Mykest

Siste gevinst i denne omgang. Pulsvarmere i Hexa, også det et alpakkagarn.

 
Her hadde jeg bare ett nøste, men det rakk akkurat til disse pulsvarmerne. De ble lukket med knapper fra nok et loppemarkedsvarp.

 


Mer myk

 

 

Selv om det ikke var nok igjen til en lik hals, var det fortsatt en del igjen i nøstet. Nok til et slikt firkant-bandana-tørkle. En loppemarkedknapp lukker den i nakken. Like myk og alpakka-pusete som den forrige. Også denne havna i gevinst-innsamlinga.

 

 


Myk, mykere

Vi er i gang med å produsere gevinster til husflidslagets høstlotteri. I den forbindelse tenkte jeg at jeg skulle bli "kvitt" noe gammelt garn som bare har ligget og slengt i årevis. Jeg falt nemlig ikke umiddelbart for fargene mens det var i nøstet. Tabbe!

 
Det ble nemlig altfor fint til å gi bort! Og så akkurat mine farger også da. Og supermykt og pusete, og så fin fasong! Fin, fin, fin!

 Og nå har jeg ikke nok garn igjen til å lage en til meg selv så klart ... nuvel, perlestrikk er uansett kjedelig. Hrmpf!

Mønster her.


Bastarden

Bayeaux-teppet ble laget som krigspropaganda. Det er jo alltid seierherrene som skriver historien. Så også her.

 

Vilhelm var uekte sønn av hertugen av Normandie, og noe så simpelt som en garverdatter. Hans stammfar var Gange-Rolf, som muliggens kom frå Ålesunds-regionen. Under tittelen Vilhelm bastarden skulle han arve sin fars tittel bare syv år gammel. 

 

I skjebneåret 1066 satt den frome Edvard bekjenneren på tronen i England. Så from var han, at han døde uten ettekommere. Det er aldri en god ting, det åpner for maktkamp. Tre menn gjorde krav på tronen. Norske Harald Hardråde, saksiske Harald Godvinson og normanniske Vilhelm Bastarden.  Harald G var først til mølla, og lot seg krone til konge dagen etter at Edvard var død.

 

Harald H hadde andre planer. Med 300 skip og 15 000 menn la han ut over havet, og forsøkte seg på invasjon. I første omgang gikk det tålelig bra, og engelskmennene fikk bank i slaget ved Fulford. Harald G stod klar i sør-england i tilfelle invasjon fra Normandie-siden. Men da nytt om invasjonen nådde ham, la den gedigne hæren ut på marsj opp til York, en distanse på 300 kilometer. Fem dager senere kunne de overraske Harald H & co. Etter å ha kjempet tappert og lenge var den norske erobringshistorien over, og Harald H død. De overlevende fikk plass skarve 24 langskip, og forlot England med løftet om aldri å forsøke noe slikt igjen. Den 25. september 1066 var altså soga over. Exit vikingtiden, enter middelalderen.

 

Så Harald G er fortsatt konge, men hva skjer på den andre siden av kanalen ...?

 

 

Alle de blå konturstingene er ferdige. "Bare" fire farger igjen. Og så utfyllingen!


Teppedilla

Og nei, vi snakker hverken bestemor-ruter eller oldemorteppe. Her skal vi lenger bak gjennom generasjonene.

 

Revler og billedtepper bar i vikingtiden bud om høy status. Skriftlige kilder bekrefter dette. Blant annet soga om Gisle Sursson. Her får man bevist at håndarbeid kan føre til all slags elendighet, både skjortesøm og et 38 meter langt billedteppe er involvert. Utgangen er dødelig!

 

Blant favoritter kan man nevne billedteppene fra Oseberg, Baldisholteppet, Høylandsteppet, Skog-teppet og teppene fra Överhogdal. Det er fortsatt mye ugjort - i smøyg, billedvev, rutesmett, dobbeltvev eller broderi. De fleste av disse har vi studert originalene til - senest teppene i Jamtli for et par uker siden.

 

Og så er det selvsagt Teppet Over Alle Tepper. Det gjenstår på besøkslista. Da man fant en broderipakke - og det endatil på tilbud - i vikingskipsmuseet i Roskilde i sommer kunne man så klart ikke dy seg.

 

 

Dette skal bli ca en hundredel av originalen. Nærmere bestemt utsnitt 10, der Wilhelms ordonans kommer til Guy. Så langt er de røde konturstingene på plass. "Bare" fire andre farger gjenstår. For ikke å snakke om utfyllinga ... fortsettelse følger med andre ord ...


hits