4. - Mykeste myke

For noen uker siden var jeg på inspirasjons-ullkunnskaps-kurs hos Sunnmøre villsaulag. Når det gjelder ullkunnskapen følte jeg at jeg hadde det meste inne fra før, men det var uansett inspirerende å treffe Karin Flatøy Svarstad og høre om hennes ulne eventyr i vesterled. 

Jeg måtte så klart ha med en souvenir fra kurset. Det ble et lite nøste villsaugarn av bunnull, og fantastisk mykt og godt. Det ble forvandlet til et par nålbundne pulsvarmere i løpet av resten av kursdagen.

 

 

Karin bedømmer stapler:

 

 


Fra sokkefabrikken

Nålbundne sokker i søkk og kav. Nålbindinga er grei å ha med seg, for eksempel på lange bilturer (som passasjer vel å merke). Så langt i vår/sommer har det allerede blitt noen par. De første av krappfarget garn har reist nordover for en ny tilværelse.

 

 

To par herresokker, stor og liten størrelse. De små har fått nytt hjem allerede, og reiser sørover.

 

 

Dame og herre i supersterkt spelsaugarn. Disse venter fortsatt på å få bein å gå på.

 

 

Trenger du nye sokker så er det bare å skrike ut!


Pulsvanter - i nålbinding

Nei, skulle du sett ... jeg har laget pulsvanter!

 

Men til forskjell fra de tre siste blogginnleggene er disse ikke strikket - de er nålbundet. 

Jeg har ikke tall på hvor mange slike det har blitt opp gjennom årene. De er fast innslag i "vikingbutikken" vår på markeder rundt omkring. Nå har også du sjansen til å sikre deg et par, bare legg igjen kommentar eller send epost til henriksen.helene@gmail.com.

 

100% norsk ull, passer til en litt stor damehånd eller litt liten herrehånd.

 

Litt for store for meg altså ...

 


Trønderpuls

I fjor lagde  jeg meg trøndervotter. Litt av garnet som ble igjen ble brukt til en liten sprangpose. Siste rest av nøstet ble sist helg til et par kjempedeilige puslvarmere.

 

Nesten litt synd at de ble solgt med en gang ...

 

 

Sist helg var vi nemlig på Smøla og lagde vikingaktiviteter ved Guri-senteret.

 

 

Mange barn som lekte seg og koste seg. (Legg merke til kirken i bakgrunnen, fra 1190.)

Det medbragte barnet koste seg også. Og har du sjansen bør du ta turen ut på øya til Guri-spelet neste helg :)


Same old, same old

 

Mens andre ting foregår nålbindes det jevnt og trutt i bakgrunnen. Jeg har ikke tall på hvor mange småplagg det har blitt opp gjennom årene, men mange er det. For tida har jeg fått gleden av å dele entusiasmen med folka i husflidslaget, så kanskje flere blir bitt av basillen, hvem vet .... Her er i alle fall nok en av de evinnelige luene, til "butikken".


Skal det være litt nålbinding?

Vi er omsider ferdig med sesongen. Det siste markedet blåste bort, dermed ble restene liggende. Trofaste lesere får nå en siste sjanse for å skaffe seg noe til 2013-pris, og fortsatt tid til å få sakene før jul :) Her er siste rest av beholdningen:

 

 
 

Luer i 100% ull, 360 kroner.

 

 


Pulsvarmere i 100% ull, dame og herre. 120 kroner (plantefarga 200 kroner).

 

 

 

Pulsvanter med tommelhull i 100% ull, dame og herre. 240 kroner.

 
Sokker i 100% ull, plantefarga med valnøtt og blåtre, damestørrelse (ca. 38). 480 kroner.

 

Skulle noe være av interesse, ta kontakt på melding eller epost henriksen.helene@gmail.com. Vil du bestille noe jeg ikke har, skal du få det også til 2013-pris, men levering over nyttår :)


Leggingser

Et nytt sett med gule leggingser i nålbinding er ferdig. Ganske så kjedelige å lage, om jeg skal være helt ærlig ...

  


Votter

Det har blitt mange bestillingsoppdrag i det siste, både når det gjelder søm, veving og nålbinding. Fortsatt har jeg en del i "ordreboka", så enthvert ledig øyeblikk blir brukt til kreative sysler.


 

Disse vottene skal gå i bytte mot ei ny bok :)

  


Leggingser

100 gram gult porsfarget garn er blitt til et par leggingser. Nålbinding - mammensting.

