Flere hus

Jeg brukte opp de siste av glidelåsene i heimen, og lagde en jenteversjon og en gutteversjon av "husene".På gjensyn i 2010, og godt nytt år!!

Grytekluter

Det ble litt rester etter prosjektet i forrige innlegg. Og siden det manglet flere julepresanger ble det slengt sammen noen grytekluter i siste liten.Hver har et håndquiltet hjerte midt på.


Lappeteppe

Lenge siden jeg har gjort ferdig noe lappeprosjekt av litt størrelse, men dette ble faktisk til i superfart.Stoff og mønster fra Thimbleberries.Teppet er håndquiltet, og er ca en meter hver vei.

Kavalkade

Året er ikke omme, men vi tar likevel en liten oppsumering. Først noen få vikingplagg;I år ble det forbausende mange luer faktisk:Og mange små Shelly-dukker fikk hjemmelaga klær. Takk for følget i året som gikk :)

1. juledag

En fin dag. Da er forventningene utløst, og alt julestresset over. Det man ikke rakk får bare være, og bedre lykke neste år! Da skal man nemlig begynne myyyye tidligere...Og så er det den dagen man får leke med alle de fine julegavene sine. Som for eksempel en splitter ny vev :)

GOD JUL!

Da er det snart på tide å pakke vekk adventspynten, og la julefreden senke seg.Disse stjernene lærte Guri oss å sy de siste kveldene i Husflidslaget i år. Ser du, den vart ferdig, og ganske fin, sjøl om det ble litt sukking underveis. Her snakker vi nemlig 100% håndsøm! Nå kan du kanskje gidde å kommentere, siden jeg har gidda å sy den ferdig :P  (For jeg vet nok at du er her...)

God jul til Guri og alle andre som titter innom :)

Dagens vikingplagg XIVSiste antrekk satt sammen.Et skikkelig stasantrekk dette! Bare synd at modellen ikke får beholde det, for han har nærmest vokst ut av alt han eier. Forhåpentligvis blir det litt tid til å kle opp familien nå når alle bestillinger er unnagjort... Kanskje til neste år :P

Nå har alle plaggene reist til sitt nye tilholdssted i kjelleren i fylkeshuset. Håper de blir mye brukt, og at store og små får et litt mer konkret bilde av vikingtiden ved hjelp av disse, sammen med andre rekonstruksjoner.

Dagens vikingplagg XIII

Siste kar ut skal få det aller fineste plagget. For dette er slettes ikke noen pusling. Han har nemlig mulighet til å skaffe seg ullstoff i en nydelig blåfarge. Antakelig "pottefarget" med vaid (vel, egentlig ferdigkjøpt, om man skal være helt ærlig).Rundt kanten nede, halskanten og ermene har han et fargerikt, brikkevevd bånd. Håndvevd av meg, og møysommelig sydd på plass for hånd.Tunikaen har kiler i sidene for å gi ekstra vidde.


Dagens vikingplagg XII

Neste kar ut får bukser i koksgrå vadmel. Disse er ikke i samme fasong som de forrige, men i "vanlig" "pysjamasbukse-fasong". Stoffet er klippet i kun to deler. Så er linningen brettet ned og sydd til, med åpning for snor midt foran.Det er hovedsaklig to buksefasonger som gjelder i vikingtiden. Den ene er med rette, smale ben som den over. Den andre modellen er posebukser. De sluker opp uante mengder stoff, et bukseben kan være 3-4 meter bredt før sammensnurping. Altså ikke noe for fattige vikinger :P Posebukse-fasongen forbindes mest med dn østlige vikingemoten, så her på vestlandet holder vi oss til de smale :)

Dagens vikingplagg XI

Vikingdamen min må greie seg med to plagg. Med smykker og pynt ser hun da ganske stilig ut.Stroppene er i samme rødfarge som forstykket. Synes det ble svært vellykket med to farger.Det finnes flere fragmentfunn av overkjoler som forteller om sømteknikker, stroppeanordninger og slikt. Men noe helt plagg har vi ikke, og dermed er det faktisk ingen som vet helt sikkert hvor side vikingkjolene var. Imidlertid finnes det avbildinger, både i billedvev og metallsløyd, som antyder kjoler som er sidere bak enn foran. Noen har til og med et slep.


