31. - Ørevarmere

Som en ikke-lue-person er det fint å kunne holde ørene varme uten at det medfører heldekkende hodeplagg. Tidligere i år fikk jeg dette håndspunnede deilige og myke garnet i gave. Siden det ikke var verdens største hespe måtte det bli et lite produkt, og mot slutten av året snurpet jeg sammen denne kreasjonen i løpet av en stykk "Avatar" på TV. For man kan jo ikke se TV uten å ha noe i hendene, kan man vel.

  

 

Nå må man bare bli kvitt denne forferdelige hosten slik at man får brukt nyanskaffelsen, kommet seg ut og trimmet seg gjennom nyttårsforsettene uten å dø av tæring i prosessen. Godt nyttår folkens!


30. - Enda en tur til eventyrlandEnda et par med "White rabbit wristees" fra Tinyowlknits. Likevel monner det ikke stort i restegarnsposen med tynn alpakka. Dette ble faktisk det femte paret på kort tid. Varme, gode og myke.


29. - Snøfnugg

Catching snowflakes igjen, dette er det tredje paret jeg har strikket. Mønsteret er fra et gammelt Mollie Makes. Jeg har "juksa" ved at jeg bare har snøfnugg på oversiden av vottene. Garnet er deilig myk alpakka, og fluffy mohair til snøfnuggene.

 


28. - Fort gjort

Alice i eventyrland slår til igjen, denne gangen med lilla og gråstripete håndleddsvarmere i deilig myk alpakka.

 


27. - Bikkjegenser

En av julegavene i år var genser til et lite frossent kryp. Det ble en versjon av "voff" i lett-lopi hamstret på Island i sommer. Fasongen ser litt pussig ut, men det er altså en lang ryggflapp til høyre.

 


26. - Hjortelue

Det har blitt en til av denne sorten, mønster herfra. Garn og slikt er det samme som den jeg laget tidligere i høst. For å lage litt arbeid for meg selv måtte jeg sy på gevirene tre ganger før de ikke pekte i hver sin retning, og var bak fram. Men det ble bra til slutt :)

  

 

 


25. - Islandske votter

Enda et par etter samme oppskrift som de forrige. I lett-lopi går de superraskt å strikke, etter oppskrift kjøpt i det allerhelligste i sommer - eller Alafoss sitt utsalg i Mossfelsbær på Island.

 


24. - Pulsvanter

Nok en gang White Rabbitt Wristees av yndlings-Stephanie! Myke og gode i alpakka. 

 

 

Eksperimentet fungerte, jeg hadde nok ferdige ting til ett innlegg hver dag i desember fram til jul. Faktisk har jeg enda mer på lager, så kanskje vi fortsetter ut året i stedet?


23. - Islandske votter

Garn og mønster til disse ble kjøpt inn på Island i sommer. De er superraske å strikke i Lett-Lopi, så det har faktisk blitt flere par.

 


22. - Raggsokk

Man får aldri nok raggsokker ... Samme garn og farger som de forrige dame-sokkene, men denne gangen stemte striperapportene bedre.

 


21. - Raggsokker

Sokkepar nummer to i Raggi. Denne gangen grønne og i herrestørrelse. Fortsatt raske og gode og varme :)

 


20. - Raggsokker

Av og til må man bare ha noe enkelt å ta til innimellom andre håndarbeid. En kurv med Raggi raggegarn er grei til det bruket. På tykke pinner går det raskt å snurpe sammen et par varme raggsokker. Og det får man jo aldri nok av :) Her er en rosa variant.

 


19. - Julekuler

Julekuler i restegarn av ull og mohair. Mønster fra Garnstudio.

 


18. - Forget me not

 

Det er ikke så ofte jeg hekler, i alle fall ikke frivillig. Men Dosen-besettelsen har til og med fått meg til å finne fram heklekrokene.

 

 

Denne kragen heter forget-me-not, og er heklet i deilig myk alpakka. Masse rysjer gjør den litt små-viktoriansk. Denne har fått ny eier, men kanskje får jeg lyst å lage en til som får bo her i huset ... vi får se.

 

 


17. - Snøfnugg

 

Stephanie Dosen-besettelsen fortsetter. Disse vottene er en hybrid mellom Cat0hcing butterflies fra boka hennes, og Catching snowflakes som var publisert i Mollie Makes for et par år siden.

 

 

De har heklede mohair-snøfnugg på den ene siden, så kan man velge om det skal være oppå eller inni hånda.

 

 

Selve pulsvotten er strikket i deilig myk alpakka.

 


15. - Brikkevev

Dette båndet ble til tidligere i høst, som eksempel til et brikkevevkurs. Her er det inspirasjon både fra telemarksmønstring og samiske bånd-avslutninger. Kulturmøte :)

 


11. - Raggsokk

En av souvenirene fra islandsturen i sommer var garn. Faktisk flere av souvenirene! Blant annet litt skikkelig kraftig raggegarn.

 

 

Mønsteret er fra boka Íslenskt prjón, som også ble med som souvenir.


 

Varme og gode! I bakgrunnen en ovn som forsøker å etterligne en påskeøya-statue ...Nye fjellsko med supersokker ble testa ut på Dovre.


10. - Wanderwillows

Mer mysteriegarn. Sammen med noen bouclegarn-rester ble dette til et par Wanderwillows.

 

 

Og de ble faktisk for en gangs skyld til MEG!

 


9. - Rapunzel

I høst var vi på loppis og kjøpte garn til ti kroner per 100g. Ja, for vi har ikke noe garn hjemme nemlig!

  

Av "mysteriegarnet" ble denne kreasjonen tryllet fram. De som har fulgt med de siste dagene kan kanskje gjette hvilken bok den kommer fra. Designet heter Rapunzel, etter de overdrevent lange øreklaffene så klart.

  

Pus syns det var svært praktisk med lue med påfestet katteleke!

  

 


8. - Jule-brikkebånd

 

Julebaksten har vært i stor grad fraværende til nå i år. Ikke at det ble så mye mer julete nå heller, men man har i alle fall laga en porsjon havrekjeks som i følge boka vår om historisk mat kan passere som "vikingtidsk". De får bo i en Arvebolle lukket med et flunkende nytt jule-brikkevev-bånd.

 

 

Gode ble de også, til tross for at de slett ikke inneholder et snev av sukker.


7. - Meow

Vi fortsetter Dosen-temaet med nok et mønster fra Woodland Knits. Denne gangen er det Meow Mitts. De ser kanskje små og raske ut, men å strikke mønster fram og tilbake med et mylder av nesten like farger er IKKE fort gjort!

  

Til gjengjeld ble de veldig søte da!

  

Det pussigste (ha ha) er at de er strikket i Firdagarn. "Det har jeg aldri hørt om" tenker du kanskje. Kan det være fordi fabrikken ble nedlagt i 1977 skal tro? Det beviser bare at kvalitet holder seg. Og at de hadde veldig fine farger også på 70-tallet.

 Pus bryr seg ikke ...


6. - Garden gate & ivy

For noen år siden fikk jeg verdens beste bygave fra mannen som hadde vært en svipptur i Tallinn, boka "Woodland knits" av O Store Guru Stephanie Dosen. Merkelig nok tok det veldig lang tid før jeg strikket noe fra den, men plutselig har den blitt brukt til flere prosjekter.

 Dette er "Garden gate & Ivy" strikka i dobbel Sandnes minialpakka. Kjempedeilig myk, og de helt rette fargene!

 I mangel på eføy får det bli en klatrende klematis ...


4. - Mykeste myke

For noen uker siden var jeg på inspirasjons-ullkunnskaps-kurs hos Sunnmøre villsaulag. Når det gjelder ullkunnskapen følte jeg at jeg hadde det meste inne fra før, men det var uansett inspirerende å treffe Karin Flatøy Svarstad og høre om hennes ulne eventyr i vesterled. 

Jeg måtte så klart ha med en souvenir fra kurset. Det ble et lite nøste villsaugarn av bunnull, og fantastisk mykt og godt. Det ble forvandlet til et par nålbundne pulsvarmere i løpet av resten av kursdagen.

 

 

Karin bedømmer stapler:

 

 


3. - Småfrekk

Geriljabroderi i regi av husflidslaget. Disse er gave til gode naboer ...

 


2. - Winter has come

Game of thrones er en hit blant de fleste i familien. Dermed har noen også fått seg pulsvanter i ulike house-farger og -mønster.

 

 

Her har vi håndplagg til House Stark, House Lannister og House Baratheon. Oppskriften kan skaffes her.


1. - Oh deer

Akk ja, det blir blogget så altfor skjelden fra denne kanten. Mange travelheter kommer i veien, men det betyr ikke at det ikke blir håndverket.

Siden desember slett ikke er en travel måned (ironi) tenkte jeg å kjøre en adventskalender med poster hver dag. Det er farlig å love, men man kan jo forsøke. Så får vi se om jeg har nok ferdige arbeider til å fylle 24 bloggposter de neste dagene.

 

 

Først ut: Verdens søteste lue! Denne har stått på ønskelista til lille krapyl veldig lenge. Omsider ble det realitet.

 

 

Mønsteret er designet av fantastiske Stephanie Dosen, og kan skaffes her.

 

 

Lua har allerede vært på flere langturer. Under sees den på Dovre, der det blant annet ble nærkontakt med moskus. Den hadde enda finere horn!

 


Ár tresins

Genser i Alafoss lopi, superkjapp å strikke og supervarm å ha på. Garnet ble kjøpt på Leikvin i sommer, og har marinert i en krok i flere måneder. Etter islandsturen slo inspirasjonen ned, og det ble genser av det :)

 

 

Den ble innviet på ufrivillig moskussafari på Dovrefjell.

 


Alvelys

 

En av sommerens aktiviteter under årets Island-ferie var toving av alvelys.

 

 

Man tager en masse golfballer, vikler rundt noe ull og setter i gang med tovinga.

 

 

De skal toves ganske lenge for å bli stødige nok.

 

 

Etter å ha tørket klippes det et kryss for å få ut golfballen, og et lite snitt i motsatt ende. Der skal lyspæren på lyskjeden inn.

 

 

Og viola - alvestemning på et blunk!

 


Sukkersøt

Et lite sett med ørevarmere og pulsvarmere laget til utlodding. Garnet er Drops Eskimo, oppskriften er her.

