Omsider en ny skinnfell

Det er lenge siden det har figurert en skinnfell her på bloggen. Men innerst i et skap har fire pelssauskinn ligget og ventet i årevis. Da svigerdatter Kristel fikk skinnfellsømkurs i jula ble jeg så inspirert misunnelig at jeg fant dem fram og begynte å sy i det som var igjen av julefred og -ro. Så kom hverdagsufreden ...

 
Men omsider ble det da en ferdig sammensydd fell. Vi hadde avtalt å trykke fellene sammen skjærtorsdag, og jeg tok siste sting samme formiddag. På forhånd hadde jeg lånt trykkblokker med to greie damer :) slik at vi hadde enda mer å velge mellom. 

 

 

Monica trykket en minifell av ett skinn. Den ble kjempesøt.

  Kristel sin digre 9-skinnsfell er ikke så lett å få inn på et bilde ... men slik ble den:

 

 

Min ble til slutt 100X155 cm, og fikk slik mønster:

 Bedre bilde kommer når den har fått ligget til tørk, og har fått på seg brudekanten sin. Det er ennå mange sting igjen før den kan kalles ferdig nemlig :)


Varm fell i kulden

Hvem ønsker seg vel ikke en fell i sprengkulden vi har hatt i det siste? Jeg kan i alle fall love at konkurransen om husets deilige skinnfell har vært hard!Her er det en liten miniversjon, sydd av bare ett hvitt skinn. Den er stor nok til for eksempel å brukes som vuggefell. Eller hvorfor ikke ta den med på sparktur? Da blir du garantert varm på rumpa :)Det er kantet med en smal brudekant. Kjøttsida har trykk i mørkegrått.Akkurat denne fellen er bortlovet, men om du har lyst på noe tilsvarende en gang i framtiden er det bare å ta kontakt på helenehe@online.no.


Litt pausefyll....

fell1

Dette er ingen nyhet akkurat, men en liten sak som har lurt seg unna bloggen. I fjor lagde jeg to ganske identiske vuggefeller. Vel, helt like blir de jo aldri, men størrelse og mønster på trykket er ganske likt.

fell4

Den ene skiftet eier ganske raskt, og nummer to ble innkjøpt som julegave til noen i desember.

fell2

Rasen er pelssau. Som alltid er alt utført for hånd, så det blir noen timer med nål og tråd, selv om fellene er små.

fell3

Fellene ble kantet med svinemokka, og har små frynser i hjørnene.

Skinnfell til jul II

Vuggefell

Minifell trykkside 

Sydd for hånd av lys grått pelssauskinn, kantet med grå svinemokka. Fellen kan brukes som sitteunderlag, på en stol eller i en benk, som "rumpevarmer" i vogn eller slede, eller som vuggefell for den lille. Eller selvsagt bare til pynt! Størrelse 50X80 cm med kant av grå svinemokka. All søm er gjort for hånd med lintråd.

Minifell pelsside 

Lyst på denne? Ta i så fall kontakt på helenehe@online.no.

Skinnfell til jul I

Stolfell/skinnpose

 Stolfell trykkside 

Sydd for hånd av to lysegrå pelssauskinn, med "brudekant", ekstra pelskant, på trykksiden. Fellen passer til en stol - f.eks. gyngestol. Om ønskelig kan det settes i knapper og bånd i sidene, slik at fellen kan brukes som pose til baby/barn. Kneppingen kan endres etter som barnet vokser og trenger mer plass. Etterpå kan fellen brukes som stolfell igjen. Størrelse 50X160 cm. All søm er gjort for hånd med dobbel lintråd. 

Stolfell pelsside Stolfelldetalj

Lyst på denne? Ta i så fall kontakt på helenehe@online.no.

Skinnfellsøm i miniatyr

Forbered eder på en hårete post!

Lammelokk

Ser det ikke deilig ut vel? Nydelige, krøllete lammelokker! Kan love at det er akkurat like mykt og deilig som det ser ut. Alt som nå skal vises fram her har "forlatt redet" - snufs. Det er nesten litt synd å selge noe så deilig, men jeg trøster meg med at de alle sammen har fått gode hjem.