Dagens vikingplagg X

Når denne husfruen virkelig skal pynte seg må hun fram med en pen overkjole. Denne er beregnet å bruke sammen med ovale skålspenner. Skålspenner var brukt over hele skandinavia i vikingtiden, men de kunne ha ganske ulik utforming. Faktisk kan en del gravfunn dateres etter modellen skålspenner kvinna i grava hadde. Moten forandret seg nemlig ganske fort også den tiden. Diana har for anledningen fått låne mine bronsespenner, som er av modellen P53. Denne typen er blant annet funnet i en grav i min kommune.Skulle husfrua virkelig pynte seg iførte hun seg en av sine fineste, dekorerte overkjoler. Man kan pynte med bånd, broderier eller stoffstrimler i f.eks. silke. Denne kjolen er gul med et rødt parti midt framme. Gult kan man lett farge med hjemlige vekster, mens rødt er litt mer krevende å få til. Derfor må man utnytte det røde stoffet til det ytterste. (At jeg ikke hadde nok gult til hele kjolen var kanskje også en medvirkende årsak, men det trenger jeg vel ikke si til noen...)Kjolen har fått brikkevevde bånd oppe og nede. Båndene har jeg selvsagt vevd for hånd, og deretter også montert for hånd. Mere prik :)


Dagens vikingplagg IX

På tide med litt dameklær! Og endelig får Diana lov til å være litt feminin igjen. Denne gangen skal vi lage en husfrue som er riktig så pen i tøyet. Men selv de mest elegante vikingdamer må ha underserk, og den er ganske beskjeden.Ubleika lin i en enkel fasong, med kile i ene sida av kjolen. De smale ermene får nok bevegelsesvidde ved hjelp av firkantede kiler under ermene. Med et pent, brikkevevd belte kan serken brukes som den er, men i morgen kommer det mer pynt som gjør denne dama virkelig fin.Som vanlig er innvendige sømmer sydd på maskin, mens opplegg og halskant er sydd for hånd. Pirke, pirke...


Dagens vikingplagg VIII

Plaggene til vikingkar nummer to satt sammen.Ser for meg at dette er en ung, fremadstormende viking, klar for å reise ut og erobre verden. Han kommer nok fra en fin familie, siden han har råd til en slik eksklusiv farge, men også de født inn i rikdom må bevise sitt mot og sin dyktighet.Også denne har fått nytt hjem på fylkeshuset, sammen med arkeologene der :)

Dagens vikingplagg VII

Vikingkar nummer to får også en kortermet ullskjorte. Den er sydd i fint, eksklusivt klede i en varm rødfarge, som kunne vært farget med krapprot (om den ikke hadde vært ferdigkjøpt da :P).Som alltid er innvendige sømmer sydd på maskin, mens falder og halskant er sydd til for hånd med bittesmå, usynlige sting. Etterpå har jeg sydd små pyntesting med en skarp grønnfarge. Små detaljer hever plagget.


Dagens vikingplagg VI

Selvsagt må også herre nummer to ha bukser. Vi holder oss til Thorsbjerg-fasongen, men denne gangen er det brukt ull.Tykke, varme og slitesterke bukser i vadmel.


Dagens vikingplagg V

Neste vikingplagg ut er ei skjorte i ubleika lin. Lin har vært dyrket siden yngre steinalder, men her i Norden var vi selvsagt ikke så tidlig ute. I Norge startet man med lindyrking i bronsealderen, både for fiberens og den hellige linoljens del. Lin ble brukt som fruktbarhetsmiddel, det vises blant annet ved at kjærlighetsgudinnen Frøya hadde tilnavnet Hørn, linhøstens gudinne. Den er ganske sid, og har kiler i sidene for å gjøre bevegeligheten bedre. Skjorta er sydd på vanlig vis - maskinsøm innvordes og håndsøm på halskant og opplegg.


