Hette med for

Ny bestilling på gang. Til første del fantes det heldigvis stoff på lageret. En nydelig grønn vadmel. Min yndlingsfarge faktisk, så det er bare så vidt jeg har råd til å bruke den på noen andre :P Men jeg har etter hvert innsett at det finnes faktisk mer stoff der ute, så det er ingen grunn til panikk :)

 

 

 

Pysevikinger må ha linfor i hetta si, slik at det ikke klør! Dessuten er det fint. I dette tilfellet et veldig tynt og lett 100% linstoff.

 

 

 

 Rundt ansiktet går foret utover ullstoffet og daner en fin kant. Pyntesting i ull rundt kanten nede og ansiktsåpninga.


Varm & go

Og så var det siste krapyl-fornyelse i denne omgang. Diverse biter i tynn ull ble funnet fram og lappet sammen. Man har da drevet med lappeteknikk  ...


 

Det blå stoffet ble faktisk kjøpt på loppemarked for noen år siden. Det brune er en rest, men da heller ikke det var nok måtte vi til med enda flere rester. Observante vikinger vil nok kjenne igjen disse to stoffene, jeg har nemlig sydd meg overkjole i nettopp denne kombinasjonen. Stoffet på manskjettene med brutt gåseøye og de blå prikkene, har inspirert det vevde beltet.

 

 

Masse håndsøm og fine sting som vanlig.

 Håper det smaker varmer!


Forstørrelse

Jeg synes da vitterlig ikke det er lenge siden dette antrekket var helt passelig, ja sågar litt stort. Men nå har jeg altså sprettet opp og lagt ned alt som nedlegges kan, både her og der. Den lyseblå linkjolen kan da riktignok brukes, helst med noe annet under, men forklekjolen i ull så direkte latterlig ut. I tillegg til å legge ned hele oppbretten, måtte jeg på jakt i stoffkassene etter noe å skøyte på. Og der var det jammen en bit i samme kvalitet og farge, men tydeligvis et annet fargeparti.


 

Og her ble det altså av det egyptiske båndet. Nå er ikke forskjellen så påfallende, med et bånd over skøyten.

 

 

Da har forhåpentligvis disse plaggene fått LITT lengre levetid.

 


Krapylserk

Noen har vokst! Og ikke lite heller! Det betyr at ALT er for lite - igjen!

 

 

Derfor har lille krapyl fått sårt tiltrengt ny vikingserk. Denne er i en tynn, tynn linkvalitet, fin for varme sommerdager eller som et ekstra lag innerst når det er kjølig. Monsteroppbrettene på ermer og nede skal sikre at den ikke blir ubrukelig i en fei.


 

Selv om innvendlige sømmer er sydd på maskin, har jeg gått over med lintråd og tråklesting etterpå, slik at det ser ekstra håndlaga ut.
Sånn, nå er det nok voksing på ei stund!!  *streng*


Brikkebåndbelte

Og så var det over til det tykke spelsaugarnet igjen. Denne gangen skulle det nemlig bli et belte, og det trenger jo å være litt stødig.

 

Båndet måler 1,70 + frynser, og fortsatt har jeg en del rennin igjen på båndvevstolen, uten at jeg har noen spesiell plan for det. Dette beltet var også til lille krapyl.

 Og mønsteret var nøye planlagt for å passe til nettopp dette stoffet. Mer om det senere.


Egyptisk brikkevev

Båndvevstolen har vært flittig brukt i påska. Blant annet ble det vevd rundt tre meter av dette.

 Mønsteret er en variant av egyptisk diagonal, og er både veldig enkelt og ganske komplisert. Så lenge du ikke kommer ut av mønsteret, og husker hvor mange brikker som skal fram og tilbake, går det helt fint. Men om du blir for oppslukt i finsk fjernsynsteater eller noe annet spennende, er det noe herk å rekke opp igjen. Kanksje er det et triks ved det, som jeg ikke har oppdaga ennå? Jeg har planer om enda finere og mer invikla diagonalmønster, så det er bare å øve seg!

Under mottoet "familien fortjener også noe fint" har jeg brukt mye tynnere garn enn vanligvis. Dette er Røros brodergarn, og lille krapyl har selv valgt ut fargene. Litt lite kontrast etter min smak (det hadde jo vært gøy om mine anstrengelser tredde litt mer tydelig fram) men kunden har som kjent alltid rett. Nå er noe av båndet montert på et kjært, gammelt plagg, resten går i salgskassa. Fortsettelse følger ...


For varme vikingdager

 

Mannen har fått korterma vikingskjorte. I håp om at det kanskje blir varme dager i sommer??

 

 

For en gangs skyld ble det litt pynt på et av familiens egne plagg. Denne fikk et dyrebroderi på brystet.


 

Denne ble sydd av rester, resten av stoffet ble bukser en gang i tiden (allerede utslitt :-/ ). Derfor ble det litt skøyting og ekstra sømmer underveis. I tillegg til innvendige sømmer for maskin, har alle sømmene pyntestin av lintråd på utsiden.


Med mørk hette

Nok ei deilig ullhette, denne gangen i en mørk, mørk blåfarge. 

 

 

Dermed er nok en viking påkledd.

 

'

 

Dette var siste bestilling i ordreboka for nå. Nå kan jeg konsentrere meg om å oppgradere familiens garderobe foran årets viking-sesong. For det trengs!!