 

 


Pulsvanter igjen igjen

Erremulig, tredje innlegg på rad med pulsvanter! Nå skal det sies at bare det første paret var til meg da. Disse er strikka i islandsk Einband, mønsteret heter "ùpp". For den som ikke gidder å lese islandsk finnes det på norsk i boka "Islandsk strikk".

  


Pulsvanter igjen

 

Mens de forrige tok år å få ferdige, var disse unnagjort ganske så effektivt. Garnet er egenhendig plantefarga med indigo, mønsteret fins her.

Pulsvantene ble morsdagsgave :) 


Pulsvanter

 

Disse begynte jeg på i gamle, gamle dager! Tør ikke si hvor mange år siden, men det er i alle fall fra da Yllet drev "skikkelig" garnbutikk på Gotland. Garnpakke ble kjøpt i filialen i Malmö, og den ene pulsvanten har vært ferdig i en liten evighet. Nå har den omsider fått en partner. Oppskrifta var forduftet for lengst, men hva gjør vel det når man har en vante å se etter :) Rosa er et tradisjonelt mønster fra Gotland.
Fram med båndvevstolen

 

For mange mange år siden kjøpte vi verdens fineste båndvevstol på loppis i Sverige. Slikt er nemlig vår form for "harryhandel".

 

 

I vår har den vært svært opptatt med å produsere disse sakene. De er vevd på bestilling og skal brukes til Meløydrakta, som ser slik ut:

 

 

Oppdrag utført :)

 


Strikk

Mer strikk til lille krapyl. Hun har i alle år vært minecraft-entusiast, så denne lua i myk og deilig dobbelt babygarn falt så absolutt i smak.

 

Og så ønsket hun seg en hvit mohairgenser. Noe eldegammelt Kitten mohair fra lageret fikk dermed endelig bli et ferdig produkt.

 


Sokker

 

Et par deilige, tynne ullsokker av et par nøster eldgammel Regia. Uheldigvis har lille krapyl allerede rota bort den ene ett eller annet sted. For eksempel i gymgarderoben ... Tror jeg har litt garn igjen, så vi får se om jeg gidder å erstatte den bortkomne sokken.

 

 

Disse nålbundne sokkene har også forsvunnet, men heldigvis på en litt lurere måte. De har nemlig fått nye bein å gå på i form av en kunde, som nå har gode og varme føtter:) 


Bånd igjen

Nok en gjenganger, båndet fra Kekomäki i Finland. Dette har jeg vevd i flere variasjoner, både lin og bomull. Denne gangen ble det en litt grovere variant i spelsauull. Også dette båndet har fått ny eier og nytt liv på et flott vikingplagg.

 

 

Så noe straks enklere. Det aller enkleste man kan veve i brikkevev er vel langsgående striper ...

 

... men det kan bli littegranne kjedelig når man skal gjøre det i over seks meter ...

 

Det ble til bensurringer til husbonden.


 


Bobler

Nok et husflidslagsprosjekt fra for lenge siden. Gryteunderlag i Eskimo, av alle ting. Dette tar kjempelang tid å strikke, i alle fall tatt i betraktning at det er Eskimo, som jo skal gå med lynets hastighet. Alle boblene tar jo evigheter. Og ut fra størrelsen skulle man tro at dette skal bli et vegg-til-vegg-teppe ...

 

 

... men den gang ei! Etter endt toving måtte jeg nesten lete rundt omkring i vaskemaskina for å finne det igjen. Perfekt til en mellomstor gryte, og nesten hardt som stein o_O
Punger

 

Fra fjorårets husflidslagsaktiviteter. Noe gammalt stoff fra syrommet ble to fine punger sammen med fancy nye glidelås. 

Pung nummer to av dette nydelige William Morris-stoffet. Rødt for til kontrast. 

De andre lagde også fine punger :)

 Gruppebilde!


Antikvitet

Et nesten-ferdig strikkeprosjekt har marinert i evigheter i strikkekurven. Det verste er at det ikke tok lang tid å gjøre ferdig heller. Garnet er Nepal, så det går jo kjempefort!


Endelig!


Bamsemålbånd

Etter å ha jobba med digre skinnfeller er det kjekt å gjøre noe lite og raskt!

 

 

Og denne lille søtingen ble til på et par timer en kveld. 

 

 

I vinterferien var vi en snartur i York på vikingfestivalen, men jeg måtte selvsagt innom garnbutikker også :P Der fant jeg blant annet noen "utgåtte" blader med artige småtterier i.

 


Yggdrasil igjen

Dette mønsteret har jeg skrevet om før. De forrige vottene, som var utrolig fine forresten, har dessverre blitt rotet bort av eieren *hostSindrehost*. Som straff var det ikke ham som fikk de nye, selv om de var grønne. De endte opp som bursdagspresang før jul, og har nå flyttet til Island. Garnet er nå utgåtte Istra fra lageret.

 

Snøfnugg

Lille krapyl vet hva hun vil. Da hun så forsiden av Mollie Makes før jul visste hun at hun ville ha disse pulsvarmerne.

 

 

Så da er det bare å strikke da!. Garnet er Rauma finull. Lille krapyl er fornøyd. Jeg måtte hekle, men ellers går det bra.

 


15.01.2015

I høst fikk store krapyl ny genser. Etter strikkingen var det igjen ganske mye Alafoss Lopi, og siden jeg hadde begavet meg selv med boka Islandsk strikk for litt siden, ble det et par SVÆRT varme sokker av det.

 

 

Resultatet gikk til utlodding, og har forhåpentligvis fått en fornøyd og svært varm mottaker :)


Death by Marius

Så kjedelig. Så oppbrukt. Og så ensformig ....

 

 

Men, når noen ønsker seg mariusgenser til jul får man bare kvesse pinnene og bite sammen tennene ...

 
Litt uskarpt bilde i nattens mulm og mørke for innpakking. Mottakeren ble fornøyd, så da er det verdt kjedsomheten :)


Halvblods

Store krapyl er blitt både kjempestor og skjeggete, og har forlatt redet til fordel for bartehovedstaden. Han måtte i alle fall få med seg en god, varm genser på ferden nordover. Og siden han er 50% islandsk falt valget på en tradisjonell lópapeysa, i litt utradisjonelle farger. Hovedpersonen har valgt sjøl. Mønsteret er Sjón, og garnet er Alafosslopi fra Istex.

 Det har gått over ti år siden han debuterte som fotomodell i denne bloggen, da med nysydd vikingskjorte. Siden har det blitt mange av den sorten. Det så slik ut.


Bånd, bånd, bånd ...

De som har fulgt med litt her vet at jeg er i overkant interessert i bånd, vevde sådan. Vanligvis går det mest i brikkevev, og sist helg gjorde jeg ferdig et bestillingsbånd i lin med fiskestim på. Mottakeren har bestemt både utforming, farger og materiale, og så ut til å bli happy med resultatet heldigvis. Glemte å ta bilde, dermed har jeg stjålet det fra mottakeren :)

 Ellers har jeg brukt en del tid på å få ferdig bånd til Meløydrakten. De som syr denne var i beit for en båndvever, og da måtte jeg selvsagt prøve meg. Det første båndet er nå levert, og det gjenstår å se om mottakeren blir fornøyd nok til at det blir mer. Dette båndet er ikke vevd i brikkevev, men i grind. Det vil si, jeg har ikke brukt grind, men satt det opp i min gode, gamle båndvevstol med halvhovler.

 Den mest effektive måten å veve dette på ville nok vært i grind med ekstra mønsterspalter, men grinda mi hadde ikke nok mønsterhull til at jeg fikk inn hele rapporten. Dermed ble det slik, og en god del mer tidkrevende og "plukkete". Mønsterstjernene må plukkes inn tråd for tråd.

 Pirkearbeid, men heldigvis liker jeg prik :)

 

 

I skuffa under ligger originalen som jeg vever etter.
Ferdig, hurra! Bortsett fra at jeg har igjen masse renning fortsatt ...

 

For et par uker siden var jeg på besøk hos Kristin, som faktisk også holdt på med grindvev med mønsterplukk. Hun hadde litt problemer med å komme inn i mønsteret, og da greidde jeg så klart ikke å holde fingrene fra fatet ...

 Tada! Må si jeg foretrekker kombinasjonen lin/ull framfor helull. Nå fikk man så klart plutselig lyst til å veve masse av dette her, og tar jeg ikke feil har jeg en estisk bok kjøpt i fjor som jeg ikke engang har begynt på ... nei, se ... et ekkorn ...

... mer om Bergens-toktet senere ...

 

 

 


Mykest

Siste gevinst i denne omgang. Pulsvarmere i Hexa, også det et alpakkagarn.

 
Her hadde jeg bare ett nøste, men det rakk akkurat til disse pulsvarmerne. De ble lukket med knapper fra nok et loppemarkedsvarp.

 


Mer myk

 

 

Selv om det ikke var nok igjen til en lik hals, var det fortsatt en del igjen i nøstet. Nok til et slikt firkant-bandana-tørkle. En loppemarkedknapp lukker den i nakken. Like myk og alpakka-pusete som den forrige. Også denne havna i gevinst-innsamlinga.

 

 


Myk, mykere

Vi er i gang med å produsere gevinster til husflidslagets høstlotteri. I den forbindelse tenkte jeg at jeg skulle bli "kvitt" noe gammelt garn som bare har ligget og slengt i årevis. Jeg falt nemlig ikke umiddelbart for fargene mens det var i nøstet. Tabbe!

 
Det ble nemlig altfor fint til å gi bort! Og så akkurat mine farger også da. Og supermykt og pusete, og så fin fasong! Fin, fin, fin!

 Og nå har jeg ikke nok garn igjen til å lage en til meg selv så klart ... nuvel, perlestrikk er uansett kjedelig. Hrmpf!

Mønster her.


Trønderpuls

I fjor lagde  jeg meg trøndervotter. Litt av garnet som ble igjen ble brukt til en liten sprangpose. Siste rest av nøstet ble sist helg til et par kjempedeilige puslvarmere.

 

Nesten litt synd at de ble solgt med en gang ...

 

 

Sist helg var vi nemlig på Smøla og lagde vikingaktiviteter ved Guri-senteret.

