Frukost i kongens byCersei Lannister was breaking her fast when Sansa was ushered into her solar. "You may sit", the queen said graiciously. "Are you hungry?" She gestured at the table. There was porridge, honey, milk, boiled egs, and crisp, fried fish"

 

 

Nok en kraftig brunsj som varer i lange tider. Skal si de spiser mye egg i Westeros. Det var også en viktig del av denne retten. Pluss brød. Havrebrød. Som ble totalt mislykka, og hevet nesten ikke i det hele tatt. De to steinklumpene ble likevel servert, etter en runde i brødristeren for å gjøre dem litt mer fristende. Under over alle under - faktisk ble de helt oppspist, fulgt av en masse skryt over hvor godt det var. Kanskje var det honningen, de hakkede dadlene og eplebitene som bidrog til å gjøre det søtt, og kamuflere "mislykketheten". Bare vent til dette blir vellykka, da må det bli godt da!

 

Enda bedre var fiskepinnene! Tenk at noe så ufattelig kjedelig som fiskepinner kan være så ufattelig godt når man bare gidder å lage det fra grunnen. Dette bør ikke bli siste gangen.

 

Og så var det havregrøten. En ganske fast variant, servert med en rekke ulike smakstilsetninger. Eplebiter, honning, hakkede nøtter og ferske bær fra hagen.

 

Nam nam.


En svært mettende brunsj!


Not so red wedding dinner

The beer was brown, the bread black, the stew was a creamy white. She served it in a trencher hollowed out of a stale loaf. It was thick wiht clams and chunks of cod and crabmeat, swimming in a stock of heavy cream and butter. It was the sort of stew that warmed a man right down to his bones, just the thing for a wet, cold night.

Bryllupsmiddag for å feire 21 år. Må ikke forveksles med andre dramatiske bryllupsmiddager.

 

 

Menyen var fra yndlingskokeboka igjen. Denne gangen tre retter.

 

 

Forrett - fish tarts. Minipaier med laks, mandler og dadler (nei, det er fortsatt ikke lov å spise fiken i august). Vi glemte å ta bilde, men det ble ganske mange minipaier, og disse "slapp unna".

 

 

Hovedrett, mer av det honningsmakssatte brødet, til en fiskesuppe/-stuing. Denne bestod blant annet av byggryn, purre, hvitløk, gulrot, pastinakk, timian, torsk, krabbe (vel, egentlig crabsticks siden noen påstår de ikke tåler krabbe) og blåskjell. Og så massevis av fløte, smør og hvitvin. Mektig!

 

 

 

Iced milk. Desserten var veldig enkel, men forfriskende etter de heller sammensatte smakene forut. Oppvarmet helmelk smakssatt med honning, så nedkjølt og servert med isbiter. På toppen kanel og safran. Siden sist måltid har vi nemlig vært i Tyskland, der det faktisk er lov å spise safran i august :)

 
"Would you care for refreshments? Some dates, perhaps? I have some very fine persimmons as well. Wine no longer agrees with my digestion, I fear, but I can offer you a cup of iced milk, sweetened with honey. I find it most refreshing in this heat."Breakfast at the wall

When day broke, Jon walked to the kitchens as he did every dawn. three-finger Hobb said nothing as he gave him hte Old Bear's Breakfast. Today it was three brown egs, bilded hard, with fried bread and ham steak and a bowl of wrinkled plums.


 

Dette ble en ganske så kraftig brunsj her om dagen, med stekt skinke, grovt brød sprøstekt i smør og altfor mange egg. Sviskene ble prikken over i-en i denne jordnære, enkle med svært mettende frokost nummer to. Nam!

 

 

Servert på noen av skattene våre etter sommerens ferd i sydlandene. Blant annet fugleskålen fra Hedeby


Dinner at castle Black

Det var en gang en blogg, kalt "Inn at the crossroads", inspirert av en ikke helt ukjent tv-serie. Bloggen resulterte etter hvert i boka "A feast of Ice and Fire". Nettopp denne fikk jeg i bygave fra familien da de reiste til trønderhovedstaden uten meg tidligere i sommer. Rettene er inspirerte av beskrivelsene i bøkene, men til utformingen av oppsriftene har forfatterne latt seg inspirere av middelalderoppskrifter - med kildehenvisninger :)

 

Nå er jeg langt fra noen matlagingsekspert, og har egentlig nettopp lært meg å lage hvit saus (ikke si det til noen). Men denne har foreløpig hatt konsekvenser for nivået på kjøkkenet så langt. Siden det er ferietid har man også litt bedre tid til å "kaste bort" på matlagingen. Første servering ble "Dinner at castle Black".

 Crusty white bread - Lyst matbrød smakssatt med honning.

 


Hovedretten Pork pie bød på en merkelig blanding av søtt og kjøtt. Svinekjøttdeig innbakt i en standard paideig er ikke så rart, men i tillegg bestod fyllet av ingefær, honning, rosiner og dadler. Smakskrasjet falt i god jord hos alle rundt bordet :)

 Pease porridge - ertegrøt - bestod av erter, løk og en rekke friske krydderurter. Også her var det søte overraskelser, da den var smakssatt med kanel-sukker-krydderblanding.

 

 

Salad at castle Black var en frisk opplevelse. Diverse grønne blader, blant annet rikelig med egenplukket engsyre, samt kikerter og rosiner. Salt, olje og eddik på toppen.

 

 

Til dessert var det Iced blueberries in sweet cream. Frosne blåbær med en mektig, søt saus, bestående av eggehviter, fløte, honning, sukker og salt. 

 

 

Til et slikt måltid hører det selvsagt med standsmessig oppdekking.

 

 

I søken etter ingredienser til disse matrettene har jeg innsett at våre kjedebutikker her i bygda ikke fører et komplett Westeros-utvalg. Blant annet er det tydeligvis uhørt å lage retter smakssatt med safran annet enn i desember. Eller å spise fiken. Og hvor får man egentlig tak i turnips? Det er også et par andre ting i boka som jeg mistenker de ikke fører på Rema 1000. Som gresshopper, vinblader, vaktler, andeegg eller dornisk slange ... men den tid den sorg ... fortsettelse følger.

 


hits