Grønn serk

Ingen tid til å ligge på latsiden, over til neste bestilling :)

 

Nok en linserk, denne gangen i grønt stoff. Kjekt med litt farge-avveksling! Pus pynter opp.

 

 

 

Det har etter hvert blitt så mange av disse at de nermest går på autopilot. Likevel, det skal gjøres. Som vanlig er halsringing, ermer og opplegg gjort for hånd, ellers er jeg veldig glad i min kjære overlock-maskin.

 

 

Det brikkevevde båndet hører ikke med til bestillingen, men ble laget en gang i fjor. Det er kun for fotoseansen, fordi det passet så fint i fargene.


Kappe

Siste plagg i denne runden er en kappe i tykk vindød ull. Selv om snittet her høyst enkelt - et firkanta stoffstykke - er det litt sømarbeid likevel. Kanten er brettet inn to ganger og sydd til for hånd.

 

Så er det brodert et veldig enkelt broderi for hånd langs hele kanten. Gule og blå sting.

 

 

Egentlig skulle denne høre til guttedrakta fra noen innlegg tilbake, men siden vi glemte det i farten, fikk Diana låne den. Den fine treflika spenna ble kjøpt på Island i fjor, men kan selvsagt ikke brukes av den unge herren når han får tilbake kappa si. Denne smykkemodellen er nemlig kun forbeholdt kvinner. Han får heller finne seg ei fin ringpsenne eller noe.

 

 

 

Bukse, tunika, tre hetter, to serker, to overkjoler og ei kappe. Det ligger adskillige timers arbeid bak denne stabelen, som nå forlengst er i hendene til en fersk vikingfamilie. Håper de bringer mye glede og mange gode viking-opplevelser!


Hette

Også denne damen må ha hette.

 

Dueblå hette som varmer godt over skuldrene.

 


Selekjole

Passer og passer - denne kunden er av den slanke sorten, men jeg fikk da overtalt Diana til å holde pusten så lenge at jeg fikk tatt bilde.

 

 

Over har vi en rød overkjole i ullklede. Oppe og nede er det brikkevevde båndet fra et tidligere innlegg montert. Fasongen er lengre bake enn frame. 

 

Bling bling!


Ny serk

Endelig en kunde som passer til Diana, slik at Lilja på krakken får litt fri :)

 

 

Nok en gang ... sydd i ubleika lin, innvendige sømmer på maskin og alt synlig for hånd, altså halskant, ermer og opplegg nede. Heller ikke denne skal bli værende i heimen.


Og selvfølgelig ...

 


En deilig hette til dette antrekket også. Denne gangen i en klar blåfarge.

 

 

Kan brukes oppslått i vestlandsvær, eller nedslått som skulder- og nakkevarmer.

 

 

Litt å vokse i her ja ... men dette antrekket var altså til ei litt større jente, så vi får satse på at det passer til henne.


Rosablogg :)

I alle fall rosa kjole ...

 

Dette er nemlig selekjolen som hører til den lyseblå serken fra i går. Også denne alt for stor for Lille krapyl, samtidig som den er for liten for prøvedokke Diana. Dermed - krakk! 

Skålspennene er egentlig Lilja sine, kjøpt på marked i fjor. Men siden hun ikke har noen kjole å bruke dem til ennå, ligger de altså her og slenger. Stoffet er valgt ut av hovedpersonen sjøl, og er kommet i hus, så det er heller ingen unnskyldning. Men - som vanlig - skomakerens barn og alt det der ... 

 

 

Kjolen er kantet oppe og nede med håndlaga brikkevevde bånd i hvitt, blått og gammelrosa. 

Hvorfor ikke benytte anledningen til å øve på det tidligere omtalte vårskriket ...?

 

 

For det kan vi nemlig trenge, så lite vår som vi har her for tida. Alt det grønne på bildene for et par uker siden, befinner seg nå under adskillige cm med snø!


Stor jente

Lyseblå linserk i str. 12 år.

 

 

Lille krapyl har vokst som et uvær denne vinteren. Likevel var hun ikke helt stor nok til å være modell for det neste antrekket. Da får vi ta en krakk til hjelp.For vid, for lang i ermene, for sid ... men alt blir jo bedre med en katt som accessoar!


Birk + Ronja

 

Sterk og selvstendig, nysgjerrig og livsglad, temperamentsfull og moralsk. Ronja er vår yndlingskarakter fra Astrid Lindgrens verden, og et godt forbilde for alle jenter!

 

 

Den siste tida har Liljas klasse hatt nettopp Ronja som tema, de har lest, hørt på lydbok og formet mattisborgen i miniatyr.

 

 

Selv om historien utspiller seg i tidlig middelalder er Ronja og hennes familie såpass gammeldagse at de like gjerne kunne passet inn i vikingtiden, hva klærne angår. Og her er de jammen igjen, verdens beste vikingplagg, hetter som går godt nedover skuldrene.

 

 

Nettopp en slik kompletterer gutteantrekket fra de foregående innleggene. Og med denne fikk jeg litt sånn Birk-og-Ronja-følelse. Lilja tar på seg sitt strengeste ansikt for anledningen.

 


 

Og innimellom øver også hun på vårskriket sitt, slik som Ronja ...


hits