 

 

Mange barn som lekte seg og koste seg. (Legg merke til kirken i bakgrunnen, fra 1190.)

Det medbragte barnet koste seg også. Og har du sjansen bør du ta turen ut på øya til Guri-spelet neste helg :)


Yggdrasil igjen

En favoritt blant brikkevevmønstrene er denne, som riktignok har figurert på bloggen tidligere, både her og her. Jeg tror det har blitt flere også, som har sneket seg unna dokumentasjon. Nå har jeg hatt en ny runde med dette mønsteret, noe som resulterte i to nye belter. 

 

 

Veving under vikingmarkedet på Leikvin. 

Til middelaldermarkedet i Ålesund var det første ferdig, og fikk ny eier før jeg fikk sukk for meg. 

Belte nummer to ble klart til Trondheim vikingmarked. Dette byttet også eier første dagen. 

Har du lyst på brikkevevd pynt til drakta di? Jeg vever både Yggdrasil og andre mønster, i alle mulige farger. Bare ta kontakt på henriksen.helene@gmail.com.


Å komme til kort

 

Oppdraget gikk på å lage brikkebånd til noen som ikke liker farger. Altså mest mulig kjedelig. Her er mine to resultater, og mottakeren valgte det øverste.

Uheldigvis ble båndet akkurat litt for kort. Dermed går jeg nå "strafferunde" og lager ett til. Det nederste er fortsatt til salgs, om noen skulle trenge.


Vegg-til-vegg sjal

Plutselig kom jeg i skade for å ta litt mer "utdannning". Når det dukket opp et opplæringsprogram i oppstadvev ble jeg nemlig helt nødt til å kjøre hele vestlandet på langs i full fart for å få med meg det. Mer om det senere. Men så kom det en engel og reddet meg fra den lange kjøreturen. Betydelig mer avslappende å ta fly gitt, sjøl om det også har sine ulemper her i "gokk".

 

I alle fall, denne reddende engelen fortjente noen englevinger som takk for kost, logi, transport, underholdning osv. osv. Eller - en bestikkelse for å få lov til å komme tilbake :)

 

 

Dermed snurpa jeg sammen dette sjalet i full fart. Heldigvis tykt garn og pinner, så det gikk raskt. Se - jeg har til og med anstrengt meg såpass at jeg har laga en bred heklekant. Og DET er ikke verst for meg å være. Sjalet ble så digert at det ikke fikk plass til å blokkes på ei vanlig seng-bredde.

 

 

Sjå, nesten fotsidt. Mottakeren er en god del høyere enn meg, så det ser forhåpentligvis ikke så overdimensjonert ut i virkeligheten.
Varmt og godt er det i alle fall! Enjoy!


OL-sokker

Ops, jeg glemte visst å blogge ... Men jeg har i alle fall husket å lage ting. Som disse sokkene til lille krapyl, strikket i 4-tr. Regia etter oppskrift fra Knitty.

 Disse lagde jeg under vinter-OL, mens alle andre heklet de evindelige OL-luene. Her i huset ble det altså regnbuesokker i stedet :P


Litt samisk

Enda mer tvebandstrikk, men denne gangen bare som detalj. Disse tradisjonelle vottene fra Sør-Varanger har nemlig opplegggskant i tvebandstrikk.

 

 

Effekten oppnår man ved å strikke to omganger vrang tvebandstrikk, og vri trådene "feil" vei på den ene omgangen. Dette kalles nå for tiden stort sett latvisk flette, men er altså like mye norsk, samisk eller nordisk.


 

Originalvottene er altså fra Sør-Varanger, og finnes i Norsk folkemuseum sine samlinger (NFSA 1936). Denne typen votter har trolig vært i bruk i Kautokeino, Neiden i Sør-Varanger og på finsk side av Tana-elva (Haugen, Anny "Samisk husflid i Finnmark").

Samene er flinke med snorer og bånd, og disse vottene har fått rikelige snorer med dusker i enden. Det er en enkel firkantsnor flettet i mønster med åtte tråder. Riktig effektfullt, om jeg skal si det sjøl. Ellers er garnet Rauma 3-tr. strikkegarn med rester av rødt (Triplex?) og blått fra roterommet.


Hvite tvebandvotter

Mer tvebandstrikk. Denne gangen i Rauma vamsegarn. Litt tykt for min smak egentlig, man mister litt den faste, stramme overflaten. Men det ble i alle fall fine, varme votter til lille krapyl.


 

Blå oppleggskant, og blått i snorene. De er fine å binde vottene sammen med når de ikke er i bruk, slik at de ikke plutselig blir enslige ...


 

Fine o-mønster langs mansjetten. 

 
Vil du også lage slike votter finnes oppskriften her.


Dobbelt

Hovedfokuset på håndarbeidsfronten under etterjulsvinteren har vært tvebandstrikk. Siden jeg skulle holde kurs i emnet for veldig mange ivrige husflidere fra hele fylket benyttet jeg anledningen både å friske opp teknikken, lage opp flere modeller og bruke opp forskjellig gammelt garn.

 

 

Disse er laget fra Berit Westmanns hefte "Tvåändsstickning grunderna". Garnet er 3-tr. strikkegarn fra Rauma. Fra den gangen det var i hesper! DET er lenge siden det.


 

Jeg elsker strukturen med de lett vridde tveband-maskene, glatt og fin overflate. En liten rekke med O-er danner mønster ved tommelen.

 
Fine :)


Brikkebånd til ei gammel kofte

Dette er et bestillingsverk der kunden har bestemt farger og valgt mønster ut fra ei gammal kofte. Denne skal strikkes opp på nytt, og nå får altså båndet mitt plass på den :)

 Garnet er som så ofte før 2-tr. prydvevgarn fra Rauma. Båndet er vevd med ti brikker, altså 40 tråder. Det ble litt over fem meter langt til slutt.

 Dette ble faktisk den første renningen laget på min nye renneramme. Den skal brukes mer framover, det er i alle fall helt sikkert!

 

Så gjenstår det å satse på at kofta blir knakende fin :)


Ny genser

En ransaking i Lille krapyls klesskap avslørte at det aller meste av ull- og strikkevarer var fravokst. Og det kan vi jo ikke ha noe av! Dermed måtte man til med garn og pinner, nærmere bestemt PT2, plum og oppskrift nr 122-1890 fra Per Tryving. Med tredobbelt garn, tykke pinner og enkelt mønster gikk jo dette som fot i hose.

 Resultatet, en myk og varm "alvegenser" i duse skogfarger.

 

 

Plagget er strikket lenger bak, og har stor hette med en diger dusk på. Grønne kanter over hele.

 

 

Varm og fornøyd unge :)


Votter fra Groenlo

 

Grolse wanten, fra et nederlandsk mønster.


 

Hvem sa at åttebladrosa var typisk norsk?


Restene

Det ble såpass mye igjen av Verdens Vakreste Votter at jeg måtte jo bruke restene til noe også.

 

 

Resultatet ble et par med lange, deilige pulsvarmere i striper. De har blitt mye brukt på etterjulsvinteren, varme og gode, og så nydelige farger :)


VVV - Verdens Vakreste Votter

Og det er ikke tull en gang! I sommer var vi på en aldri så liten turné. Underveis kjørte vi innom Helsinki, og da måtte jeg jo oppsøke standen til Leena.

 

 

Det var hennes hyggelige mann som stod på standen den dagen, og det var slett ikke ull-salg-vær. Jeg måtte selvsagt beundre alle de fantastiske plantefargene, og etter MYE om og men greidde jeg endelig å bestemme meg for hvilken souvenir som skulle bli med hjem.

 

 

Det var nok av vakre vottepakker å velge i. Men det skulle nok ikke komme som noen overraskelse at jeg valgte grønt.

 

 

Etter hjemkomst ble andre gjøremål prioritert. Pakken med Verdens Vakreste Votter-ingredienser ble liggende helt til romjula. Men da var det også vottesesong, så lenge det varte.

 
Fløyelspluggsopp gir de nydeligste farger. Her er den utnyttet til det ytterste, med tre ulike nyanser. Du kan også kjøpe både garn og vottepakker i Leenas nettbutikk, eller følge fargeeksperimentene hennes på bloggen hennes.

 

Verdens vakreste :)


Kjellersokker

Det har vært en liten ekspedisjon til "det ytre rom" - roterommet i kjelleren. Der dukket det opp (av alle ting) GARN! Bortgjemt og bortglemt. Noe av det ble begavet bort, men 4-tr. spelsaugarn kan jeg jo IKKE kvitte meg med. Hardt å strikke med, kløete å bruke, men en uovertruffen kvalitet.

 
Passer flott til noen som faktisk bor i kjelleren, der det er gulvkaldt. Dermed - sokker til store krapyl. Og når man ikke har nok av en farge, så får det bli "klovnefisk-sokker" i stedet. 


Uhuuu (OvO)

Husflidslaget har hatt uglestrikking som tema de to siste kveldene. Det var et fint avbrekk fra innvikla og tidkrevende teknikker. Dette gikk nemlig rasende fort! Første kvelden ble det et par i lille krapyl-størrelse.

 

 
Deretter ble det et par på tykkere pinner, til et større krapyl :)

 

 


Bare en klut ...

Av og til glemmer jeg at jeg ikke liker bomullsgarn. Da er det greitt å bli "kvitt" det i vaskekluter, som går fort å strikke. Nå har jeg faktisk også prakka resten av dette garnet inn på andre uskyldige.

 

 

Det som ligger oppå kluten derimot er mer interessant. Her er nemlig hjemmelaga såpe. Jeg har tidligere "laga" mye såpe, altså kjøpt ferdig såpebase og smelta om og tilsatt duft og farge. Denne gangen derimot, er såpa laget ved saponifisering. Vegetabilsk fett + lut blir nemlig såpe, ca på denne måten.

 Resultatet blir svært basisk og må reagere ca en måned før den kan brukes. Vips, så har man deilig lavendelsåpe. Dette skal absolutt gjentas, om ikke så veldig lenge :)


Siste av denne sorten

 

Til den største av lopapeysajulegavemottakerne, en hvit variant. Her er hele knippet med barnegensere, str. 2, 6 og 8 år:
Lopijulegave nummer to

Fortsatt fra samme hefte går vi ett hakk opp i størrelsen, og får dermed denne:

Ops ...Heimelaga bjørkekrans, brikkevevd nissebånd.