Tidligere i år lagde jeg tre feller i sitteunderlag-størrelse. Mener å huske at de var 30X40 cm, passe til en stol, vogn, pulk eller lignende. Skinnene var lam av villsau, og lamulla er jo ekstra myk og deilig. Det gjør også at ullengden er litt ujevn - ikke fullt utvokst alle steder. Sjarmerende spør du meg! At fibrene aldri har blitt klipt fører til at de er ekstra supermyke.

Sittefellerforan 
 Sittefellforan 
Sittefellerbak  MinifellbakSittefellistol

Dernest hadde jeg to søte, små minifeller. Ca. 45X60 cm, passe størrelse til en barnevogn, til en stol eller benk, eller bare til pynt. Den grå er også villsau, mens den brune er blessau. Trykkfargen matcher pelsfargen.

Minifeller foran

Minifellerbak

Alt er sydd for hånd med dobbel lintråd. Alle sømmer er belagt med skinnbånd, og slik sydd tre ganger. Disse har alle sammen "brudekant", en smal skinnstripe påsydd på forsiden. Alle ble som sagt solgt i sommer, og har fått seg nye hjem i Norge, Sverige og Finland.

Men dersom du nå skulle få lyst på en ekte håndsydd skinnfell - stor eller liten - er det bare å ta kontakt på helenehe@online.no.

Detalj

Nye skinnfeller

Jeg har noen nye skinnfeller som jeg ikke har fått presentert skikkelig her. De fortjener en skikkelig foto-session, når tiden tillater det. Foreløpig nøyer jeg meg med å vise fram den siste som er helt ferdig:

image867

Nydelig krøllete pelssauskinn er ikke så lette å få tak i. Jeg måtte faktisk stå på venteliste ei stund for disse!

image865

Denne gangen er den trykt med mine helt egne trykkblokker. Føler meg litt rik nå ja, selv om lommeboka sier noe annet etter at blokkene var betalt. Vel vel, rikdom er mer enn bare kroner og øre, ikke sant? Foreløpig er utvalget begrenset, men eventuelle framtidige inntekter skal investeres i nye blokker, så støtt en god sak og kom og kjøp ;-)

image866

Fellen slapper av henslengt i en stol. Snart skal den ut på reise til sin nye eier.

image868

Fellen kan brukes som sitteunderlag, på en stol eller i en benk, som "rumpevarmer" i vogn eller slede, eller som vuggefell for den lille. Eller selvsagt bare til pynt! Størrelse 50X80 cm med brudekant på trykksiden. All søm er gjort for hånd med lintråd.
Denne er bestilt, men fikk du veldig lyst på en tilsvarende så har jeg to til under arbeid. Ta i så fall kontakt på helenehe@online.no.

Liten skinnfell

Fell4forside

Sydd av ett norsk spelsauskinn. Tett og lang ull, mørk grått med lys grå underull, kantet med grå svinemokka. Fellen er vaskbar.

Fell4bakside

Alle sømmer er håndsydd med lintråd. Denne skinnfellen inneholder ca. 8 meter håndsøm, og er lagd etter gamle skinnfelltradisjoner.

Fell4detalj

Størrelse: 50X80 cm. Fellen er trykket for hånd med utskårne treblokker og permanent tekstilfarge. Dekorative skinndusker i hvert hjørne.

Fell4stol

Fellen kan brukes som sitteunderlag, på en stol eller i en benk, som "rumpevarmer" i vogn eller slede, eller som vuggefell for den lille. Eller selvsagt bare til pynt!

Fell4benk

Dette produktet er til salgs. For ytterligere informasjon, ta kontakt på helenehe@online.no.

Fellen er SOLGT!

Mini-skinnfell II SOLGT

Fell3forside

Sydd av ett norsk villsaulam-skinn, dette er litt mørkere enn det forrige. Lysgrått med mørkegrå og gråbrune tegninger, kantet med grå svinemokka. Fellen er vaskbar.

Fell3bakside

Alle sømmer er håndsydd med lintråd. Denne skinnfellen inneholder ca. 5 meter håndsøm, og er lagd etter gamle skinnfelltradisjoner.

Fell3detalj2

Størrelse: 45X60 cm. Fellen er trykket for hånd med utskårne treblokker og permanent tekstilfarge. Dekorative skinndusker i hvert hjørne.

Fell3pabenk

Minifellen kan brukes som sitteunderlag, på en stol eller i en benk, som "rumpevarmer" i sportsvogna, eller som vognteppe på bagvogna. Eller selvsagt bare til pynt!

