Fargesirkelen

Alle som har en fortid fra Tegning form og farge fra videregående har et litt anstrengt forhold til Ittens fargesirkel. Mengdekontraster, komplementærkontraster, simultankontraster ... Vel, dette er Helenes fargesirkel, og den er mye mykere og koseligere :)

 Denne store kladasen med garn representerer noen ukers intenst arbeid (i alle fall for meg som har "ordentlig" arbeid i tillegg).

 Gruppebilde av strikke-/nålbindingsgarnet

 Vevgarnet for seg ...

 
... og til slutt brodergarnet, som faktisk rakk å bli HELT utsolgt før det kom i bloggen!

Men har du lyst på noe av det andre er det bare å sende en epost til henriksen.helene@gmail.com.


Grønt

Noe av det gule garnet fra tidligere fikk ikke forbli gult så lenge. Det fikk seg nemlig en tur i blåfargegryta. Som kjent er gult + blått nemlig grønt! Fra venstre ser vi her ryllik + indigo, reinfann + indigo og skjegglav + indigo.

 

 

Skulle du være interessert i noen hesper, strikke/-nålbindingsgarn eller vevgarn, er det bare å ta kontakt på henriksen.helene@gmail.com.Blått

Blått er en litt annen fargeprosess enn de andre fargene. Det går riktignok raskere, men er litt mer omstendelig med blanding av hekse-ingredienser og mystiske greier. Selve fargingen er også litt mystisk. Garnet er gulgrønt når det er ferdig, men når du tar det opp av fargebadet bidrar oksyderingen til at det forvandler seg til blått. Ganske mye mer action alstå,

 

 

Flere innfarginger gav ulike blånyanser

 Blanding av diverse blå-gugge. Det lukter ikke direkte vakkert heller!

 

  Magien virker så raskt at gubben ikke rekker å ta skarpe bilder en gang ...

 

 

Noe av resultatet tørker seg.

 

Skulle du være interessert i noen hesper er det bare å ta kontakt på henriksen.helene@gmail.com.

 


Brunt

Til den brune fargen har jeg brukt valnøttskall. Også her ble det flere innfarginger, så fargen går gradvis mot lysere brunt.

 

 

Akkurat hva vi skal kalle den neste fargen er jeg faktisk litt i tvil om. Brunfiolett? Aubergine? Kufiolilla?? Den er resultatet av å koke opp igjen "avfallet" av valnøtter, krapprøtter og kjerneveden til rødtre og blåtre. I tillegg brukte jeg opp igjen mye av fargevannet fra de tidligere fargingene. Det var tydelig mye krutt igjen i dette "rusket", og spennende å lage en farge man ikke aner hvordan blir :)

 
 Her har vi både strikke-/nålbindingsgarn, brodergarn og vevgarn. Lyst på noe av det? Send en epost til henriksen.helene@gmail.com.

 

 

 


Lilla

I samme familie som rødtreet fra forrige innlegg, finner vi blåtre. Den gir egentlig en mer lilla enn blå farge. Ganske så intens, og dryg. Etter hvert som det er mindre fargestoff igjen i badet blir fargen lysere, dermed denne lilla-toneskalaen.

 
Har du lyst å skaffe deg noen av disse hespene? Send epost til henriksen.helene@gmail.com :)

 


Rødfarger

Neste ut i fargeriet var rødfargene. Krapprot farget på grått og hvitt garn gir ganske så ulik farge.

 Denne gjengen er farget med rødtre, kjerneveden av et tre i erteblomstfamilien.
Har du lyst på noen av disse, kan du sende epost til henriksen.helene@gmail.com :)

 


Fargerik vår

Den siste uka har gått med til plantefarging tidlig og sent - i alle fall sent etter jobb og ut i de små timer. Målet er å ha litt garn til salgs under sommerens markeder. Det gjør også at man får farget litt mer enn om jeg skulle brukt opp alt selv :O Det ville nemlig tatt sin tid. Garnet er i tre ulike kvaliteter i år som før, garn i store hesper til strikking/nålbinding, spelsaugarn i småhesper til veving, og det aller fineste spelsaugarnet til brodering og de fineste brikkebåndene.

 
Det er mye i vår hjemlige natur som gir gult, men foreløpig er det meste ikke "ferdig" til farging selv om våren nå kommer for fullt. Heldigvis har jeg lager av alle mulig rare ting, blant annet gamle planter fra i fjor. En bunt reinfann var først ut. Den ble farget på tinnbeiset garn, og gav en saftig, gul farge. På grått garn blir det nesten grønt.

 
Skjegglaven jeg har samlet på gav en behagelig og forsiktig, smørgul farge. Mange syns kanskje det er litt skuffende når resultatet blir litt tamt, men husk at de forsiktige fargene trengs sammen med de kraftige for å gi en fin helhet. Denne porsjonen skulle imidlertid ikke forbli gul, men har fått et nytt liv ved overfarging ... fortsettelse følger.

 
Til slutt ble fjorårets rylliksamling oppbrukt på disse hespene.

 

 

Skulle du være interessert i noen hesper er det bare å ta kontakt på henriksen.helene@gmail.com.

 


hits