Kivrim

I brikkevev-avdelingen holder jeg for tida på med et bånd som er litt beslekta med bukkehornmønsteret fra tidligere. Forskjellen er at "krokene" her er forskjøvet i forhold til hverandre. Mens det forrige minte om bølgeskvulp i fargene, er dette litt mer jordnært, og ser kanskje ut som en veldig lang slyngplante? 

 

 

 Materialet er spelsaugarn, og bredden er tett oppunder 4 cm. Kanskje blir det et belte? Først må det i alle fall bli ferdig.


Mer nålbinding

Nålbindingsnåla har nesten gått varm i det siste. På de siste par ukene har det blitt et par lange pulsvarmere (som jeg glemte å forevige før de fikk nytt hjem), grønne sokker til meg og gule sokker til lille krapyl. Nå er jeg godt i gang med et nytt par sokker, denne gangen bestillingsverk.

 


Av og til får jeg spørsmål om hvordan i alle dager man kan konstruere sokker i nålbinding. Her ser man tydelig ett av alternativene. På denne sokken har jeg begynt nede på tåa, og når man kommer til hælen hopper man over en del av løkkene, slik at det blir et hull. Hælen bindes rundt til slutt i dette hullet. Det finnes imidlertid mange andre måter å gjøre det på også.


Brunt bånd

 

Nok et bånd fra brikkeveveriet :P Dette er ca 2,5 meter langt og måler nesten 4 cm i bredden. Jeg tenkte at kun brune nyanser ville bli litt kjedelig, men det ble faktisk kjempefint!

 
Og "vranga" er ikke så verst den heller ...  :)


Løk-sokker

 

Nok et sokkepar er ferdigstilt, denne gangen til lille krapyl (som ikke er så liten lenger, i alle fall ikke i skostørrelse ...).

 
Det knallgule garnet er farget av løkskall, det blå til kanten er indigo. Alt sjølvfarga. Og sokkene er allerede blitt grundig krapyltesta. Ingenting er visstnok så gøy som å skli omkring på gulvet i nye ullsokker :P


Grønne sokker

 

 

Grønne sokker i nålbinding - til meg selv!

 

 

For å få litt dekor på sokkene fant jeg fram noen krappfargede garnrester. 

 
Sitter som støpt :P


Brikkevevpåfyll

Jeg har vært på museum! Nærmere bestemt Vitenskapsmuseet i Trondheim. Der arrangerte Trondheim vikinglag nemlig håndverkshelg med tre ulike kurs.

 

Mannen var påmeldt skokurs med superskomaker Alban. Noen husker kanskje at jeg gikk på kurs hos en anne superskosmed i fjor. Vel, jeg kom aldri så langt at jeg fikk sydd sko til mannen, bare til meg selv og Store Krapyl. Dermed måtte mannen ta saken i egne hender. Skokurset var det desidert mest populære denne helga, men det ble jammen litt hjemmelekser også!

 

 

Lenger borte i gangen hadde Ingrid nålbindingskurs for ei lita gruppe damer. De var godt i gang med både votter og lue i løpet av helga.

 

 

Den siste gruppa var nybegynnere i brikkevev. Her var det jeg snek meg med. Siden jeg har vevd brikkevev siden 9. klasse på ungsomsskolen følte jeg ikke så stort behov for nybegynnerkurs. Men det skal godt gjøres å bli utlært i brikkevev, så i stedet gjorde jeg alvor av noe jeg lenge har hatt planer om.

 

 

Jeg holdt altså på og pusla litt på siden av selve kurset, med nesa i de flotte bøkene til Agnes. Det var brosjering som fristet, og etter litt lesing ble det en prøvevev i lingarn 35/2. Jeg prøvde ut innslag i både lin, ull og DMC sølvgarn. Neste dag hadde Britt-Elin tatt med litt silkegarn som jeg kunne få låne. Bånd nummer to ble dermed i silke 60/2 og DMC sølvgarn. 

 

 

Og dette er altså resultatet etter ei hel helg med hardt arbeid :P De observante vil kanskje oppdage et en smule politisk ukorrekt symbol på dette båndet. Det har overhodet ingenting med nazisme å gjøre, motivet er valgt fordi dette er et bånd som faktisk er funnet i Trondheim, fra det 12. århundre.

 

 

Etter hvert viste det seg faktisk at båndfragmentet fantes utstilt på Vitenskapsmuseet! Dermed ble det en liten ekspedisjon for å finne den vesle filla.

 

 

Og den kunne man raskt ha oversett gitt! Båndet er bare 0,9 cm bredt, og noen få cm langt. Altså har jeg brukt ALTFOR tykk tråd! Motivet er også så tett vevd at korsene er kvadratiske, noe de verken er på prøven min, eller på rekonstruksjonen i Agnes sin bok. Ja ja, og jeg først skal bruke uker og måneder på å lage så fancy bling-bling gjør det kanskje ikke noe at det synes littegranne ...?

 


Det dukket også opp et brosjert brikkebånd i en annen monter på Vitenskapsmuseet. Dette båndet var enda smalere, men mye lengre enn det forrige fragmentet. Tenk å få lov til å studere dette litt nøyere. Det var faktsik så finstilt at det var umulig å se mønsteret tydelig siden det lå ganske langt bak i monteren. 

 

Flittige kurslærer Brit-Elin hadde med masse flotte brikkebånd som inspirasjon :)

 

 

Ellers satt vi i perfekte omgivelser inne på museet, omgitt av vikingetidsskatter fra fjern og nær. Slik som det flotte funnet fra Husby over. En replika av den treflikede spennen ble visstnok med hjem igjen ... 

 

... og forresten - vi kom på TV! Nærmere bestemt MRK MidtNytt. Jeg, eller hendene mine altså, er med i ca et halvt sekund mot slutten. Se etter det blå og sølvfarget båndet :P


Vettlingar

Votter fra Skagafjörður. Mønster og garn ble innkjøpt for lenge siden, og vottene ble strikket ferdig på Island. Så skulle de bare vente littegranne til jeg fikk brodert ferdig. Plutselig gikk det halvannet år ...

 

 

MEN nå er de i alle fall ferdige, og har vært i bruk både tidt og ofte den siste tiden.


Flere miniplagg

 

Garnet er deilige AngoraTweed fra Garnstudio, uheldigvis utgått. 

Mønstrene finnes også på Garnstudio: Dress og lue, jakke og sokker, votter.


Øverst & nederst

 

Gros djevlelue er et fantastisk mønster som stadig blir brukt. Her er siste versjon. Den har fått følge med noen små babysokker i DSA-fasong. Neste gang tenker jeg at jeg går tilbake til Malins glimrende sokkeoppskrift i stedet.


Varm & Go'

Bestillingsverk: Vognteppe i ull. Dette ble til ut fra et litt dårlig fotografi, og jeg var ærlig talt i tvil om hvordan det var best å løse oppdraget. Ikke vet jeg hvordan originalen var laget. Men min versjon ble i alle fall til av to farger ullfilt fra Stoff og Stil. Disse ble først tovet lett i vaskemaskin, så overlocket sammen. Dekoren av hjerter og krone ble sydd på med maskin, og pyntet med perler. Av restene ble det et lite fylt hjerte til å henge på barnevogna.

 Liten og stor mottaker ble vistnokk fornøyd :)


Lavendel

 

Denne ble faktisk ferdig før vinteren kom settende. Derav gamle "grønne" bilder. Liten bolero strikka i Muskat fra Garnstudio. Mønsteret finnes her.


 

Pus er med :)

Gjennomsiktige plastknapper fra et loppemarkedfunn.


hits