Fell3detalj

Dette produktet er til salgs. For ytterligere informasjon, ta kontakt på helenehe@online.no.

Fellen er SOLGT!

Blessfell

Sydd av tre store skinn av norsk bless-sau, kantet med pelsremser (brudekant) på kjøttsiden. Fellen er vaskbar.

Fellforside

Alle sømmer er håndsydd med lintråd. Denne skinnfellen inneholder ca. 22 meter håndsøm, og er laget etter gamle skinnfelltradisjoner.

Fell2bakside

Størrelse 90X150 cm. Fellen er trykt for hånd med utskårne treblokker og permanent tekstilfarge i en fin brunfarge som matcher pelsfargen. Skinndusker i hjørnene og signatur i øvre kant markerer etter gammel tradisjon hvilken retning fellen skal snus.

Fell2lapp

Skinnfellen passer som "enmannsfell", som overbredsel i senga, til å varme seg under i sofaen, til pynt i en gammel skuveseng eller som dekorasjon på hytta.

Fell2detalj

Dette produktet er til salgs. For ytterligere informasjon, ta kontakt på helenehe@online.no.

Mini-skinnfell I SOLGT!

Miniskinnfell1

Sydd av ett norsk villsaulam-skinn, kantet med grå svinemokka. Fellen er vaskbar.

Miniskinnfell2

Alle sømmer er håndsydd med lintråd. Denne skinnfellen inneholder ca. 5 meter håndsøm, og er lagd etter gamle skinnfelltradisjoner.

Miniskinnfell5

Størrelse: 45X60 cm. Fellen er trykket for hånd med utskårne treblokker og permanent tekstilfarge. Dekorative skinndusker i hvert hjørne.

Miniskinnfell4

Minifellen kan brukes som sitteunderlag, på en stol eller i en benk, som "rumpevarmer" i sportsvogna, eller som vognteppe på bagvogna. Eller selvsagt bare til pynt!

Miniskinnfell 3

Dette produktet er til salgs. For ytterligere informasjon, ta kontakt på helenehe@online.no.

Fellen er SOLGT!

Trykkende reklame

Søndagen gikk med til å pynte skinnene mine med trykt mønster. Tre minifeller samt en enmannsfell fikk mønster da jeg snek meg inn på sesongens skinnfellkurs i Kristiansund. Lærer Britt hadde med seg enda flere blokker enn sist gang, og man skulle helst hatt en ti-tolv skinnfeller for å prøve ut alle. For noen med beslutningsvegring er imidlertid min dose det meste man kan komme over på en dag :)

Fellermedtrykk

Nå gjenstår kanting av fellene, og skikkelig bilde og presentasjon av hver enkelt vil foreligge etter hvert som de blir fullført.

Skinnfeller du kan lage selv

Siden sist har skinnfell-lærer Britt kommet ut mellom to permer. Boka "Skinnfeller du kan lage selv" er både en kulturhistorisk godbit, og en fin bruksanvisning, så den passer fint både for de som vil lage sin egen skinnfell, og de som bare vil se på. Den har massevis av nydelige bilder og nyttig kunnskap. Ta gjerne turen innom sidene hennes også, så somler hun seg kanskje til å oppdatere dem, he he. Det er til og med bilde av meg der.

Last Sunday was devoted to the printing of my sheepskins. Three tiny rugs and a larger one were all decorated when I sneaked into this season's rug making class. Our teacher Britt brought even more stamps than last time, and I wish I had 10-12 rugs just to try them all out. However, my pile was more than enough for someone who has a hard time deciding :)  Now I just have to finish the edges, and I'll post better pictures of each of the rugs once they get done.

Since we met last time, my teacher Britt has written a book about the art of making sheepskin rugs. It's a lovely book with lots of great photos, but unfortunately only in Norwegian. If you still need one, I'm sure her publisher can help you with that. And while you're at it, go visit her website, it even has a picture of me.

Klare til trykking

Dette er årsaken til lite strikkeinnhold i det siste. En liten stabel med skinnfell-ingredienser, klare til å få mønster på seg neste helg :)

Feller

The reason for lack of knitting content the past few weeks. A nice, small stack of sheepskins ready for printing next weekend :)

Blesfell

Blesfell

Etter mange små sting er nå sauene mine sammenhengende, alle tre. Så langt er min erfaring at det er myyyye enklere å få skinn med lang dekkull til å se ut som de hører sammen, en disse blessauene. Jeg kunne jo valgt å dele dem mer opp, men nå skal de få ligge som dette, og danne en liten fargeskala fra lyst til mørkt brunt.