 

Når ble det 2014? Jula er over og alting ... så kom jeg plutselig på at jeg hadde en blogg! Den har i det minste ikke gått sin vei siden sist jeg var her.

Og nå går det jo også an å vise fram julegaver! Vi begynner med denne.

 
Mønster fra Sandnes, strikka i Fritidsgarn, fotografert i hyrten og styrten i elendig desemberlys. Fortsettelse følger ...


Chiweenien Lulz

Vi har fått rotte i hus. Eller er det en hund kanskje? I alle fall fryser det, og det kan vi ikke ha noe av i "ullhuset".

 

 

Hundedekken etter en Drops-oppskrift. Garnet er Eskimo. Perlestrikket dekken med heklede kanter, og gjennomsiktige plastknapper for å holde krage og magestropp på plass.

Ugh, kalde fliser! Det er bedre på mammas fang!


Gult + blått =

Kjemi på kjøkkenet igjen :)

 

 

Helt siden vi var på Island for et par år siden har jeg planlagt å farge med lupin. Der vokser den i hopetall, og fungerer som pionerart for ørkenområder som skal gjenerobres. Noen steder ser man helt blåe fjell og åser, farget av alle lupinblomstene.

 

I bildet over er det hespene 1, 4, 5 og 6 fra venstre som har vært i lupin-gryta. Den knall gule er altså ren lupin, og i virkeligheten er den enda gulere :). Det var også de andre, helt til de falt i indigo-bøtta. Indigo gir jo som kjent blått, så det gule garnet overfarget med lupin ble vakre, grønne farger. Jeg farget også indigo på hvitt garn, de tre blå hespene innimellom.

 

Lua på toppen var nålbundet av lys gult garn, farget med reinfann. Da indigobadet var nesten oppbrukt stappet jeg også den nedi, og den fikk en fin, lysegrønn farge. Helt til slutt en siste hespe, ytterst til høyre, denne stakk av med absolutt siste rest av snev av blått.

 

På toppen noen silkeskjerf som også fikk blå farge. Indigofarging er faktisk den morsomste, og særlig når man får slike vakre, grønne toner :) Da gjør det slettes ingenting at det stinker amoniakk og kaustisk soda over hele huset!


Fargerikt

Forrige uke har det vært hektisk søleaktivitet i heimen. Dette er resultatet etter tre farginger og kombinasjoner av dem.

 
 Rødt = krapp. Gult = bjørk. Blått = indigo. Grønt = bjørk + indigo. Beigerosa = krapp + indigo.


Plagiati

Over til neste bestillingsverk. Lue med øreklaffer og ægishjálmur.


 

Denne her helt klart inspirert av disse islandske luene.(Vi var faktisk på besøk hos dette trolldomsmuseet på Hólmavík sommeren for to år siden, veldig spennende.)

Men mens originalen er strikka, er denne varianten nålbundet.

 

 

Lille krapyl er prøvekanin.Leggingser

Et nytt sett med gule leggingser i nålbinding er ferdig. Ganske så kjedelige å lage, om jeg skal være helt ærlig ...

 

Mil etter mil ...

Det er i alle fall slik det føles av og til, når man setter opp ti meter av noe.

 

 

Dette er et par legg-surre-bånd hver på tre meter. Da de var overrakt til ny eier var det fortsatt en del renning igjen. Det ble vevd ferdig i et litt annet dreiingsmønster enn på disse. Forandring fryder!

 

Bølgeskvulp

Litt av den siste tidens produksjon:


 

De to til høyre er forhåpentligvis framme hos ny eier, den vesle biten til venstre ble igjen til meg :)

 Artig å se hvor vidt forskjellige båndene blir i ulike farger. Dette er jo det samme mønsteret som dette båndet.

 


Smaken er som baken ...

Flere bestillingsbånd. Fargene er nøye valgt ut etter fargeprøver slik at det skal passe til mottakerens antrekk. Jeg satte straks i gang å veve, på den måten som for meg var mest logisk - med den mørkeste fargen som kontur.


 

Ops, så viste deg seg at mottakeren heller ville ha den lyseste fargen som kontur. Sett slikt, ja ja, det var bare å renne de manglende trådene og tre om.


 

Resultatet ble jo veldig forskjellig da ... En porsjon blir sendt til ny eier, den andre går til eget bånd-lager. 

 


Votter

Det har blitt mange bestillingsoppdrag i det siste, både når det gjelder søm, veving og nålbinding. Fortsatt har jeg en del i "ordreboka", så enthvert ledig øyeblikk blir brukt til kreative sysler.


 

Disse vottene skal gå i bytte mot ei ny bok :)

 

Kopibånd

Det ene båndet fantes allerede i båndkurven. Nå har det fått en tvilling. Det er til og med litt igjen til "vikingbutikken", så om noen vil ha maken er det bare å sende en melding til henriksen.helene@gmail.com.

 

Leggingser

100 gram gult porsfarget garn er blitt til et par leggingser. Nålbinding - mammensting.

 

 


Yggdrasil 2.0

For litt siden lagde jeg denne.

Nå er det mer vegetasjon i brikkeveven, og et belte på tre meter er blitt ferdig.

 

 

Her fotografert i kveldens mulm og mørke, med rikelig gulstikk :P

 

Denne er på vei til en ny eier. Men det er fortsatt en del meter igjen på renninga, så om du også vil ha litt av yggdrasilen er det bare å sende ei melding til henriksen.helene@gmail.com :)


Vegg-til-vegg-sjal

Titanic moment: 

 

 

Omsider er evighetssjalet ferdig. Det er laga i tykk og deilig Eskimo med Oslo-sting. Fargen er "muldvarp", med en kontur av sort. Det sorte fortsetter ut og danner knyttebånd, slik at sjalet kan knyttes bak ryggen.

 

 

Det var litt av en jobb, men regner med at det kommer til å varme godt på vikingarrangement framover.

 

 

Det tok ei lita stund før jeg "fant formen", dermed er det litt spisst neders. Runpesidt - og vel så det.

 

Grønt er skjønt

Og så over til min yndlingsfarge :)
Enda et par votter, denne gangen nålebundet i Álafoss Lopi.

 

 

Nålbundet med litt striper for dekor, og en slynget kant ved mansjetten til sist.

 


Fletteantrekk

Hvem husker disse miniplaggene fra i januar? Vel, slik ser de ut med innhold:

 

Yggdrasil

Verdenstreet var sentrum i det norrøne verdensbildet. Akkurat hva denne asken het er det faktisk flere meninger om, men mange slutter seg om navnet Yggdrasil. Det betyr Odins hest, og henspiller på myten om at Odin hengte seg selv i Yggdrasil - ofret seg selv til seg selv - for å få den magiske kunnskapen om runene. Odin "red galgen", og treet ble hans hest. Drama, drama ...

 

 

Dette er et nytt tilskudd til brikkevev-kurven. De grønne krokene minte meg om greiner, derav Yggdrasil-navnet. Treet båndet er 2,4 meter langt, og avsluttet som et belte med frynser.

 Har du lyst på dette, eventuelt noe lignende i andre farger? Bare ta kontakt på henriksen.helene@gmail.com.

SOLGT!

 


Blått er flott

Tilbake til nålbinding. Lille krapyl elsker blått. Jeg liker å farge blått :) Garnet til disse er kypefarget med indigo, og har fått en sjarmerende rustikk melering (uten at det var helt meningen).

 

 

Resultatet ble et par fine pulsvarmere som er klare for nye vikingeventyr, eller andre eventyr for den saks skyld.

Lille krapyl sine pulsvarmere får du ikke - men om du vil ha dine egne - i plantefarget garn eller "kjøpefarge" - send en e-post til henriksen.helene@gmail.com.

 


Mer brikkevev

Nytt bånd, også i spindelvevgarnet :)

 

 

Når rullen ligger slik på siden ser det veldig gult ut, men dette er faktsik ikke et gult bånd - i uttrykket. Det er bare den ytterste brikken i hver side som er tredd med gult garn.
Lengden er 2,5 meter, bredden går forhåpentligvis fram av femmeren.

(Og om noen skulle bli fristet er det altså til salgs. Bare ta kontakt på henriksen.helene@gmail.com.)

 


Tynt

 

Jeg har fått kloa i nytt garn! Og dette er tyyynt, forsvinnende tynt til ullgarn å være. Dette båndet er vevd med 16 brikker, måler 1,3 cm i bredden, og 2,4 meter langt. 

 Dette ble en kjempefin kvalitet, og jeg gleder meg til å leke mer med dette flotte garnet ;)


Såler

Siste nytt fra nålbindingsfabrikken.

 

 

Noe Eskimo har kommet fram fra lageret og får æren av å bli isolasjon. Håndsydde vikingsko er veldig behagelige å gå i, men samtidig er de ganske tynne. Man kjenner hvert lite stykke grus fra veien, og kulde transporteres ganske så effektivt. Det aller beste er kuhårssåler - og det har jeg faktisk laget et par av - men siden min tilgang på kurompehår er ganske begrenset i hverdagen ble det noen par i tykt, varmt ullgarn også. Størrelse dame og herre, og flere skal det bli :)

 


Trønder-votter

Da jeg var en snartur innom Strikk i ørska sist høst falt jeg for fristelsen til å ta med et par hesper med garn. Det var mystisk garn fra Selbu Spinneri som jeg ikke har prøvd før, og det kan man jo ikke ha noe av.

Sist helg ble den ene hespa funnet fram. Den er av trønderfår visstnok, nei ikke fårepølsa, men sauerasen grå trønder. Glansfylt, glatt og med stor strekkstyrke. 

 

 

Garnet ble til et par votter størrelse meg. Her har jeg brukt to ulike stingtyper, Brodén i mesteparten av votten, men en annen type nede på mansjetten. Denne bindes i en av midtmaskene i stedet for kantmasken, noe som gav et mer "gitteraktig" utseende. Denne strukturen inviterte til å bli brodert på, dermed ble det et svært enkelt, lite broderi i fårepølsefarga rustrødt ullgarn på mansjetten. Teknikk: Kråkspark.