Dagens vikingplagg IV

Dagens luke i "vikingplagg-adventskalenderen" inneholder de tre foregående plaggene satt sammen.Dette er en ganske så nøktern herre. Han er nok ikke øverst på rangstigen, men kan likevel pynte seg med en fin, trefliket brosje til høytidlige anledninger. Det beskjedne broderiet på vamsen pynter opp i den ellers lavmælte fargeskalaen på plaggene hans.Sverd var det kun de rikeste som hadde råd til. Det vanligste bondevåpenet var øksa, som også kan gjøre ganske mye skade. For å forsvare seg har han en liten, skinnbekledd buckler. Denne karen kunne nok skremt de fleste i en mørk bakgate :P

Dagens vikingplagg III

Vikingmannen har også fått seg hette, så han ikke skal fryse på ørene :P  Denne er sydd i et ganske mykt, løsvevd ullstoff, og er uforet. Kanten nede og om ansiktsåpningen er sydd til for hånd, slik at ingen maskinsømmer er synlige.

hette

Det finnes flere hettemodeller fra perioden. Denne er inspirert av bockstensmannen, men uten den lange "halen" som dukket opp etter vikingtiden. Bockstensmannen ble funnet i Varberg i Sverige, og er antakelig fra 1300-tallet. For et par år siden var vi og besøkte ham på hans tilholdssted på Varbergs festning. Det var Liljas første møte med et ekte skjelett, og jeg tror nok det gjorde inntrykk :P

Dagens vikingplagg II

Mannen i forrige innlegg må selvsagt ha bukser, og da valgte jeg linbukser i Thorsbjergfasong.Denne modellen er fra 400-tallet, og et av de få jernalderfunn av hele plagg. Myrfunnet ble gjort for nærmere 150 år siden, og befant seg den gangen i Danmark. Grunnet skiftende grenser ligger Thorsbjerg Mose i dag i Tyskland. De opprinnelige buksene hadde føtter, som en strømpebukse, men min variant stopper ved ankelen.Buksene er sammensatt på en veldig finurlig måte, med kiler foran og bak. Disse gjør at man får god bevegelighet, selv om fasongen ellers er ganske tettsittende.

Dagens vikingplagg I

Det har ikke blitt mye julevarer eller julegaver her på bloggen i det siste. Noen har nemlig oppholdt seg i vikingtiden i det siste. Og der er det viktigste å få seg varme, gode klær til vinteren.

Med andre ord har jeg sydd, brikkevevd og brodert på spreng den siste tiden. Som vanlig er det ingenting nytt til meg selv, derimot en stor ordre til fylkesarkeologens formidlingsutstyr. Sist helg ble sakene endelig fotografert, og sendt videre til sitt nye hjem. Jeg tenkte å presentere plaggene litt etterhvert utover desember, mens jeg forhåpentligvis pusler med litt juleforberedelser i bakgrunnen.Først ut er en vams i grågrønt ullstoff. Den er ganske rett i fasongen, med splitter i sidene, rette smale ermer med kiler og avrundet, trekantformet hals. Innvendig er det litt juks (les: maskinsøm), mens alt opplegg som blir synlig fra retten er gjort for hånd. etterpå har jeg gått over ermene, kanten nede og halsringingen og laget et enkelt, diskret pyntebroderi i litt farger. Dette er et herreplagg, men Diana (som damebysten heter) må likevel finne seg i å være modell.


Skal det ingen ende ta med alle disse luene...?

For notorisk luehater å være så har det jammen blitt mange av sorten i høst/vinter! Og enda har jeg ikke fotografert alle :P

akaya

Lille krapyl måtte selvsagt ha en Akaya-lue til advent. Den er nok ikke noen nøyaktig tro kopi av originalen. Man tager nemlig hva man haver, blant annet diverse rester fra stripekjolen fra tidligere i høst. Close enough :)


Ikke tvillinger,

bare søsken (mottakerne).

luer

Ikke like, bare nesten (luene).

Og ja, det er bare en av henne (modellen).

Alfapose

Noe gråmelert Alfa har ligget i en skuff over lengre tid. Helt til jeg fant dem fram, og skrev om oppskriften til Garnstudios Eskimo-pose.

pose

I tillegg til å forandre oppskriften til tynnere garn, har jeg laget hull for bilsele, og "klaffer" med trykknapp over hullene.

hits