Same old, same old

 

Mens andre ting foregår nålbindes det jevnt og trutt i bakgrunnen. Jeg har ikke tall på hvor mange småplagg det har blitt opp gjennom årene, men mange er det. For tida har jeg fått gleden av å dele entusiasmen med folka i husflidslaget, så kanskje flere blir bitt av basillen, hvem vet .... Her er i alle fall nok en av de evinnelige luene, til "butikken".


Litt samisk

Enda mer tvebandstrikk, men denne gangen bare som detalj. Disse tradisjonelle vottene fra Sør-Varanger har nemlig opplegggskant i tvebandstrikk.

 

 

Effekten oppnår man ved å strikke to omganger vrang tvebandstrikk, og vri trådene "feil" vei på den ene omgangen. Dette kalles nå for tiden stort sett latvisk flette, men er altså like mye norsk, samisk eller nordisk.


 

Originalvottene er altså fra Sør-Varanger, og finnes i Norsk folkemuseum sine samlinger (NFSA 1936). Denne typen votter har trolig vært i bruk i Kautokeino, Neiden i Sør-Varanger og på finsk side av Tana-elva (Haugen, Anny "Samisk husflid i Finnmark").

Samene er flinke med snorer og bånd, og disse vottene har fått rikelige snorer med dusker i enden. Det er en enkel firkantsnor flettet i mønster med åtte tråder. Riktig effektfullt, om jeg skal si det sjøl. Ellers er garnet Rauma 3-tr. strikkegarn med rester av rødt (Triplex?) og blått fra roterommet.


hits