 

 


Vegg-til-vegg-sjal

Titanic moment: 

 

 

Omsider er evighetssjalet ferdig. Det er laga i tykk og deilig Eskimo med Oslo-sting. Fargen er "muldvarp", med en kontur av sort. Det sorte fortsetter ut og danner knyttebånd, slik at sjalet kan knyttes bak ryggen.

 

 

Det var litt av en jobb, men regner med at det kommer til å varme godt på vikingarrangement framover.

 

 

Det tok ei lita stund før jeg "fant formen", dermed er det litt spisst neders. Runpesidt - og vel så det.

  


Grønt er skjønt

Og så over til min yndlingsfarge :)
Enda et par votter, denne gangen nålebundet i Álafoss Lopi.

 

 

Nålbundet med litt striper for dekor, og en slynget kant ved mansjetten til sist.

 


Blått er flott

Tilbake til nålbinding. Lille krapyl elsker blått. Jeg liker å farge blått :) Garnet til disse er kypefarget med indigo, og har fått en sjarmerende rustikk melering (uten at det var helt meningen).

 

 

Resultatet ble et par fine pulsvarmere som er klare for nye vikingeventyr, eller andre eventyr for den saks skyld.

Lille krapyl sine pulsvarmere får du ikke - men om du vil ha dine egne - i plantefarget garn eller "kjøpefarge" - send en e-post til henriksen.helene@gmail.com.

 


Prøvelapp

Den gode, gamle prøvelappen er svært dårlig verdsatt spør du meg. Jeg er ikke en av de som lider av prøvelapp-fobi. Nå har jeg omsider gjort noe jeg har tenkt på lenge, men som ikke er blitt prioritert før. Jeg har laget et nålbinding-prøvelapp-bibliotek. I første omgang har jeg gått gjennom de ulike stingene som står beskrevet i Gjertrud Saglies bok "Strikke - Hekle - Binde". Det resulterte i 13 lapper.

  

Alle har 25 løkker i opplegg, og fire runder i høyden. Resultatet er veldig forskjellig, fra de kjempekompakte bittemså lappene, til de store, åpne, løse. Noen bygger nesten ikke i høyden i det hele tatt, men sluker garn (som Åsle-stinget), mens andre blir mange etasjer høye i sammenligning.

 

Tidligere har jeg stort sett greidd meg med Mammen-stinget, av og til med variasjoner i Oslo-stinget og Brodén-stinget, alt etter type tekstil og garn. Nå får vi se om jeg kommer til å variere noe mer enn før ...


Bestillingssokker

 

De hvite sokkene har fått hæl, og er nå på vei til sin nye eier.

 
Bittelitt store til meg, så da passer de forhåpentligvis mottakeren fint. 


Mer nålbinding

Nålbindingsnåla har nesten gått varm i det siste. På de siste par ukene har det blitt et par lange pulsvarmere (som jeg glemte å forevige før de fikk nytt hjem), grønne sokker til meg og gule sokker til lille krapyl. Nå er jeg godt i gang med et nytt par sokker, denne gangen bestillingsverk.

 


Av og til får jeg spørsmål om hvordan i alle dager man kan konstruere sokker i nålbinding. Her ser man tydelig ett av alternativene. På denne sokken har jeg begynt nede på tåa, og når man kommer til hælen hopper man over en del av løkkene, slik at det blir et hull. Hælen bindes rundt til slutt i dette hullet. Det finnes imidlertid mange andre måter å gjøre det på også.


Løk-sokker

 

Nok et sokkepar er ferdigstilt, denne gangen til lille krapyl (som ikke er så liten lenger, i alle fall ikke i skostørrelse ...).

 
Det knallgule garnet er farget av løkskall, det blå til kanten er indigo. Alt sjølvfarga. Og sokkene er allerede blitt grundig krapyltesta. Ingenting er visstnok så gøy som å skli omkring på gulvet i nye ullsokker :P


Grønne sokker

 

 

Grønne sokker i nålbinding - til meg selv!

 

 

For å få litt dekor på sokkene fant jeg fram noen krappfargede garnrester. 

 
Sitter som støpt :P


Sure sokker

I alle fall sokker i syrlige farger.

 

 

Teknikken er nålbinding, en variant av Oslo-stinget. Garnet er plantefarget, med løkskall og rødløkskall.

 Og de passer MEG :-)


Stakkars lille, forsømte blogg ...

