norsk spelsauull.

 
Ca. 2 cm bredt og litt over tre meter langt. Og det er til salgs! Ta kontakt om det kan falle i smak :)
henriksen.helene@gmail.com


Bånd på finsk

Dette mønsteret har jeg vevd før, da i tynt lingarn. Denne gangen er det norsk spelsauull som er tingen, og da blir det litt mer utav det :)

 
Mønsteret er en kopi av et bånd fra 1100-tallet fra Finland. Originalen satt øverst på en kjole, slik.

 

 

Båndet er vel 2 cm bredt og totalt 2,9 meter langt. Om du alltid har ønsket deg akkurat dette som belte eller pynt på vikingklærne så har du flaks - det er nemlig til salgs. Og har du lyst på en annen fargekombinasjon er det bare å ta kontakt. Bestill på henriksen.helene@gmail.com, eller i kommentarfeltet :)

 

Fargerikt jubileum (med vinnersjanser for DEG)

Det er ikke bare grunnloven som har jubileum i disse dager. Akkurat i dag er det faktisk ti år siden jeg skrev min aller første bloggpost her. Etter det har bloggingen gått i rykk og napp, med både fiberrelatert stoff og annet. Jeg kom ikke på noe genialt, fengende navn i farta den dagen for ti år siden, dermed ble det ganske fantasiløst "Helenes side". Siden det har det blitt 926 bloggposter, 2166 bilder og 3281 kommentarer fra dere. Alle er satt stor pris på :)

 

Plantefarging har stått på programmet flere uker allerede, men alltid kommer det noe i veien. Sist helg ble det igjen diverse forstyrrelser, men da bestemte jeg meg for at nå MÅTTE det skje. Dermed blir kjøkkenet forvandlet til kjemilaboratorium for noen dager, men skumle flasker og pulver med påskriften " Väldigt farligt att förtära", innimellom de vanlige kjøkkenaktivitetene. Det gikk bra denne gangen også :)

 

Resultatet av intens jobbing ut i de små timer sees under. Hespene er farget med følgende fargestoffer talt ovenfra:

Første rekke, strikke-/nålbindingsgarn med 216 m per 100 gram:
Indigo (på grått garn), indigo (på grått garn), indigo, indigo, indigo + johannesurt, indigo + johannesurt og pors + indigo.

Andre rekke, strikke-/nålbindingsgarn med 216 m per 100 gram:
Krapprot, krapprot, rødtre, rødtre, rødtre (på grått garn), valnøtt (på grått garn), valnøtt, valnøtt

Tredje rekke, vevgarn til brikkevev eller annen veving av spelsauull med 300 m per 100 gram:
Indigo, Indigo (på grått garn), Indigo, indigo + johannesurt, krapprot, rødtre og valnøtt

Fjerde rekke, det fantastisk glansfulle brodergarnet (som man også kan veve kjempefine brikkebånd av), med 500 m per 100 gram:
Indigo, indigo + johannesurt, krapprot, rødtre og valnøtt.

 Fine ja? Har du lyst på en kanskje. Da må du legge igjen en kommentar under og svare på følgende:

 

1) Hva er din favorittbloggpost gjennom ti år med Helenes side
2) Hvilken hespe ønsker du deg (deler ut en 100g av strikkegarnet eller en 25g av vev-/brodergarnet)

 
Så kom igjen og kommenter. Denne gangen er det obligatorisk (streng)! Vinneren blir trukket en vakker dag etter eget forgodtbefinnende, så heng i og svar! Det garnet som IKKE blir gitt bort kan treffes på markeder rundt omkring, eventuelt bestilles her dersom noen vil :)

 

Ha en fargerik dag <3

 


Skal det være litt plantefarging?

Vi er omsider ferdig med sesongen. Det siste markedet blåste bort, dermed ble restene liggende. Trofaste lesere får nå en siste sjanse for å skaffe seg noe til 2013-pris, og fortsatt tid til å få sakene før jul :) Her er siste rest av beholdningen:

 

 

Garn til strikking eller nålbinding, 100% ull, plantefarga. 120 kroner per 100 g.  (Det er flere farger lenger ned i kurven, spør om det er noe spesielt du er ute etter.)