Blesfellopp

Kjøttsiden er full av små sting.

villogspel

Nå skal jeg gjøre klar noen små villsauskinn og et spelsauskinn, så blir det trykking neste :)

My three lovely brown sheepskins have now been neatly sewn into one piece. They are quite different in colour, so it looks lake a shade chart, from light to dark. I foundt it easier to patch it together "invisibly" last time, I think it has to do with the difference in wool type. The back side, now covered with patches and small stitches, shal soon be decorated with stamps. I just have to finish a few more skins first :) 

Første skinnfell ferdig :)

Dermed var skinnfellkurset mitt ferdig, og fellen så godt som ferdig. Det mangler fortsatt en bitteliten detalj, men den kommer snart.

Denne kursøkta hadde tema trykking, og siden sist hadde alle sydd ferdig skinnfellen sin. Noen hadde attpåtil sydd to eller tre! Jeg skulle gjerne deltatt i den klubben, men hadde bare råd til de fire pelssauskinna i denne omgangen, så får jeg ønske meg skinn til alle bursdager og juler framover :)

Skinnfellbritt

Læremester Britt demonstrerte trykketeknikken før vi fikk slippe til. Det brukes tekstilfarge og treblokker til å trykke med.

Skinnfellblokker

Masse å velge i.

Skinnfellkopier

Først plasserte vi papirkopier av blokkene utover, for å få et inntrykk av hvordan mønsteret ble,

Skinnfelltrykk

og så var det bare å skride til verket. Her er det ingen angreknapp, trykt er trykt!

Skinnfell2 Skinnfell1

Fellene ble veldig forskjellige.

Skinnfellalle

og alle ble veldig fine!

Skinnfellmin

Her er min :-)

Skinnfelldetalj

My sheepskinrug class is over, and I'm actually finished. A very small detail is still missing, but it won't be long now.

This weekend we were supposed to print the rugs, and everybody had finished sewing the rugs together since last time. Some had even made two or three. I'd really like to start another one, but the skins are very expencive, so this is all I can allow myself for now. I'll better wish for sheep skins for every birthday and christmas in the future :)

Our teatcher Britt showed us how to do the printing, before we could start playing around with paper copies, trying to imagine what the pattern would be like. She had lots of stamps with her, so it was really hard to decide. Once you have printed there is no way back, no way of erasing your mistakes, you'll just have to live with them.

The rugs ended up being very different, but all of them looked great, and I especially like mine :-)

...ned som en skinnfell

Fellen er nå sydd sammen til ett stykke. Den nesten 5 meter lange skinnremsa er sydd sammen av nakkestykkene som ble til overs. Dette blir den smale kanten som er synlig fra den trykte sida. For å unngå å søle på denne blir den ikke sydd fast før etter trykking.

Nestenferdigskinnfell

Hvis noen vil ha mer informasjon om skinnfeller står det masse på Britt sine sider, men kun på norsk.

Liljaskinnfell

Snork - den virker!

Liljasoverskinnfell

The skins are now sewn together to one, big piece. I cut up the leftovers from the necks, and sewed them into a long row. This will be the narrow stripe of fur showing from the front. To prevent spilling paint on it it won't be sewn to the rest until the printing is completed.

Shelley asked: This is a wonderful art form! How does the name of it translate-just "sheepskin rug" or is there a more formal title? Are those wooden stamps very old? What type of paint is used? I love the woven example too! Another question, I seem to be full of them, what breed of sheep are they?

The Norwegian name "skinnfell" translates into something like "skin fur". As far as I know they were almost always made from sheep, and if you go back 100 years or more this was the common cover to keep you warm at night. Usually all the family slept in one bed, parents in the middle and girls and boys on each side.
You can find very old wooden stamps in museums, but the ones we're going to use are new ones. Many of them are copies of old, traditional stamps, and they are carved by hand, just like the originals. It is an old tradition that each rug must have five symbols; animal, water, plants, sun and an eternity-symbol. People were very superstitious, and sleeping under the right symbols was very important. I haven't decided on a pattern yet, so I don't know if I'll follow the rules.
Our teacher handed out the recipe for traditional paint made from a yeasting soup of bark. It's a lot of work making it, it stinks like *** and I didn't like the colour, so we'll go for modern, textile paint!
I guess you can make rugs like these from most sheep breeds. Our teacher had 7 breeds on her list, and they all have different qualities. Some sheep breeds are smaller than others, and then you'll have more work patching it all together. Furs with fine under wool can felt if they're used a lot, some have short wool, others very long. The breeds we could choose from were Dalasau, Bleset sau, pelssau, spelsau, villsau, gotlandsfår, leicesterfår (sau/får means sheep). I guess the villsau (wild sheep) looks the most like the original Norse sheep, but I chose pelssau for mine, and it's lovely!