... for at du ikke skal få helt sjokk begynner vi med noe lite og enkelt.


Samme nålbundne pulsvarmerne som vanlig, de jeg har laget en gazillion av, minst. Men denne gangen med litt ekstra. På håndbaken har de broderte verneruner, ægishjálmur, som skal beskytte deg mot at andre får makt over deg.

 

 

Pulsvarmerne er herrestørrelse så litt store for meg. De er allerede begavet bort.

Jeg har laget mye annet nytt siden sist også, FFF (fortsettelse følger forhåpentligvis).


Sjuende

 

De evindelige nålbundne pulsvarmerne. Men denne gangen med en broderi-vri.

 
Sokker ved en feiltagelse

Det hele begynte med at jeg skulle test-nålebinde en sokkeoppskrift. Antakelig var første feil at jeg valgte et garn som var litt for tykt for oppskrifta. I alle fall ble det etter hvert klart at sokkene IKKE ble passende til meg. Jeg fortsatte likevel slavisk etter oppskriften og målene jeg hadde tatt før jeg startet. Heldigvis er det stort utvalg i føtter i familien, og sjansen for at de passet til NOEN var absolutt til stede.

 Slik gikk det altså til at Sindre fikk seg nye nålbundne sokker. Garnet er Hifa 3-tr. raggegarn.


Pausearbeid

Det nålbindes stadig vekk innimellom. I bilen, foran TV'en eller under andre pauser som trenger fyll. Man kan jo ikke kaste bort tiden vel!Dette har blitt til siden sist jeg knipset nålbindings-bilde. Samt sikkert noen andre småting, som har rukket å skifte eier før jeg fant fram kameraet :)


Nålebinding

er det perfekte bil-håndarbeidet. På markeder også er det en grei og enkel ting å demonstrere. Nå har jeg jo lagd såpass mange av disse produktene at jeg kan gjøre det i blinde (nesten). De siste to dagene har vi for eksempel lagt bak oss 1050 kilometer, og da MÅ jeg ha noe å gjøre på!

Heldigvis "forsvinner" produktene igjen også på markedene. På den måten er det mye som ikke rekker turen innom bloggen før det har skiftet eier. Her er et lite utvalg av pulsvarmere og luer jeg rakk å knipse på en liten mellomlanding hjemme. Mesteparten har allerede fått nye hjem :)


Pulsvarmere i fleng

Innimellom andre gjøremål blir det stadig til nye pulsvarmere, og siden forrige nålbindings-oppdatering har disse sett dagens lys.Det er både korte og lange, med og uten tommelhull, dame og herrestørrelse. Planen er at disse og enda flere skal "skifte hender" i løpet av vikingsesongen. Nå er de en tur på Sunnmøre og frister lykken der. Har du også lyst på et par så kan du stikke innom her, eller sende en e-post til helenehe@online.no.


Småtterier

Fortsatt mer nålbinding her.Et par små sokker i vamsegarn.


Varm i toppen

En ny nålbindingslue, denne gangen i miniformat.Lysegrått vamsegarn med en liten kant grønt nederst. Vofsen får være modell.


FlorlettNålbinding trenger ikke bare være tykt og klumpete. Man kan også få til florlette sjal, om man benytter en åpnere binding og et tynnere garn.  Denne sjal-modellen eksperimenterte jeg meg fram til i 2006. Denne utgaven er i bittelitt tykkere garn, litt større og med litt mindre "rysjeeffekt".


Forskrudd

Dette er en slik sak som man kan snu på og snu på, men som aldri blir "rettvendt", nemlig et Möbius' bånd.Her ligger omgangens begynnelse i senter av skjerfet/kragen. Ved å vri første runde 180 grader før man tar sammen, oppnår man effekten med en flate. En omgang på denne saken blir altså dobbelt så lang som selve skjerfet. Det høres snodig ut, men bare prøv selv :) Det virker!Samtidig har jeg laget hull med jevne mellomrom, kun som et dekorelement. Garnet er som (nesten) alltid vamsegarn.


Hals i nålbinding

For en gangs skyld har jeg nålbundet av noe annet enn mitt elskede vamsegarn. Denne halsen er laget av Viking naturgarn.Når halsen var lang nok ble restene matchende pulsvarmere. Det går rasende fort med slikt tykt garn, men jeg tror fortsatt vamsegarn er min favoritt. Det smaker mye bedre :PHar ikke helt bestemt meg for om denne skal få bo her, eller havne i butikken. Vi får se... kanskje lager jeg plutselig flere?


