Medarbeiderkurs

Det er på høy tid å komme med et par oppdateringer igjen. Har det fortsatt kjempetravelt, så dere får bære over med de sporadiske oppdateringene. Det MÅ da bli bedre en gang??

Forrige helg (15.-17.) arrangerte Møre og Romsdal husflidslag medarbeiderkurs, og siden ingen i styret ville/kunne reise fikk jeg lov :) Jeg hadde jo selvsagt egentlig ikke tid, men var nok ikke så vanskelig å overtale likevel. Siden mannen min er med i fylkesstyret reiste vi allerede fredag, og tilbragte kvelden i et gaaaammelt hus ved Ålvundfjorden. Styret hadde møte utover kvelden, så i et hus uten radio eller TV passet det godt å gjøre unna noen innviklede omganger på Rogue-hetta.

Neste dag ankom vi Surnadal og der var også ca. 40 husflidsfolk fra hele fylket. Vi startet kurset med et par utflukter, først til Husfliden. Det var en kjempefin butikk, med et gedigent utvalg i garn. (Ja, jeg handlet, men bare litt.) Jeg drar gjerne tilbake en gang det ikke er 39 andre hysteriske husfldiskjerringer (og en mann) i butikken. De setter jammen sitt preg på stedet :)Etterpå besøkte vi vevstua til Surnadal husflidslag. De har sitt eget hus (gjeldfritt!) med ca. 20 vevstoler, kjøkken og sittegrupper. Masse plass med andre ord. Legg merke til den nydelige skinnfellen på bildet. En slik skal jeg ha en gang!Tilbake på hotellet startet vi med selve kurset. Lærer var Anne Grethe Stuksrud. Hun er en ener innenfor båndveving.


Anne Gtethe Stuksrud viser...


...og elevene prøver etterpå.

Første dag var det fokus på grindvev, og vi vevde såkalte parband. Renningen er tredd med en farge i hullene og en annen i spaltene, slik at du får tverrstriper. Ved å plukke opp mønster i annenhvert innslag kan en lage mange fine motiver. På slutten av dagen fikk jeg også prøve dobbeltplukk, der du plukker mønster på hvert innslag. Det var adskillig vanskeligere, og jeg må nok øve en del på det dersom jeg ikke skal glemme det med en gang. Festmiddagen på Surnadal hotell må også nevnes med et par ord: whiskygravet elg, cognacgravet reinsdyr, villsaupaté, vaktelpai, chililaks, røkelaks, fjellørret, reker, hummer, scampi, blåskjell, krabbe, orrfugl, hare, rådyr, dådyr, elggryte, vaktler i brun saus, all slags sopp, mandellaks, diverse fiskepatéer.... og masse annet som jeg har glemt! Og da har jeg ikke engang snakket om dessertbordet...

Neste dag begynte med gruppearbeid om ny strategisk plan, men det alle ventet på var selvsagt brikkevevingen. Vi laget en kopi av ett av båndene til læreren, og jeg valgte gult og svart. Artig.


Jeg vever bånd.


Last week I participated in band weaving classes. It was great fun, and our teacher Anne Grethe Stuksrud is one of the best in this field in Norway. We wove with ribbon reeds and tablets. I've done lots of tablet weaving before, but I learned a new of using the band reed, and that was really fun and useful. I'm going to practice more soon, when I get time (he, he...).


Den Store Strikkekaféen

Nå er det jammen lenge siden jeg har vært her, men om dere tror jeg har latet meg i mellomtiden får dere tro om igjen. Først høstferie, som overhodet ikke er noen ferie for de stakkarne som må jobbe, hente og bringe mens andre ferierer. Forrige helg var det kniplekurs igjen, med åtte ivrige damer som alle gjerne vil ha hjelp samtidig. Puh... kunne jammen trenge en pause snart. Særlig siden det også er grisetravelt på jobb for tida. Men neida, deretter var det klart for Den Store Strikkekaféen som vi har gledet oss til i evigheter. Sammen med Asbjørg som tok seg av kafédelen hadde jeg ansvar for planlegging og gjennomføring av kvelden. Vi har lagt ned mye arbeid i arrangementet, og da var det jo kjempegøy at det ble En Gedigen Suksess!Kaféen var stappfull, og vel så det. Medhjelperne våre bar inn og bar inn og bar inn nye stoler, og til slutt var det ikke en eneste ledig stol. Jeg talte et sted mellom 80 og 90 deltakere. Og vi som bekymret oss for at ingen skulle komme...Siden dette var første strikkekafé her var vi helt uerfarne, men vi hadde i alle fall ordnet med kaffi og kaker som de besøkende kunne kjøpe. Vi solgte lodd med blant annet garnpakker som gevinster, og fikk slik en fin liten fortjeneste på kvelden. Men hovedattraksjonen denne kvelden var besøket fra Rauma Ullvarefabrikk.Her skimtes Torill Bakke bak et fjell av høstens nyheter fra Rauma og PT. Hun viste, fortalte og kom med gode strikkeråd. De hadde med seg ENORMT mye, og forsamlingen var musestille i over en time. Det må da tyde på at de var interesserte, vel?