 


Pels-puls

Noe deilig Álafoss lett-lopi kom plutselig inn i heimen min her en dag. Noe av det fikk bli tll pulsvarmere - de samme kjedelige nålbundne som jeg har laget massevis av. Men denne gangen gjorde jeg en liten vri. 

 
Deilig pelskant øverst :) Det er flere måter å lage denne pelskanten på, men jeg valgte slindring. Til det trenger man en medsammensvoren, så sant man ikke har fire hender selv. En slindrer snor med to slindreløkker (her av lingarn 16/2), mens den andre legger innslaget (her dobbel finull) i skillet og så over en eller annen slags mal - for eksempel en linjal. Til slutt sys frynsekanten på puslvanten, og løkkene klippes opp. Beskrivelse på slindringen finnes blant annet her.

 
Jeg lagde en lang frynsekant og sydde den på tre ganger rundt pulsvanten. Deretter dampet jeg kanten over kokende vann (altså IKKE med strykejern nei) for at den skulle "puffe" seg skikkelig opp. Fornøyd!

 


Bestillingssokker

 

De hvite sokkene har fått hæl, og er nå på vei til sin nye eier.

 
Bittelitt store til meg, så da passer de forhåpentligvis mottakeren fint. 


Brunt bånd

 

Nok et bånd fra brikkeveveriet :P Dette er ca 2,5 meter langt og måler nesten 4 cm i bredden. Jeg tenkte at kun brune nyanser ville bli litt kjedelig, men det ble faktisk kjempefint!

 
Og "vranga" er ikke så verst den heller ...  :)


Løk-sokker

 

Nok et sokkepar er ferdigstilt, denne gangen til lille krapyl (som ikke er så liten lenger, i alle fall ikke i skostørrelse ...).

 
Det knallgule garnet er farget av løkskall, det blå til kanten er indigo. Alt sjølvfarga. Og sokkene er allerede blitt grundig krapyltesta. Ingenting er visstnok så gøy som å skli omkring på gulvet i nye ullsokker :P


Grønne sokker

 

 

Grønne sokker i nålbinding - til meg selv!

 

 

For å få litt dekor på sokkene fant jeg fram noen krappfargede garnrester. 

 
Sitter som støpt :P


Flere miniplagg

 

Garnet er deilige AngoraTweed fra Garnstudio, uheldigvis utgått. 

Mønstrene finnes også på Garnstudio: Dress og lue, jakke og sokker, votter.


Øverst & nederst

 

Gros djevlelue er et fantastisk mønster som stadig blir brukt. Her er siste versjon. Den har fått følge med noen små babysokker i DSA-fasong. Neste gang tenker jeg at jeg går tilbake til Malins glimrende sokkeoppskrift i stedet.


Varm & Go'

Bestillingsverk: Vognteppe i ull. Dette ble til ut fra et litt dårlig fotografi, og jeg var ærlig talt i tvil om hvordan det var best å løse oppdraget. Ikke vet jeg hvordan originalen var laget. Men min versjon ble i alle fall til av to farger ullfilt fra Stoff og Stil. Disse ble først tovet lett i vaskemaskin, så overlocket sammen. Dekoren av hjerter og krone ble sydd på med maskin, og pyntet med perler. Av restene ble det et lite fylt hjerte til å henge på barnevogna.

 Liten og stor mottaker ble vistnokk fornøyd :)


Lavendel

 

Denne ble faktisk ferdig før vinteren kom settende. Derav gamle "grønne" bilder. Liten bolero strikka i Muskat fra Garnstudio. Mønsteret finnes her.


 

Pus er med :)

Gjennomsiktige plastknapper fra et loppemarkedfunn.


Noen julegaver

som man ikke har kunnet vise fram før nå:

 

 

Pulsvarmere i Smart fra Garnstudio.

 

 

og matchende sokker. Oppskrift finnes her.

I samme stil som denne (som dessverre i mellomtiden er blitt for liten, har jeg hørt ...).


Juleantrekk

Nok en hundegenser, denne gangen juleantrekk.

 

 

Matchende hund og eier.

 Garnet er Alpakka, og oppskriften finnes her.


Varm vest

 

Garnstudio har kommet med en ny "limited edition", Drops <3 you too. Jeg falt for fristelsen.


 

Mønsteret er også fra Garnstudio.

Knappene er fra resteeska, alle sammen forskjellige :) Og vesten, den er bare til meg!


Rask lue

Tre minutt med tricot og overlock sånn ca. For en gangs skyld noe til Store Krapyl.

 Matcher vantene :)


Sykkeldag

Scene: I går kveld, like før lille krapyls leggetid.

Lille Krapyl: Åh, forresten, vi skal ha sykkeldag på skolen i morra.

Krapylmamman: Åja, har du alt du trenger til sykkeldagen da?

Lille Krapyl: Nei, kan du ikke strikke sånne pulsvarmere til meg?

Krapylmamman: ... eeehhh ... 

 

 

Garn: Rosendahl. Mønster: Garter Stitch Fingerless Mittens 


Nå også med levende innhold

Bikkjegenseren fra forrige innlegg er blitt prøvd på mottakeren. 


 

Litt stor foreløpig. Ikke uventa, som det går fram av bildet er det nesten umulig å finne igjen dyret om man er så uheldige å miste henne i gresset ... Spesielt var den høye halsen på mønsteret litt lang, dermed ble den krympa bort litt.


 

Sånn! Ooops, jeg laga visst to gensere til i samme slengen. Dermed er det litt i forskjellige størrelser. Den til Venstre er strikka i Alfa, litt kortere enn mønsteret tilsier, og med tynnere pinner, og nå også kort hals. Den i midten er strikka i Smart, mens den til høyre er i Fritidsgarn.

 
Hund og eier varme, gode og matchende :)


Mini-marius

To kvelder tok det å snurpe sammen denne. Det hadde nok gått enda raskere hadde jeg bare ikke hatt det så travelt med alt mulig annet (som nok kan merkes på de sporadiske postene her inne).

 
Garnet er Alfa, mønsteret er fra Sandnes. Skal være chihuahua-størrelse, men jeg er redd mottakeren kommer til å ha veldig god plass her inne foreløpig!

 

Sure sokker

I alle fall sokker i syrlige farger.

 

 

Teknikken er nålbinding, en variant av Oslo-stinget. Garnet er plantefarget, med løkskall og rødløkskall.

 Og de passer MEG :-)


Bånd igjen

Nytt bånd fra båndveveriet :)

 

 

4,8 meter med denne, en del ble til under vikingmarkedet på Leikvin, resten da vi kom hjem og hvilte ut andre pinsedag. Mesteparten er bortbestilt, resten havner i salgskorga som ble enda mer utplukket etter tidligere nevnte marked :)


Marius

Denne har faktisk helt greidd å snike seg unna bloggen, og det til tross for at det slett ikke var noe lite arbeid. Mariusdress str 3 år i babygarn - modellen kunne like gjerne hett "tortur i mørkeblått". Lurer på om det var to uker før jul jeg begynte på den, men i alle fall ble den da ferdig til julaften med et nødskrik.

 Og jeg som ikke liker blått en gang (selv om Marius er ganske flott da).


Amandaprosjektet

Dette:

 

 (Jadda jadda, det var den hvitballansen igjen da ...)

er blitt til dette:


 og sammen med alt dette:

 har det nå fått nytt hjem hos de for tidlig fødte på Ålesund sykehus.


Ferdigvevde bukkehorn

Bukkehornbåndet er ferdig vevd. Første del av båndet er "skreddervevd" til denne kjolen, slik at "hornene" skal snu midt framme på brystet, og altså gå hver sin vei rundt. Resten av renninga ble vevd ned med å snu litt oftere i mønsteret.

 Båndet ble rundt to meter totalt, så en liten rest havner i salgskurven etter at kjolen har fått sitt. Fint mønster å veve, så jeg satser på flere slike framover :)


Gjett farge på sjalet ...

Fotografering i de små timer og automatisk hvitballanse er en dårlig kombinasjon. Dermed forblir det et mysterium hvilken farge dette sjalet egentlig har.

 

 

Mønsteret er i alle fall Garden view shawlette, Garnet er Nepal fra Garnstudio. Mottakeren er hele 100 år gammel, noe som er blitt behørlig feiret :)

 

Og om noen er riktig så nysgjerrige kan jeg opplyse om at dette er den riktige fargen.


Selbuvotter

Disse har faktis allerede overlevd en sesong, og IKKE blitt rotet bort verken på skolen eller SFO. Det er ingen liten bragd, for det har gått med adskillige par votter og hansker ellers i år. Kanskje lille krapyl har forstått at hun må passe ekstra godt på disse?

 

 

Finullgarn og selbustrikkmønsterheftet fra Rauma.

 

Ellers er det store krapyl som innehar foreløpig bortrotingsrekord i familien. De nystrikkede vottene han hadde med på skolen for mange år siden var faktisk borte før matfriminuttet første dagen :-O


X og O

Dette båndet ble satt opp til en demonstrasjon til Gangerolf-jubileet. Masse folk kom innom vår lille stand i byparken. Til og med NRK kom og laget innslag.

 

Etter det ble det stakkars båndet liggende en stund, men nå har det fått nytt liv som pynt på en overkjole. Mer om det senere ...

 


Maria Fly Fly

... eller voodoo-bug? Det skulle i alle fall bli en nålepute. Oppskriften/inspirasjonen kommer herfra.

 


Skal du til Afrika eller?

Det var i alle fall det min "bedre" halvdel lurte på da han så mitt nyeste sy-prosjekt.

 Kanskje var stoffvalget ikke helt typisk meg, men jeg syntes det så litt kult ut i stoff og stils tilbudskatalog. Mønsteret er også fra s&s. Det samme som jeg brukte her faktisk.

 

 

Beltet er fra en tidligere husflidsleir i Danmark - resirkulert sykkelslange!

 

 

Stoffet er svært løsvevd, og inneholder alle farger man kan tenke seg. Ermesømmene er slurvete overlocket.


Ørten poser

Nok et produkt fra i fjor sommer.


 

Eller ørten produkt for å være nøyaktig. Lille krapyl hadde bestemt seg for å invitere hele klassen (=45) i viking-bursdag-selskap. Kvelden før kom mamma på at alle sammen selvsagt måtte ha godteposer. Hva er da vel mer naturlig enn å sy ørten små linposer til godteriet? Ja, for man har jo ikke funnet opp plastik-godteposen i vikingtiden.