Varme henderPuslvanter hjelper på varmen - over hele kroppen faktisk. Nålbundne pulsvanter er en av mine bestselgere på markeder, og nå er det plutselig ikke lenge til sesongen starter.De lange er mest populære. Her holder man seg god og varm, samtidig som man kan arbeide med hendene.De kortere uten tommelhull er også praktiske.Jeg har laget en gazillion slike de siste årene, og langt fra alle har kommet så langt som til bloggen. Dette er også utmerket reisehåndarbeid, eller demonstrasjonsarbeid på markeder. Der gjelder det nemlig å lage noe der man ikke trenger å telle :)

Det blir nok mange flere av disse i månedene framover...


Rundt og rundt

Neste nålbindingsprosjekt:Vamsegarn som vanlig, diverse rester i blått sammen med lysegrått.Her har jeg starta i toppen, og jobbet i spiral rundtomkring. De blå stripene dukker opp her og der, og slutter like plutselig som de kom :PØreklaffer må man ha, om det skal bli varmt om ørene.


Nål og tråd

Husflidslaget har bestilt "minikurs" i nålbinding. I alle fall et par aktivitetskvelder. Dermed har påskeferien gått med til å produsere et par eksempler på teknikken. Trofaste lesere erindrer jo at jeg har nålbundet før, men det meste jeg lager forsvinner i løpet av vikingsesongen.Noen rester grønt vamsegarn ble til et nåleetui. Nålene inni er det mannen som har stått for. En i bein, og resten i ulike treslag.Om ikke alle 17 blir revet bort under kveldens aktivitet (noe jeg sterkt betviler) skulle det være anledning for andre interesserte å kjøpe også. Bare send en e-post til helenehe@online.no om du er interessert.


Sokker

Mannen har nettopp hatt bursdag, og en av presangene på gavebordet var noe han har mast om i evigheter. Nålbundne sokker.Garnet er handlet hos Inspirerende Hobby, og jeg har en mistanke om at det er Hifa raggegarn. Umerkede hesper da, så jeg er ikke helt sikker...

Sokkene er blitt testet og funnet ok. Så får vi håpe at de viser seg å være slitesterke også :)


Lue

Det er neimen ikke lett å ta bilde av seg selv altså... men jeg traff da til slutt - sånn ca.

lue3

Luen har striper i grått, gult og beige, og de to fargene begynner "inni" arbeidet, og fortsetter i spiral.

lue1

Den er bundet fra toppen og ned, enklere å beregne øreklaffene da. Garnet er Rauma Vamsegarn,

lue2


~ september ~

og de første gyldne løvene er allerede på plass som bakgrunnspynt...

lue1

Omreisende-viking-sesongen er over, men fortsatt kommer det en ting eller to ut av nålbindingsfabrikken.

lue2

Luer som får ligge på "lager" til neste vår. Synes jeg har produsert kjempemasse denne sommeren, men det er jo nesten ingenting igjen... det meste har fått seg nye eiere :)

Reising er det imidlertid ikke slutt på. Mer om det over helga...


We already have some yellow leaves.
The time for travelling viking activities is over, but I'm still nalbinding from time to time. I've been nalbinding loads this summer, but there is almost nothing left - most things have new owners already. These will be in stock for next season.

Travelling however is not over... more about that later...


Long time no see...

naalbinding1

Men nå er man endelig på plass etter en hektisk ferie. Som vanlig går vår ferier slett ikke ut på å late seg på stranda, men heller å jobbe fra tidlig morgen til sene kvelden :) En av teknikkene som er blitt ivrig utført i sommer er nålbinding. Her sees litt av resultatet fra sommerens demonstrasjon rundt omkring, i tillegg er det ganske mye som har skiftet eier uten å bli fotodokumentert.

naalbinding2

Pulsvarmere, pulsvanter, luer, mobilholdere og - nytt produkt - babysokker:

babysokker

Pus var så glad for å ha oss tilbake, at han meldte seg svært frivillig til å hjelpe til med danderingen...

pushjelper

 


I'm finally back on track after a hectic summer season. As usual our summer vacation is not about sunbathing on the beach, but more about working and crafting all day long :)  One of the techniques I practised a lot this summer was nalbinding. You can see some of the results here, but I also made a lot of stuff that got new owners without being documented. The gauntlets, hats and cell phone cozies are all old news, while the baby socks are this season's new addition.
Kitty is very happy to have us back, and helpfully lends a paw in organizing stuff....