 

Vevgarn i 100% ull, plantefarga. 40 kroner per 25 g.


 

Brodergarn i 100% ull, plantefarga. 50 kroner per 25 g.

Tørkle i 100% silke, plantefarga. 150 kroner per stk.

 

Skulle noe være av interesse, ta kontakt på melding eller epost henriksen.helene@gmail.com. Vil du bestille noe jeg ikke har, skal du få det også til 2013-pris, men levering over nyttår :)


Skal det være litt brikkevev?

Vi er omsider ferdig med sesongen. Det siste markedet blåste bort, dermed ble restene liggende. Trofaste lesere får nå en siste sjanse for å skaffe seg noe til 2013-pris, og fortsatt tid til å få sakene før jul :) Her er siste rest av brikkevevbeholdningen: 

 

 

Skulle noe være av interesse, ta kontakt på melding eller epost henriksen.helene@gmail.com for spørsmål om pris og lengder. Og vil du bestille noe jeg ikke har, skal du få det også til 2013-pris, men levering over nyttår :)


Brunsneglesuppe ...

Helt siden jeg var på soppfargekurs for fem år siden har jeg hatt en ambisjon om å bli flink til dette. Det går imidlertid treigt, for å si det mildt. For det første kommer soppen bare om høsten når man har det så travelt med tusen andre ting. For det andre er den så flink til å gjemme seg. Jeg øver stadig, og finner da en ting eller to å ta vare på sånn innimellom. Men det sier seg selv at når man finner to blorød kanelslørsopp på hver tur tar det ei stund før det faktisk blir farging av det!

 

Sist helg bestemte jeg å angripe et par av de soppartene som jeg faktisk greier å finne. Det var nemlig store mengder av smørsopp og seig kusopp, og det til og med like ved stien. Fargesoppboka jeg fikk tak i i fjor avslører at de ikke gir verdens mest spennende farger, sånn omtrent det samme som man får av en hel haug planter, men det kan jo være et høstlig alternativ når andre vekster har mistet sin sterkeste fargekraft.

 

 

Først ut var den seige kusoppen. Denne er litt sticky i utgangspunktet, og mye tid gikk med til å sortere bort rusk og rask den hadde tiltrukket seg i skogen og på veien hjem. Vi hadde plukket rundt 2,5 kilo seig kusopp, av det farget jeg 175 gram garn. Oppskrifta mi tilsier 150 g tørket sopp per 100 g garn, og vi gjettet på at soppen inneholdt ca. 90% vann - nesten som oss mennesker :)

 

Den store soppsuppegryta putret hele kvelden, og laget sopp"duft" over hele huset. Så fikk den stå på komfyren og kose seg til neste dag. Da ble jeg møtt av noe som så mest ut som en seig brunsneglesuppe, og på toppen hadde det lagt seg en tykk, seig snerk av slim. Lekkert, ikke sant? Jeg slite av væsken flere ganger, men ble likevel ikke helt kvitt det seige i vannet. Suppa ble spedd ut, garnet kastet oppi og farget. Resultatet ble en litt skarp gul og helt fin, brukbar farge.

 

 

 

Så var det smørsoppen sin tur. Her hadde jeg i kilo fersk sopp, som jeg brukte til 100 gram garn. Denne gav en litt kjedeligere farge, litt blekgul og ganske ordinær - men helt brukbar.

 

 

"Smør" til venstre, "seig" til høyre. Konklusjonen ble at av disse to gav seig kusopp absolutt den mest interessante fargen, og om du i tillegg vil ta matlysta fra noen egner "brunsneglesuppa" seg utmerket til det også ...

 

 


Magisk gress

Helt siden vårt første år på Stiklestad, har jeg lengtet etter takrør. Nei, jeg skal ikke tekke tak, men jeg så Oddny Ravlo Haugen farge verdens nydeligste grønnfarge med dette forunderlige gresset. Dyp grønt - min yndlingsfarge!