Torill gir gode råd om glidelås i strikk.

Hildegard Digernes var også med (bu hu, glemte å ta blide av henne...) og hadde tatt med seg en filial av fabrikkutsalget. Slik fikk kafegjestene enda en anledning til å bli kvitt pengene sine. Kjempefint for u-landet Vestnes som ikke har Raumagarn-forhandler :) Særlig populært var de superdeilige alpakkakvalitetene, Inca og Chiri, sistnevnte med 30% silke. Utroooolig mykt og deilig. Jeg måtte selvsagt handle, bare bittelittegrann. To nøster som forhåpentligvis skal bli til et yndlingssjal. Hun solgte også bra av Rio, effektgarnet som er pyton å strikke av, men som blir kjempestilige pynteskjerf.Jeg har jo i lengre tid jobbet med et dominostrikk-prosjekt som det var planen å starte opp denne kvelden. Men siden forsamlingen allerede hadde sittet helt stille og lyttet i over en time vurderte vi dem nå til å være såpass kaffitørste og skravlesyke at de heretter fikk "løpe fritt". De som ville fikk demonstrasjon av dominostrikke-teknikken, og noen begynte på prøvelapper og små prosjekter. Ellers fortsetter dominostrikk-prosjektet de neste to mandagene. Alle ville selvsagt se på og prøve modellene fra de nye Rauma- og PT-kolleksjonene. I det hele tatt var det fullt kaos og masse rot :)  Enkelte gikk hjem med store bæreposer med garn, lett lommebok og et salig uttrykk i øynene. det må da være en perfekt strikkekafé, ikke sant??

Arrangementet frister absolutt til gjentakelse, så jeg håper styret i husflidslaget bestemmer seg for at vi kan invitere til ny kafé om en stund. Må bare puste ut litt...

Finally English summary!
Monday was the day for our Big Knit Café. It's the first knit café in our town, and the first one I'm hosting. We borrowed a whole café, invited two ladies from Rauma wool factory and had between 80 and 90 guests. We were totally shocked about the crowd of people pouring in through the doors. My helpers were running all over the house to find extra chairs for all our guests. And I was totally anxious that noone would turn up! I'm so happy I'm still smiling :-) 

Torill from Rauma talked about the fall collection, about yarn and about knitting techniques and felting for over an hour, and everyone were totally quiet the whole time, you could only hear the knitting needles. The other Rauma lady, Hildegard, sold alpaca and novelty yarn, and people sure emptied their wallets. I only bought two balls of Chiri, lovely silk/alpaca for a scarf. Members of our local craft group had made cakes, and my partner in crime, Asbjørg, made sure the café part was running smoothly. All in all it was the perfect stitch n' bitch, and I sure hope we can do it again soon. Just have to rest a bit first...
  

Svar på tiltale

Dermed er det allerede blitt oktober! Bare et par måneder med høststrikk før juleforberedelseshysteriet setter inn. Og hvor ble det av alle de deilige varme raggsokkene, vottene, luene og skjerfene jeg skulle strikke før vinteren satte inn?? Hvis noen har sett dem, vennligst lever tilbake!

Man får avrunde september med å besvare et par ubesvarte spørsmål fra kommentarene:
Tone - klart jeg kan sy snor i sekken din, så enkelt som det var! (Til og med du kan greie det, he,he... (Tone er sy-ekspert))
Rebecca og Sherrill - Gryteklutene finnes i boka Dominostrikk av Vivian Høxbro.
Joy - Nei, jeg har ikke laget maskemarkørene selv, men fått dem av snille Karine. :)
Frances - Oppskriften på Miss Muffin og kakene finner du i heftet "Little dumpling dolls" fra Jean Greenhowe.

Og NYHET: Rauma Ullvarefabrikk/PT har forandret sine hjemmesider (men det ser ut for at de ikke er helt ferdige...).

Already October! Just a few months until the crazy christmas chaos starts. What about all the socks, mittens, hats and scarfs I planned on making before winter? Hrmpf!

A few unanswered comments:
Rebecca and Sherrill- you find pattern for the potholders in Domino knitting by Vivian Høxbro.
Joy - no, I didn't make the stitch markers myself. Kind Karine sent them to me. :)
Frances - Pattern for Miss Muffin and her tea shoppe can be found in "Little dumpling dolls" by Jean Greenhowe.

And NEWSFLASH: Rauma Ullvarefabrikk/PT are changing their web pages (obviously not finished yet...).


hits