 

 

Noen snarveier får man da ta, så de ble i det minste sydd helt og holdent på maskin! Og så ble de fylt med helt vanlig, moderne e-stoff-godteri, ikke eplebiter og nøtter som nok hadde blitt mer tidsriktig ...


Knøttebittesmått

Det blir vei i vellinga bare mottakerne av strikkeplaggene er små nok.

 Oppskriftene på disse søte små og masse mer finner man her: http://www.stickatillbarbie.se/


Brikkevev

Dette enkle båndet i 2-tr. prydvevgarn ble til en gang i vår. Nå sitter det fast på en drakt, som jeg forhåpentligvis får tid til å vise fram en gang snart.

 

 

Ellers har det skjedd adskillig mer avanserte ting på brikkevev-fronten. Følg med, følg med ...


Et håp om sommer

 

Denne ble til på forsommeren - mens man fortsatt hadde et snev av håp om sommertemperatur. Altså, jeg klager ikke, for min del trenger det ikke være så altfor varmt.

 

 

Ferien ble tilbragt på Island, og ellers har det vært veldig lite solkjolevær. Men siden krapylet har isblod i årene greier hun seg helt fint.

 

 

 

Mønsteret er fra SY Alt om håndarbeide, stoffet er et gammelt restestoff fra Stoff og stil, faktisk det samme som her og her, bare i en annen farge.


Stakkars lille, forsømte blogg ...

... for at du ikke skal få helt sjokk begynner vi med noe lite og enkelt.


Samme nålbundne pulsvarmerne som vanlig, de jeg har laget en gazillion av, minst. Men denne gangen med litt ekstra. På håndbaken har de broderte verneruner, ægishjálmur, som skal beskytte deg mot at andre får makt over deg.

 

 

Pulsvarmerne er herrestørrelse så litt store for meg. De er allerede begavet bort.

Jeg har laget mye annet nytt siden sist også, FFF (fortsettelse følger forhåpentligvis).


Tidlig ute ...

... eller kan man si det om noe som er 21 år forsinket?Da jeg gikk på "husflidsskolen" i min ungdom hadde vi blant annet brikkevev. Siden jeg allerede hadde vært innom det i håndarbeidstimene på ungdomsskolen mente jeg at jeg kunne alt, og satte opp til et bånd med 32 brikker i lingarn 16/2. Av en eller annen slags merkelig grunn var prosjektet avsluttet etter få prøveinnslag. Det som egentlig skulle være nissefjes så ut som enøyde kykloper eller sørgelige poirot-figurer. Renningen var heller ikke spesielt pent oppviklet. Kanskje var den det opprinnelig, men etter å ha blitt flyttet på ørten ganger så den mer ut som en afroparykk.

 

 

Men det skulle faktisk ikke så mye utfloking og utprøving til før det ble pene og pyntelige nisser på rekke.

 

 

Noen timers innsats, så hadde jeg plutselig flere meter med nissebånd. Den opprinnelige planen var å lage serviettringer, men det ser jeg ikke helt for meg lenger. Kanskje et bånd pent drapert rundt en krans til jul?


Dette er en prøve

Nærmere bestemt mønsteret som brikkevev-damene får lov å prøve seg på. Veldig enkelt!

 

 

Akkurat dette er kjempelite og nett, vevd i lingarn 16/2.

Neste gang skal de få prøve noe litt mer utfordrende :)


Kaffipause

Husflidslaget vårt har hatt kaffiposesøm som tema. Ved hjelp av diverse donasjoner fikk jeg materialer nok til å lage ei veske og to punger.

Veska har kant og hanker av skråbånd. Og så kurerer den gruff!

 

 

Pungene fikk glidelås, en stor med sydd bunn - toalettveskestørrelse - og en liten flat, kanskje en sminkepung eller et pennal?

 

 

Og denne uken ble det enda flere kaffipose-produkter. Fortsettelse følger :)


Hurtigvest

Nille hadde 3-for-2-tilbud på garn for litt siden. Lille krapyl fikk være med for å velge seg ut en farge til ny vest. Og det ble denne altmuligfargen i Rosendal. 

Mønsteret er Versa, samme som til rugbystripene sist høst, men denne gangen i vestelengde.

 En rød loppemarkedknapp fikk plass i nakken.


Lilla hårbånd

Med en stoffrest og litt strikk går dette i en fei. 

Krapyl ser litt skeptisk ut, men er i virkeligheten fornøyd. Tipper det blir flere slike i diverse farger.

 

 

Det finnes ulike beskrivelser ute på nett. Her er en. Jeg har gjort det litt annerledes med litt bredere bånd og rullefald på kantene.


Så var det to

Noen sier det er juks å blogge bare en og en vott. Men jeg gjør det da fordet, tenk!

 
Nå er det to av dem. 48 (!!!) ender festet, og pulsvarmerne overlevert til store krapyl.

 

 

 

Han er ikke like flittig mottaker av hjemmelaga som lille krapyl, så dette var vel på høy tid.

 

 

*awsome*


Nå også med knapper

"Solkjolen" er dermed enda mer ferdig, med knapphull og knapper. Blomsterknapper i tre :)

 


Mugrugs

er vistnokk det helt store for tida.

 


Disse to var ganske enkle og greie. Seks ruter sydd sammen, og det samme blomsterstoffet som lukkekant og bakstykke. Til slutt litt maskinquilting.

 

 

 

Mens jeg holdt på med disse fikk jeg en plutselig trang til å lage dukkequilter. Hvem vet ...


Solkjole

Nei, ikke sånn solkjole til å sole seg i, men i solens farger.

 (Jeg har ikke vært på Stortinget og fotografert, vi har bare tilfeldigvis de samme steinene ...)

 

Mønsteret fra denne kommer fra boka "Søm med overlock", og hele greia (bortsett fra stikningene) er sydd på overlocken. Dermed trengs ikke skjørtet å fores. Nå gjenstår det bare å finne de perfekte knappene, og sy knapphull.


Søndagskjole

Det vil si - den ble første gang prøvekjørt på søndag. Jeg har jo som ambisjon å bli flink til å sy, og øver nå iherdig på min nye overlock. Akkurat til denne har jeg også prøvekjørt husflidslagets nye overlock, og den fungerer også utmerket.


Stoffet er stretchvelour fra Stoff og Stil, mønsteret er fra Ottobre sitt jubileumshefte. Her er originalen.

 

 

Mest arbeid var det med rysjepirkeriet i halsen. En smal remse jersey har fått rullefald, og ble rynket og satt på rundt halsen. Selv om det var mye dill ble det en fin effekt.

 

 

Plagget har 3/4 ermer, og de er snurpet sammen ved å sy striper med strikk som undertråd.

 

 

Mottakeren ble litt skeptisk da hun så hvor vid modellen var. Lille krapyl er da ikke kjent for å være så bred akkurat. Men jeg tror nok akkurat denne modellen skal ha en litt "slamsete" fasong, og når hun fikk prøvekjørt den syntes hun den var kjempedeilig, og var såre fornøyd. Hun har i alle fall rikelig å vokse i  :)


Nasjonalistvotter

Enda et par flaggvotter.

Voksenstørrelse denne gangen.

 


Klar for jakta

Litt tidlig kanskje, men om det skulle bli nødvendig å gjemme seg i skogen i tunika/minikjole er jeg helt klar altså!

 

Sydd i camo-fleece fra Stoff og stil.

 

 

Kanten nede og halsutringingen har dekor av mega-kroklisser.


The Glorious Liberation of the People's Technocratic Republic of Vinnland

... eller, det var visst bare Vinnland som var tittelen på disse.

 Kjempegode, enkle å strikke, langt skaft, konservativ raggsokkfarge.

 

De egner seg sikkert godt til å se denne typen film, eller høre på slik musikk. Til det meste egentlig :)


Vinnland

Slik ser 1 stk ferdig fergestrikk ut uten innhold. Ikke så veldig imponerende ...

 
Men nå derimot. Lekkert mønster åpenbarer seg!

 


Resten

 

Dette hører egentlig sammen med denne som ble ferdig i fjor. Det er bare det at Ting Tar Tid.

Garnet er tynn alpakka fra Du store alpakka, mønster fra Garnstudio.

 


Deja vu

Samme som i fjor ja. I alle fall samme oppskrift og samme garn. Ny mottaker da. jentebursdag-artikkelen #1 for tida.

 


Snurre-rundt-og-rundt-skjørt

Lære-seg-å-sy-prosjektet holder fram. Og en av ambisjonene er å lære seg å sy mer uten mønster. Jeg gikk løs på et par stoffrapporter jeg har hatt liggende lenge. Grønn cordfløyel med paljett-broderi i halvsirkler.

Det sa seg nesten selv at dette måtte bli skjørt. Men akkurat til hvem og hvordan krevde litt tankevirksomhet. Vinneren ble lille krapyl, og etter et lite gjensyn med  O = 2 \pi r \   kom jeg da fram til noen tall. Og det stemte!

 

 

Det var nok grønt stoff mellom rapportene til at jeg fikk klipt en rikelig linning, sydde to knapphull i den og laget knytesnor i livet. Vips, ferdig!

 

 

Skjørtet er helvolangt, ganske tungt med fint fall. Og om ikke lille krapyl var vimsete nok fra før, så er dette faktisk et kan-ikke-stå-stille-men-må-snurre-rundt-og-rundt-hele-dagen-skjørt. Så det så!

 


Sjokoladebluse

Jeg holder fortsatt på med prosjektet "Helene lærer seg å sy klær", og forhåpentligvis blir 2011 et aktivt år på den fronten.

 

 

Dette stoffet har ligget på lager i lengre tid. Faktisk er det samme design som dette, bare en annen farge, kjøpt på salg på Stoff og Stil en gang i tiden. 

Strikk i ryggen,

 

 

og knyting framme. Mønsteret er også fra Stoff og Stil.