 

Hos oss finner man ikke denne planten, som faktisk er Norges høyeste gressart. Den kan bli hele 4 meter høy, og vokser i lavtliggende ferskvann. I august blomstrer gresset, og det er da det er fargetid!

 

 

I år fikk jeg sendt mannen avgårde på ekspedisjon i Ålesunds-området, og etter å ha lusket misteksomt omkring i et friluftsområde fant han til slutt et passe skjermet sted å gå på "takrørslang". O lykke!

 

Stor var forundringen min da produktet ikke ble grønt i det hele tatt, men en granittgrå farge. Jeg bestemte meg for at grått var da også en brukbar farge, og at garnet fikk ligge ut fargetiden, selv om det ble "misslykka". På magisk vis - mot slutten av fargetida forvandlet det seg til grønt likevel, og da jeg hang det opp til tørk så det rett så lovende ut. Jeg farget også et etterbad, som ble en fin, lysere grønnfarge.

 

I denne første runden brukte jeg hele de øverste 30-40 cm av planten med blomst på. Etter å ha konsultert noen andre fargeeksperter viste det seg at de trekker strået ut fra stilken/bladene, slik at det kun er blomsterstanden som blir brukt. Må prøves! Dermed fikk mannen en ny feltdag med takrørslang.

 

 

Runde nummer to så enda verre ut! Denne gangen ble det grå-kufiolilla i gryta. Samme tanke som sist - vi får bare lage noe stygt til noen vi ikke liker av det :P  Men - O store under -  på magisk vis ble lillagrøten til grønt mot slutten av tiden. Hvordan er dette mulig?? Når all overskuddsfarge var skylt ut satt jeg igjen med den nydeligste grønnfarge. Etterbad ble det denne gangen også.

 

Men så hadde jeg jo alle stråene og bladene da, de kan man jo ikke bare kaste vel! Ny fargesuppe, og her ser man altså hvorfor den første fargerunden fikk et mye mer gulgrønt resultat. Fargen ble nesten neongul med like mengder gress og garn.

 Øverste rekke - vevgarn, brodergarn og nålbindings-/strikkegarn farget av toppen av planten. Siste hespe til høyre er farget på etterbadet. Nederste rekke - tre hesper nålbindings-/strikkegarn farget kun av blomstene, en fra etterbadet og til slutt den knallgule fra strå og gress- avfallet.

 

... Det må være magi!


Minivikinger

Denne banden på tre er klare til å reise i viking.Kroppene er sydd i linstoff og fylt med ull. Klærne er blitt til av diverse rester fra tidligere prosjekter.De har pyntet seg med flotte glassperler, og damene har brikkevevde belter.God tur, håper dere finner gode hjem :)

Til tørk

Egentlig hadde jeg ikke tid til å farge noe til årets sesong. Men til slutt gav jeg etter for massivt press, og etter omtrent et døgns sammenhengende slaving over grytene kunne resultatet tørke seg på snora. 1,4 kg ullgarn i diverse nyanser av gult, grønt, orange og rosa.Dette ble oppnådd av diverse blandinger inneholdende mellom anna pors, oreblader, krapp og kochenille. Så får jeg håpe noen kommer og kjøper garnet mitt når det om få dager flytter inn på Nordisk vikingmarked på Borrekaupangen!

Naturens farger

plantefarging

Den siste uka har jeg sølt omkring med planter og garn. Jeg brukte opp mesteparten av fjorårets innsanka planter, samt alt garnet jeg hadde liggende. Nå er det bare å vente på at sesongen setter inn, så kan jeg begynne forfra igjen :-)