 


En smule nålbinding

Sa jo at jeg kom plutselig tilbake... Nesten slik at jeg ikke husker hva jeg har laget siden bloggpausen startet, men vi begynner med litt nålbinding.

nalbindingpanneband

Nytt og bedre kamera er på plass, og det er ikke SÅ lett å få det skarpt med en gang da... >:-[

nalbindingleggvarmere

Bedre nå kanskje? Det har i alle fall blitt et bredt pannebånd, samt et par lange leggvarmere. Nå skal det ikke fryses under serken ;-)


I'm back, with a new camera I havent' learned how to use yet, so prepare for some unsharp images.
First out some nalbinding. An ear warmer and a set of leg warmers to keep the little one warm during winter viking activities. I waht a pair of those too...


Pausebilde v 3.0

Og så det aller siste jeg har gjort i nålbinding - nok et par pulsvanter. Her ligger de henslengt på ei linbukse som også ble ferdig i går kveld.

image875

Dersom noen fikk skrekkelig lyst til å kjøpe noen av mine nålbundne saker og ting (eller andre håndverksprodukter) må de innfinne seg på Vestfold Vikingfestival. Jeg må nok desverre jobbe, men representanter fra bedriften familien vil delta.

Helga skal brukes til å sortere gjennom feriebilder. I neste episode: Soga om den skånske praktslöjden!


My latest nalbinding project - another pair of gauntlets - was finished yesterday evening, along with a pair of linen pants. Today I'll send all my products along with my family to a set of viking markets, while I'm stuck working. At least I hope to sort through my photos, and have a long post ready for you by early next week. Stay tuned!


Mens vi drar ut tiden...

Må bare vise fram den superbe TAKK-pakken jeg fikk fra Lillefix (som forøvrig også er en superb skinnfellmaker, bare løp og sjekk ut bloggen hennes!) To hesper rowanspun DK i den perfekte fargen. Jeg eeelsker tweed, og jeg eeelsker grønt :D

image872

Også vedlagt et sokkebokmerke og en melkesjokolade. Tusen TAKK Elin :)

Og mens dere venter på ferieoppdateringer (innhold: reiser i tid og sted, nordisk husflidsleir, skånsk yllebroderi, flamskvevning, bingestrikk, osv osv...) drar vi ut tiden med enda et bilde av nålbindingsprodukter, disse fra siste del av ferien: tre par pulsvanter, et par pulsvarmere og en langlue med kaninskinnskant.

image873

Den skal brettes ned slik, kanskje jeg setter i en hornknapp for å holde "flappen" på plass... vifårse...

image874


I've been RAOC'ed by Lillefix. She sent me the perfect yarn - two skeins of Rowanspun DK - green AND tweed - who could ask for more :D She also enclosed a chocolate bar and a sock bookmark.

And while you wait for my big vacation update, here's another nalbinding pic for you. This was produced in the last part of the vacation. Three pairs of gauntlets, one pair of wrist warmers and a hat with rabbit fur trim. It's supposed to be worn folded down, and I'm thinking of  attaching a horn button to keep it that way. We'll see...


I'm back!

Mange har nok gjettet at den øredøvende stillheten i bloggen skyldes ferie. Vel, jeg er tilbake, med masse spennende i bagasjen! Etter hvert skal det vises fram, både hva jeg har laget, anskaffet og opplevet, skal bare først...

For at ikke denne posten skal bli helt bildeløs og kjedelig kommer her et lite bilde av noe av nålbindingen jeg har gjort siden sist: tre par pulsvanter, fire par pulsvarmere og to mobiletui. Nemlig - markedssesong.

image871


I've been away on vacation for a few weeks. Just letting you know that I'm back, and reports will follow. Just have to get everyday life back on track (work, laundry, etc...).

I'll leave you with some of my latest nalbinding: three pairs of gauntlets, four pairs of wrist warmers and two cell phone pouches. You gessed it - it's market season.


Jobbe, jobbe, jobbe...