Og alt det andre

Det ble mye nålbinding i løpet av fjoråret, det som ble med under er slett ikke alt. Det det ble uvanlig lite av er lappesøm. Det meste som foregikk bak symaskina var vikingplagg. Bortsett fra litt utprøving av min nye overlock da :)

 Noen helt nye teknikker ble det også plass til. Glassmykkene var laget i et helt fremmed materiale for meg. Lindebast var også gøy å arbeide med. Det jeg er mest fornøyd med her er nok sprang-posen. Jeg håper å få mer tid til spranging i 2011 :)


Strikk fra i fjor

Det ble ikke bare vikingsøm, strikkepinnene gikk også i fjor. Jeg fikk selvsagt ikke gjort alt jeg ønsket meg, men litt ble det. Særlig votter og sokker, som sammendraget under viser ...

 

 

De to flotte sjalene er nok det jeg er mest fornøyd med i denne samlingen :)


Tjuende

Jammen fantes det ikke knapper i akkurat perfekt farge på roterommet lageret. Dermed er genseren enda ferdigere. Strikket i tynn alpakka fra DSA, mønster herfra.

 


Nittende

og fanastripetingen er endelig ferdig. Litt effektiv innsats i helga gjorde susen. Montert og alle ender ferdig. Nå skal jeg på jakt etter knapper på roterommet lageret.

 


Fjortende

Joooosa sokker er ferdige.

 

 

Og tradisjonen tro tok garnet slutt 1 cm fra slutten. Typisk!


Tolvte

En ny vikinghest, denne gangen med litt mer forseggjort broderi.

 
Niende

Resultatet fra smykkekurset er ankommet. Merkelig hvordan dette kan bli til dette:

 

 

Og det er slettes ikke mulig å få tatt bilde av disse på skikkelig vis, så de som vil ha en nærmere titt må komme hit :P
Sjuende

 

De evindelige nålbundne pulsvarmerne. Men denne gangen med en broderi-vri.

 
Fjerde

Tone har lært oss å lage krympehjerter. Deilig å lage noe som går raskt, og faktisk blir FERDIG!

Man tager et vanlig stoff og et krympestoff. Disse to festes så sammen ved hjelp av frihåndsquilting. Nedenfor finnes mitt fantastiske håndverk :P  Ja ja, dette var faktisk mitt aller første frihåndsquilte-forsøk, så man kan ikke forvente alverden.

 

 

Så er det bare å stryke stoffet, krympestoffet krymper, mens det andre stoffet bukler seg. Buklestoffet kan brukes til å sy saker og ting av - for eksempel hjerter.
Må bare finne et fint bånd, og et passende sted å henge opp disse to :)


Tredje

I det siste har det vært ordentlig kaldt. Og hvor er alle tjukkeraggene når man trenger dem? Minste størrelse går raskest, så vi starter der.

 

 

Noen garnrester i diverse farger ble nye sokker til lille krapyl. Lilla, rosa og blått om hverandre, for anledningen med dobbelt sett ullragger. Da begynner det å hjelpe!


Første

Første dag i desember.

Med andre ord tid for juleverksted. Her i huset har vi gjort noe vi ikke har prøvd før, men ofte tenkt å prøve = serviettdecoupage på stearinlys. Veldig raskt og enkelt! 

 Nå får vi jakte på fine servietter framover. Og gjett om det blir matchende lys og servietter til jul her i huset da ...


Sokker ved en feiltagelse

Det hele begynte med at jeg skulle test-nålebinde en sokkeoppskrift. Antakelig var første feil at jeg valgte et garn som var litt for tykt for oppskrifta. I alle fall ble det etter hvert klart at sokkene IKKE ble passende til meg. Jeg fortsatte likevel slavisk etter oppskriften og målene jeg hadde tatt før jeg startet. Heldigvis er det stort utvalg i føtter i familien, og sjansen for at de passet til NOEN var absolutt til stede.

 Slik gikk det altså til at Sindre fikk seg nye nålbundne sokker. Garnet er Hifa 3-tr. raggegarn.


Norge i rødt, hvitt og blått ...

Rauma kom med nytt tilbehørshefte i høst, og under strikkeekspedisjonen til fabrikkutsalget ble det proviantert i mønster og garn. Under strikkekaféen hadde vi et eget nasjonalisthjørne. Nå har alle maskesting blitt brodert, og alle ender festet på de to første parene, og flere er underveis.

 Loddrette maskesting er noe herk forresten!

 

 


Kul jul

Og så over til mer A&C. Jeg kom visst også i skade for å prøve julekulene som "alle" strikker nå for tiden. Det var litt vanedannende, så det er ikke umulig at det blir flere. Materialet er et nøste hvitt kampanjegarn og alle mulige smårester av rødt i ulike nyanser.

 


A&C

Arne & Carlos-feberen brer om seg. Jeg ble visst litt smittet under strikkekaféen. Mønster og garn til ei lue ble med hjem, så til farsdagen fikk isleningen islenderlue:

 


Hals uten hode...

Jeg har da fått med meg at store, slaskete halser er noe av det hotte tilbehøret i år. Det var mange som strikket slike på Strikk i Ørska i år. Oppskriften er ekstremt enkel og grei. Legg opp 120 m på pinne nr 10 med dobbel Alfa. Strikk til du har brukt op fem nøster. Fell av.

 

 

Den går to ganger rundt hodet. Diana demonstrerer gjerne (selv om hun ikke har hode):

 

Og nei, den har ikke skiftet farge til brun. Det er bare den totale mangelen på dagslys i fritiden. Regn med at det varer enda en stund...


Overlockelig :)

Den siste tiden har gått med til å bli litt bedre kjent med min nye bestevenn:

 

 

 

Det er her genserslaktet kommer inn i bildet. For jeg kan jo ikke ta sjansen på å skjære i stykker dyrt, nytt stoff. De avlagte plaggene ble klippet opp i sømmene, ribbene ble demontert, diverse sømer ble prøvd ut på lapper her og der, og maskina ble tredd igjen og igjen, med varierende hell. Etter hvert føltes det mer og mer ut som om det var JEG som bestemte og ikke den. Og til slutt ble vi så enige at jeg gikk løs på ordentlige ting.

Fortsatt gjenbruksmateriale, og til noen som ikke klager så mye. Dermed ble første prosjekt dukkeklær:

 

 

Den marineblå collegejakka hadde kjempefine ribber, så de måtte brukes opp igjen. Ryggen var dekket av et ganske så klumpete trykk med applikasjoner, og dette fant jeg ingen god bruk for. Men resten ble til jakke, bukse, skjørt og lue. Et stykke ribb var igjen til slutt, dermed la jeg det dobbelt, raste rundt kantene med overlocken, og det ble et skjerf. For å pynte opp litt fant jeg fram noen knapper fra et loppemarkedsfunn, og sydde på jakka, skjørtet og lua. De er bare til pynt - jakka har trykknapper under.

 

  

 

Den blomstrete fleecegenseren var både nedarvet og fravokst. Men likevel fikk lille krapyl historisk anfall da jeg skulle sette saksa i den. Løsningen ble et kompromiss. Av ermene lagde jeg dukkekjole, mens resten ble forvandlet til en litt kort fleecevest. Kjolen har trykknapper på skuldrene.

 

 

 

En grønn hettegenser ble neste slaktoffer. For enkelhets skyld brukte jeg om igjen mønstrene fra forrige prosjekt. Denne gangen ble det jakke, bukse, skjørt, lue, skjerf, kjole og smekke. Den grønne collegegenseren var litt nuppete og medtatt, så jeg endte med å bruke stoffet på vranga. Der var stoffet deilig flosset, og så nesten ut som fin fleece. Ribbene ble gjenbrukt, og også de var mye finere på innsiden enn på de litt slitte kantene. Dermed ble det dukketøy på vranga. To strykemerker fra lageret fikk piffe opp jakka og kjolen.

 

 

 

 

Siste plagg ut var en brun hettegenser. Nå ble det nok til jakke, bukse, skjørt, skjerf, kjole, smekke og to ulike luer. Her brukte jeg college-sida i de fleste plaggene, men den flossa vranga på luene, skjerfet og smekka. Det skapte litt mer variasjon i settet. Jeg har ikke rukket å investere i firdobbelt av ørten farger sytråd ennå, så overlocken gikk hele tida på hvitt. Mot det brune settet ble det en stor kontrast, men jeg bestemte meg for å forsterke den med å bruke de små, hvite margerittene her og der.

 

 

 


Yggdrasil-votter

 

Vottene i "antikkgarn" er ferdige, og har allerede vært i bruk ei stund. De var et par hakk for store da de var ferdige, men en runde i vaskemaskin løste det problemet. Da ble de også tette, myke og varme :)

 

 

Hugin og Munin i livets tre ...... og en liten ravn på tommelen.


Fingerdukke... og ikke av den vanlige sorten. Har faktisk ikke sett denne typen før. Da jeg trengte en bitteliten gevinst til et barnevennlig lotteri ble denne snurpet sammen i full fart. Søt, ikke sant?

 


Tre små hus

Jeg trengte noen gevinster i full fart, blant annet til strikkekafé-lotteriet på Gildeheim.

 Disse pleier å bli godt mottatt av store og små. Når jeg først var i sving laget jeg tre stykker i høststoff. Denne gangen brukte jeg opp noen restebiter med vatt som alle hadde ulik størrelse. Dermed ble det altså tre miniatyrhus - liten, mindre og minst.


Versa verserer

Versa ble presentert på en ganske så kjedelig måte for litt siden. En dag den var på likevel benyttet jeg anledningen til å ta noen "action shots". I etterkant ser jeg at vi kanskje kunne valgt en tights som matchet litt bedre, men slik var det nå engang den dagen:

 

 

 

Krapyl er fornøyd.

 


Hjertelig hilsen

Et par votter til en 8-årsdag.

 

Garnet er i høyeste grad antikt. Det er fra den gangen 3-tr strikkegarn kom i 100g hesper, og DET er en stund siden. Mønsteret er også av gammel dato. Det er tegnet av Else Poulssen for Den Norske Husflidsforening en gang på 30- eller 40-tallet. Mønstrene ble tegnet ut i farger på ruteark, så klebet opp på kartong, og leid ut for 10 øre for tre dager. Grunnet alverdens travelhet i det siste måtte jeg ha hele fire dager på å få ferdig disse :)


Knappesokker

Estiske knappesokker kan krysses av lista.

 

Dette garnet har ligget på lager siden 2006, da jeg vant det i en bloggkonkurranse hos Fuglemamma :P Det har liksom ganske urolig mønster i seg selv, så sokker med mye mønster var uaktuelt. Derimot passer dette enkle mønsteret med bare littegranne struktur fint.