fargermedforklaring copy

1. Pors (Myrica gale)
2. Ryllik (Achillea millefolium)
3. Strylav med tinn (Usnea)
4. Oreblader med tinn (Alnus incana)
5. Bjørk (Betula pubescens)
6. Bjørk med jern (Betula pubescens)
7. Reinfann med tinn (Tanacetum vulgare)
8. Strylav med jern  (Usnea) utsolgt
9. Strylav med kobber (Usnea)
10. Oreblader med kobber (Alnus incana)
11. Oreblader med jern (Alnus incana) utsolgt
12. Bjørkeblader med kobber (Betula pubescens)
13. Reinfann med jern (Tanacetum vulgare)
14. Reinfann med kobber (Tanacetum vulgare)
15. Lungelav med jern (Lobaria pulmonaria) utsolgt
16. Bjørk med tinn (Betula pubescens)
17. Krapprot (Rubia tinctorum)
18. Kochenillelus (Dactylopius coccus)
19. Etterbad etter krapprot og kochenillelus

plantefargingikurv

Garnet blir og med til markeds, så vil du ha noe må du komme til Sunndal ved månedskiftet, eller sende meg en e-post.


The past week I've been playing around with yarn and weeds from last year. Now I've almost cleaned out my stash, and I'm ready to start collecting again. The yarn will hopefully get new owners at one of our markets.

1. Sweet gale (Myrica gale)
2. Yarrow (Achillea millefolium)
3. Old man's beard with tin (Usnea)
4. Alder leaves with tin (Alnus incana)
5. Birch (Betula pubescens)
6. Birch with iron (Betula pubescens)
7. Tansy with tin (Tanacetum vulgare)
8. Old man's beard with iron (Usnea)
9. Old man's beard with copper (Usnea)
10. Alder leaves with copper (Alnus incana)
11. Alder leaves with iron (Alnus incana)
12. Birch leaves with copper (Betula pubescens)
13. Tansy wit iron (Tanacetum vulgare)
14. Tansy with copper (Tanacetum vulgare)
15. Lungwort with iron (Lobaria pulmonaria)
16. Birch leaves with tin (Betula pubescens)
17. Madder root (Rubia tinctorum)
18. Cochineal insect  (Dactylopius coccus)
19. 2nd bath fron 17 and 18 mixed

Brikkevev

Siden jeg først hadde brikker og garn framme da jeg lagde dette, fortsatte jeg like godt fire bånd til.

band band2

Båndene er for øyeblikket "på tur" sammen med en av vikingdamene våre, og det hun ikke bruker opp blir med på markeder. De skal forhåpentlig får selskap av enda noen til før sesongen setter inn for alvor. Hvert av dem er rundt fire meter lange, og ca. 2 cm brede.

Since I already had my yarn and tablets out, I decided to make a few extra ribbons. Right now a lady in our viking group has borrowd them, and whatever she doestn't buy comes with us to markets. I must find the time to make a few more before the season sets in.

Brisingr

Noen som har lagt merke til nye fargeklatter i høyre marg? Vi har dristet oss til å åpne en Etsy-butikk. Det er fortsatt i prøve-ut-stadiet, men om dette er noe for oss vil det etter hvert dukke opp flere ting. Velkommen innom til

http://brisingr.etsy.com

image819


Did you notice the news in the right collumn? We decided to open an Etsy shop. This is still in the early stages, but if we decide to stick with it, we'll keep adding new stuff. Why don't you stop by for a visit!

Plantefarger i november

Det har blitt noen nykommere i plantefargings-kurven. Selv om sesongen for lengst er over hadde jeg såpass av innsamlede planter at det holder fortsatt.

Plantefargernovember

Mørk rosa: Kochenillelus og krapprot.
Lys rosa:  Kochenillelus og krapprot, ettersuppe.
Skarp gul: Pors.
Lys grønn: kjerringrokk og kobbersulfat.
Mørk grønn: Hestehov og jernsulfat.
Orange: Mjødurt og krapprot.

The dyeing season is long over, but since I gathered quite a bit this summer I still have some supplies.

Magenta: Cochienal lice and madder root
Pink: Cochienal lice and madder root, second bath
Yellow: Sweet gale
Green: Field horsetail and copper
Darker green: Coltsfoot and iron
Orange: Meadowsweet and madder root

hits