Før det tidligere omtalte markedet har det vært hektiske forberedelser. Foruten de vanlige reparasjonene har det blitt litt fornyelser i garderoben til noen og enhver. Som sagt har Martine endelig fått seg kjole.

image847

En annen naken viking har også blitt påkledd. Da han bestilte skjorte i absolutt siste liten hadde jeg ikke mye å velge i, så det ble grønn ullskjorte. Etter det fikk han tilnavnet Grønn-Arve.

image848

Og for en gangs skyld ble det noe til meg selv også. Siden jeg tar bildene er det ikke så enkelt å finne et bilde av min nye overkjole, men litt vises da på dette fra Aura Avis.
Ellers har Sindre fått seg ny kortermet skjorte til sommersesongen, men den gjenstår å fotografere. Jeg har også et par bestillinger på blokka, så ingen tid til å somle...

Ellers ble det nålbundet ivrig før markedet.

image840 image841 image844

Pulsvantene er bestselgere, og jammen forsvant ikke alle de lange med tommelhull...

image842

slik at jeg måtte forte meg å lage nye til Bjørgvin-marknaden. Her med viking-mobilpose :)

image843

Jeg har også farget med kochenille, krapprot og skjegglav. Om ikke lenge begynner høysesongen for fargeplanter, så da blir det litt mer å velge i.

image845

Jeg har også laget fem kilo med bivoks-/honning-såper, og adskillige bivokslys. Og så var det skinnfellene da. De fortjener en egen post... om ikke så lenge.


I was working hard prior to our market. Several people have new garb. As I mentioned I made Martine a new blue dress, and another naked viking also needed some last minute help. Since I didn't have time to shop he'd have to settle with what was already in my stahs, and now his new nick name is Green-Arve. I also made myself a new apron dress, but since I take all the photos it's not easy to find a picture of it. You can get a small peek of it here. Sindre got a new short sleeved shirt for summer, yet to be documented.

I've been busy nalbinding! I made a big heap of gauntlets for the market, and all the long ones got sold out. So I hurried up making new ones for next time. This is really a best seller! I've also been dyeing wool again - I only had madder root, cocienal and witch's hair in my herb stash, but season is coming up and soon the colour choice will expand a little :)

Finally I made 5 kilos of honey and beeswax soap, and lots of beeswax candles. And of course my sheepskin rugs, but they deserve a separate post later on...


Det nålbindes

i ledige stunder. Neida, ingenting originalt, bare det samme gamle. Etter hvert skal denne haugen:

image824

forvandles til slike ting som dette:

image823


I'm working hard on my nalbinding, trying to turn this heap of yarn into wrist warmers and gauntlets.


Nålbindingen fortsetter

Jeg holder fortsatt på å nålbinde opp vamgesgarnsrester. Resultatet ble ei ny veske. Nå har jeg startet med en flat sirkel, og så fortsatt oppover i sylinderfasong. En hullrad gir plass til snorene, og øverst har jeg laget en snedig "blondekant". Synes det ble ganske så vellykket selv ;-)  Fargene ble kanskje litt suppete, men som sagt så er det et restegarnsprosjekt. Til slutt er saken tovet lett.

image799 image798image797
 


I'm still nalbinding my way through some leftovers, with the result of a drawstring bag. I started out making a flat, round bottom, continued straight upwards once it had the desired size, then made a row with holes for the strings, and topped it off with a lacy edging. I'm very happy with the result. The colours are not really me, but for a scrap project it's ok. Finally I gave the bag a short spin in the washer to felt it a little.


Perfekt

Til alle som har ventet i neglebitende spenning siden i går... trommevirvel... Tove-eksperimentet gikk helt perfekt! Veska ser fortsatt svært nålbundet ut, og størrelsen passer perfekt til et par møteprotokoller, en ringprem eller slikt. Den har blitt redusert fra "knelengde" til midt på låret, og det er jeg svært fornøyd med.

nalbindingsveske4 nalbindingsveske5

På bildet vises konstruksjonen. Jeg startet med å binde bunnen rundt, for at den skulle bli god og romslig.


My felting adventure turned out perfect! The bag got reduced from knee length to mid thigh, and I'm very happy about that size. It's still big enough to hold a binder and more, and it kept its nalbinding character.
The photo shows how I started out - with binding the bottom in the round to make it roomier.


Ready for felting

nalbindingsveske2 nalbindingsveske3

Nålbindingsveska mi er ferdig. Den ble ganske diger, så jeg håper den krymper en størrelse eller to i vask, men helst uten å miste den særpregede nålbindings-overflatestrukturen. Er det mulig skal tro? Vel, det får dere vite i morgen.

 


My nålbinding bag is done - only the scary part left - felting. It turned out quite huge, so I hope it'll go down a size or two, but without loosing the typically nålbinding stitch look. Is that possible?? I'll tell you tomorrow!