More questions? I'll do my best to answer them, but remember that I'm just a beginner at this myself.

Opp som en løve...

Da jeg fortalte Lilja at vi skulle en tur til Kristiansund N ble hun helt henrykt. "Da vil jeg se på løve", utbrøt hun, og var overbevist om at det var forbudt å gå ut av bilen i Kristiansund, på grunn av alle løvene. Regner med at noen fra barnehagen har vært på ferie i KristiansSAND dyrepark... Vel, vi så ingen løver, men desto flere skinfeller!

skinn

Mange hadde med skinn fra egen besetning, og læremester Britt (til venstre) studerte grundig. Jeg kjøpte meg fire pelssauskinn til den nette sum av 3400! Ikke billig, men fine! Mens første kveld gikk med til foredrag og utvelging av skinn, var oppmåling en viktig del av andre dag.

Maale

Sauen er desverre verken kvadratisk eller flat i utgangspunktet, dessuten stikker det ut slike irriterende ting som bein. Dermed var oppgaven å få et flatt, rektangulært stykke ved hjelp av måling, kutting, sying, lapping, innsnitt og atter måling.

sy

Alle sømmer sys selvsagt for hånd, og etter at du har sydd skal det legges bånd på alle sømmene, og dette skal også syes fast på hver side. Altså sy tre ganger per søm! Skjærnåla som brukes er det rene drapsvåpen, og det ble spillt blod blant kursdeltakerne!

Britt

Men det var veldig trivelig, og egentlig ikke så hardt å sy som jeg hadde fryktet. Ti damer og en mann tilbrakte 22 timer med skinnfellsøm sist helg, så jeg tror mange var ganske slitne da helga var over.

damersyr

Nå blir lekse til neste gang å sy fellen ferdig til trykking. Jeg mangler bare en søm (dvs 3) så henger sauene mine sammen i ett stykke som forhåpentligvis måler 104 x 140 cm. Andre helga i mars skal vi samles igjen, for å trykke mønster og lære mer om kanting og pynt på skinnfellen. Vi krysser fingrene for et spektakulært resultat :)

I spent last weekend learning how to make a sheepskin rug. Some had brought sheepskins from their own sheep, for the rest of us our teacher Britt (to the left on the first photo) brought lovely skins, not cheap but very high quality.
Since the sheep is neither square nor flat, and has annoying feet sticking out, the first part of the course was about making a flat and square piece from what we had, by cutting out pieces, sewing in new ones, measuring over and over until it was perfect. Then all seams had to be covered with small pieces of leader, sewn down on both sides. That is three seams per seam, everything by hand. The cutting needle is a very dangerous weapon, and there was blood!
But it was also very fun, and not at all as hard as I had feared. We were 10 ladies and one man sewing for 22 hours all weekend, so we were pretty tired when we left.
We'll come together again for the 2nd weekend in March , to learn how to decorate the backside of the rug, and how to finish the edges. Until then our homework is to sew everything together into one piece. I only have one seam left (i.e. 3), and then it will hopefully measure 104 X 140 cm. I have great expectations :)

Shelly asked: Are they knitted on one side with sheepskin on the other?

No. There is nothing on the other side, this is where the sheep used to be :-) the reverse side of the skins. Next time we meet up we'll be printing this side using wooden stamps with paint, like they have done it for at least 1000 years. Some more examples here. The other way of decorating a sheep skin rug is to attach a woven fabric to one side, like this.

Nye kunster

I helga skal jeg til Kristiansund, og forsøke å lære meg å lage en slik. Skal tro om jeg får det til...
Ha ei kjempefin helg, alle sammen!

This weekend I'm off to learn how to make one of these. I wonder if I'll get the hang of it...
Have a lovely weekend, all of you!

hits