 


Camovanter

naalbundnevanter

To par nålbundne pulsvanter igjen, det ene svart og umulig å fotografere - i alle fall på kveldstid. Det andre synes jeg ble skikkelig artig. Her har jeg brukt forskjellige smårester i to grønnfarger, og resultatet ble litt "kamuflasjefarge-aktig". I nålbinding tover man sammen trådendene etter hvert som man arbeider, så man kan gjøre seg nytte av selv ganske korte tråder.

kamovanter

Pulsvantene har nå reist til Seljord, sammen med mange andre varer og guttene mine. Hvis noen har lyst på slike må de gjerne stikke innom vikingavdelingen der :)

 


Two new pairs of nalbinding gauntlets are done. I really like how the green one turned out. I had lots of short scraps in two different greens, and the result was kind of camouflage-coloured. In nalbinding you can use even small scraps of yarn, since you felt it together as you work.

The gauntlets are now on their way to Seljord together with lots of other stuff for the market and my boys.

 


H

Litt broderi til en forandring. Denne ble laget for leeeenge siden, men ble ikke montert i glass og ramme før i går. Nå blir den presang til ei lita jente med initialen H.

h

Ellers så har man jo nålbundet da, til en "forandring". Syv mobil-poser er ferdige. Og så har vi plutselig en eske med 30 bivokslys, mmm, lukter godt!

lysognalbinding


Some nedlepoint for a change. I made this ages ago, but didn't frame it until yesterday. It will make a nice present for a girl named H.....

And some more nalbinding, just for the variation ;-)  Seven cell phone cosies are done, and suddenly we have a box of 30 beewax candles, they smell lovely!


Same old, same old...

Dette begynner vel å bli litt ensformig, men sesongen er ikke helt over ennå, og jeg jobber fortsatt med nålbindingsprodukter. Den siste uken eller sånn har jeg produsert følgende; tre par lange pulsvanter, to par korte pulsvarmere og en mobilsokk. Jeg vet, alle hadde sikkert slike moblisokker i vikingtiden ;-)  Man KAN jo ha noe mer autentisk i også da, som et ildstål.

nalbinding

Jeg har hatt noen spørsmål om denne teknikken. Hvis du vil se hvordan det gjøres "live" finnes det et par videoer, som beskriver oslo-teknikk og york-teknikk


I guess this is getting boring, but the season isn't quite over yet, and I'm still working on some nalbinding products. This is the result from the past week or so, 3 pairs of gauntlets, 2 pairs of wrist warmers and a cell phone cozy. I know, very viking!

I've had some questions about nalbingind. If you want to see it "live", here are a couple of videos, about the Oslo stitch and the York stitch.


Rysjer, rysjer

Rysjesjalet i nålbinding er ferdig!

sjal3

Jeg startet med en lang remse midt på, snudde og bandt tilbake på andre siden av den. så var det bare å gå rundt og rundt, med økinger i hver side. De siste to omgangene bandt jeg to masker i hver maske, for å få rysjeeffekten.

sjal2 sjal1

Jeg syns det  ble ganske stilig da, kommer nok til å lage flere slike. Men ble det for rysjete...? Har ikke helt bestemt meg, så gode forslag mottas med takk.


The ruffeled nålbinding shawl is done!

I started out with a long row of stitches in the middle, turned and attatched another row on the oposite side. then I went around and around with increases in each end. On the last two rounds I made two stitches in each stitch to make the ruffles.

I think it turned out great, and I might make more shawls like this. But was the ruffles a bit too much? I'm not quite sure, so I'm happy for advice.


Crafting on the go

Jeg reiste på ferie med flere strikketøy i bagasjen, men har faktisk ikke strikket en maske den siste måneden! Når vi befinner oss i vikingtiden går det nemlig ikke an - strikking er ikke oppfunnet ennå, i alle fall ikke i Norge.

nalbindingogband

Nålbinding og brikkevev er derimot lovlig. Å renne en enkel brikkevev på tur går fint, bare man finner noen gjerdestolper i riktig avstand. Fire bånd ble til under demonstrasjonsøktene, samt to par nålbundne pulsvanter og et sjal som ikke er helt ferdig ennå. Holder på med siste rysjekanten rundt sjalet, og den tar en liten evighet.

nalbindingdetalj

Detaljbilde av "spindelveven". Jeg har kun en plukkmaske og en tommelmaske på ganske tynt ullgarn, og dermed blir tekstilen svært glissen med blondeeffekt. Det finnes svært få nålbindingsoppskrifter, og dette er et "finn på etter hvert"-prosjekt, men jeg tror det blir svært vellykket ;-)


I brought several knitting projects on our trip, but I've actually not knitted a stitch the past month! When we're in the viking age knitting is not allowed - coz it's simply not invented yet, at least not in Norway.

Nalbinding and tablet weaving however are very much allowed. Making a warp is simple once you find a couple of poles with the right distance. During my demonstrations I made four bands, as well as two pairs of nalbinding gauntlets and a shawl not quite finished. I'm at the ruffled edge, and it takes forever.

The detail photo shows the stitch - I use one loop in the previous round, and one thumb loop. This makes a very open lacey stitch. There are  very few patterns made for nalbinding, so we don't have that holding us back. Make it up as you go! This looks very good to me so far, can't wait to get it finished  ;-)


Nalbindingsvanter

Siste porsjon med nålbinding for denne gang, to par fingervanter i herrestørrelse. Synes de med knapphullsting ble fine! Dermed har jeg fullført bestillingene jeg hadde i denne omgangen, og kan konsentrere meg om strikkingen igjen :)

Nalbindingsvanter

Last pair of nalbinding mittens for now. Now I've completed my current orders, and can consentrate on knitting again :)


Nålbindingsvanter

Bilde av mine nålbindingsvanter. De mørkegrå er et par selv om de ikke er like lange. Dette er bueskyttervanter, og den lange skal være på hånden som holder buen. Da beskytter den samtidig underarmen mot slag fra strengen.

Nalbindingsvanter


My nålbinding mittens. The dark gray ones are a pair, even if they're different. They are archers gloves. The long one goes on the hand holding the bow, thus protecting the arm from getting hit by the cord.


Viking crafts

Under besøket vårt på middelalderfestivalen i Oslo skulle vi forestille håndverkere fra vikingtiden. Mitt område var nålbinding, og jeg greide til og med å lære bort teknikken til et par stykker, som hadde forsøkt hjemme, men ikke greide å lese seg til det.

Nalbindingskal

Mange synes det er vanskelig å lære, sannsynligvis fordi det slett ikke ligner på masketeknikkene vi er vant med, som strikking og hekling. Man bruker en stor nål, syr gjennom løkkene fra forrige omgang, og lager slik nye løkker. Produktet blir veldig stødig og sllitesterkt.  Teknikken ble brukt til å lage votter og sokker, før strikkingen ble introdusert rundt 1600.

Nalbinding

Jeg laget pulsvarmere til Sindre og meg, og jobber nå med et par håndbeskyttere for bueskyting.

Pulsvanter

En annen teknikk som fasinerte meg veldig foregikk i naboteltet. Jeg har lenge lett etter informasjon om hvordan man vever brosjert brikkevev, og nå fikk jeg anledning til å se det utført. Dette vidunderet har renning i silke og mønsterinnslag i ekte sølv, og er knapt en cm bredt! Hun kan veve ca 1 cm i timen, og tar 1.500 kroner per halvmeter!! Nå holdt hun på med et bestillingsverk fra Birka-funnet.

Brikkevev

Og er man på marked så er man på marked... Vi kom hjem med ti stykker linstoff, en bit ullstoff, perler, spenner og slikt. Dette skal det bli mye rart av, følg med... følg med...

Linstoff
 


During our stay at the Oslo Medieval Festival we showed different crafts common in the Viking period (793-1066). My area was Nålbinding. I actually even managed to teach a couple of people, who had given it a try at home, but couldn't work it out from written instructions.

This technique has no resemblance to knitting or crochet. You use a big needle, and sew into the loops from the last round, creating a very sturdy and warm textile. This was the common way of creating socks and mittens, before knitting was introduced about 1600.

I made short and long gauntlets for Sindre and me, and now I'm working on a pair of archer's gloves.

For a long time I've been searching for tutorials on brocade tablet weaving, and here the neighbours daughter showed just that! Here ribbons were made of very, very thin silk and real silver, and less than 1 cm wide. She makes about 1 cm an hour, and sells them for 240$ per 50 cm!! This weekend she was working on an ordered ribbon, a copy from the Birka-finds.

And when you attend a market, you have to shop, right? We returned with lots of linen and wool fabric, glass beads and other stuff.


hits