 

 

Ikke så lett å få øye på "knappene" på bildet, men de er der altså!


Vice versa

En gang i februar var lille krapyl og mamma på bytur. Der kom vi over Nepal fra Drops, og siden det var introduksjonstilbud fikk lille krapyl velge seg noen nøster til en vest, siden alle vestene hennes var blitt for små. Merkelig nok valgte hun verken ensfarget slik jeg ville, eller fine farger, etter min smak. Da vi kom hjem forsvant nøstene i forglemmelses-skuffen, og plutselig var det september.

 

 

 

Da jeg åpnet skuffen for litt siden, slo eimen av dårlig samvittighet mot meg, og jeg måtte selvsagt øyeblikkelig legge opp til ett-eller-annet av garnet. Valget falt på Versa, og resultatet ble en stripete tunika som forhåpentligvis passer noen år. Jeg er fortsatt ikke overbegeistret for fargene, men lille krapyl er veldig fornøyd ... endelig!


Endelig sokker

Denne ene sokken har ligget i en skuff siden februar. Stakkar liten, og den som var så fin også. Slik kan vi jo ikke ha det!

 

 

Ikke tar det så lang tid heller, når man bare kommer seg i gang. Flamingo-fargen er rester etter et tidligere prosjekt. Jeg begynte med å forsøke å få dem like, men så levde garnet sitt eget liv, og laget en merkelig grønn stripe på bretten på den ene sokken, enda så nøye jeg var med rapportene. Vel vel, fine ble de likevel.

 


Solhjul

Disse frynsene var en ren prøvelse! Først å klippe opp alle i riktig lengde, så knyte fast rundt hele den uendelige kanten. Og ikke nok med det, frynsene skulle knyttes sammen to og to. Resultatet ble ganske bra da!

 

Til slutt heklet jeg "musetagger" rundt hele framkanten.

 

 

 

Til slutt ble altså brun klump forvandlet til et gedigent sjal, mykt og lett men likevel godt og varmt.

 

 

 

Garnet er Sirritógv, mønsteret heter Solhjul. Modellen er færøyisk. Endelig et ferdig prosjekt å krysse av lista :)

 


Fargerikt!

De siste dagene har jeg stått på kjøkkenet igjen. Det blir det vanligvis ikke så mye mat av. Men fargerikt er det!Krapprot i ulikevarianter til venstre, hestehov til høyre.Kochenille i to omganger.Og så det mest spennende - indigo :)  Jeg fikk 900g garn i ulike blå-valører ut av 6 gram indigopulver, og fortsatt har jeg litt stamkype igjen på lager.

Skal det da ingen ende ta...

...med alle de båndene?Nei, fortenk det skal det ikke! Dagens: et smalt brikkebånd i rauma 2-tr. prydvevgarn, enkelt og greitt. Kanskje på tide å gå tilbake til det kompliserte snart?

Pausearbeid

Det nålbindes stadig vekk innimellom. I bilen, foran TV'en eller under andre pauser som trenger fyll. Man kan jo ikke kaste bort tiden vel!Dette har blitt til siden sist jeg knipset nålbindings-bilde. Samt sikkert noen andre småting, som har rukket å skifte eier før jeg fant fram kameraet :)

Usynlig mønster

eller i alle fall veldig subtilt. Tre nesten like farger i lingarn 16/2 danner mønsteret i denne brikkeveven. Det var nesten umulig å se forskjell på fargene under treingen, men det ble da riktig til slutt :)


Og enda ett...Disse små linbåndene får en fast og fin kvalitet. Jeg har ikke noen helt bestemt formening om hva de skal brukes til ennå, men de kan være fine som for eksempel snøring i en pose, Foreløpig havner de på "rekvisittlageret".

Lite brikkebånd

Vi holder oss til brikkevev en liten stund til. Garnet er lingarn 16/2, bredden er ca 10 mm, og båndet er 1,65 m langt.Gylne franske liljer på svart bunn.

70-tallsbånd

Etter å ha vevd TO bånd i tynt lingarn, med mønster som skal snurres hit og dit til stadighet, var dette nesten som å kjøre hurtigtog!Tykt og fint ullgarn, 2-tr. prydvevgarn fra Rauma, enkelt og greitt mønster, og ferdig innen rimelig tid. Nå skal det bare syes på noe gammelt og velbrukt.

Da jeg så fargene sammen slo det meg at dette er jo ikke så ulikt vår orange/grønn/sort-rutete sofa fra 70-tallet...

Nålebinding

er det perfekte bil-håndarbeidet. På markeder også er det en grei og enkel ting å demonstrere. Nå har jeg jo lagd såpass mange av disse produktene at jeg kan gjøre det i blinde (nesten). De siste to dagene har vi for eksempel lagt bak oss 1050 kilometer, og da MÅ jeg ha noe å gjøre på!

Heldigvis "forsvinner" produktene igjen også på markedene. På den måten er det mye som ikke rekker turen innom bloggen før det har skiftet eier. Her er et lite utvalg av pulsvarmere og luer jeg rakk å knipse på en liten mellomlanding hjemme. Mesteparten har allerede fått nye hjem :)


Skiringssal, lindebast

Til mitt neste kurs valgte jeg lindebast. Når jeg har nevnt lindebast er det ganske mange som ikke forstår hva jeg snakker om, og tror det kanskje har noe med lin å gjøre. Det har det altså ikke.

Som de fleste har fått med seg er jeg i overkant opptatt av virkelig gamle teknikker. Sprang er en av våre aller eldste teknikker. Det har visse likheter med veving, men mangler innslaget. Derfor finnes det teorier om at teknikken er eldre enn veving, altså tidlig steinalder. De eldste tekstile funnene er fra bronsealderen.
Lindebast derimot er antatt å være vår aller eldste fiber. Fra steinalderen er den brukt til å lage tau, for eksempel til fiskegarn. Vikingskipene var i hovedsak rigget med tau av lindebast. Lindebast kommer fra treet lind, og er fiberen som finnes mellom barken og veden på treet. Lindefiberens viktighet gjenspeiles i at vi den dag i dag har mange stedsnavn med ordet lind.Etter at treet er hugget og barken flekket av skal denne røytes, på samme måte som linfiberen. Når basten har sluppet taket skal den flekkes av og renses. Akkurat denne delen av prosessen stinker av forråtnelse!

Når man har fått pen og renset lindebast begynner moroa. Fiberen er svært sterk, og kan blant annet spinnes, slåes til rep, flettes, hekles eller nålebindes. Alt dette ble prøvd ut under kurset.Kurset mitt het skåler av lindebast, og jeg valgte å lage en skål av en enkel 3-flette. Fibrene ble flettet sammen til en lang, flat strimmel, og så lagt i fasong. Den ble deretter sydd sammen med "naboen" med lingarn.Øverst brukte jeg en repslagingsteknikk til å lage en kraftig kant.Jeg lagde også prøver på de andre teknikkene, men ingen ferdige arbeider.Store krapyl derimot gikk på kurs i tau av lindebast, og ble virkelig bitt av basillen. Mens jeg satt med prikesaker laget han et barskt og kraftig tau. Nå mangler vi bare 70 meter til, så har vi starten på tauverket til vikingskipet vårt :PMen først må vi finne en lindeskog....

Hus igjenNår man trenger små gaver er disse fine å ty til. Og de kan jo fylles med hva som helst! Denne gangen ble det tusjer, og gave til en nybakt 8-åring.

"Bare" sokkerGarnet er en variant av PT5 sport som ble lansert under eget navn, men jeg har visst glemt navnet allerede...

Voff

Når man har det travelt, og trenger gave i en fei, da går det jammen unna. Denne var da også heldigvis gankse enkel å sy sammen.Et morsomt stoff med lykkelige hunder fikk være blikkfang. Ellers ble det supplert med litt nytt, noe fra lageret samt en del fra en svært generøs donasjon fra Nederland.Motivet er sterkt inspirert av et mønster observert i blogglandia, men jeg har vært slem og ikke bestilt oppskrift.Baksiden samt den applikerte bikkja er i fleecestoff. Hele greia er knutequiltet.

Småtterier

Fortsatt mer nålbinding her.Et par små sokker i vamsegarn.

Varm i toppen

En ny nålbindingslue, denne gangen i miniformat.Lysegrått vamsegarn med en liten kant grønt nederst. Vofsen får være modell.


FlorlettNålbinding trenger ikke bare være tykt og klumpete. Man kan også få til florlette sjal, om man benytter en åpnere binding og et tynnere garn.  Denne sjal-modellen eksperimenterte jeg meg fram til i 2006. Denne utgaven er i bittelitt tykkere garn, litt større og med litt mindre "rysjeeffekt".

Forskrudd

Dette er en slik sak som man kan snu på og snu på, men som aldri blir "rettvendt", nemlig et Möbius' bånd.Her ligger omgangens begynnelse i senter av skjerfet/kragen. Ved å vri første runde 180 grader før man tar sammen, oppnår man effekten med en flate. En omgang på denne saken blir altså dobbelt så lang som selve skjerfet. Det høres snodig ut, men bare prøv selv :) Det virker!Samtidig har jeg laget hull med jevne mellomrom, kun som et dekorelement. Garnet er som (nesten) alltid vamsegarn.

Hals i nålbinding

For en gangs skyld har jeg nålbundet av noe annet enn mitt elskede vamsegarn. Denne halsen er laget av Viking naturgarn.Når halsen var lang nok ble restene matchende pulsvarmere. Det går rasende fort med slikt tykt garn, men jeg tror fortsatt vamsegarn er min favoritt. Det smaker mye bedre :PHar ikke helt bestemt meg for om denne skal få bo her, eller havne i butikken. Vi får se... kanskje lager jeg plutselig flere?

Varme henderPuslvanter hjelper på varmen - over hele kroppen faktisk. Nålbundne pulsvanter er en av mine bestselgere på markeder, og nå er det plutselig ikke lenge til sesongen starter.De lange er mest populære. Her holder man seg god og varm, samtidig som man kan arbeide med hendene.De kortere uten tommelhull er også praktiske.Jeg har laget en gazillion slike de siste årene, og langt fra alle har kommet så langt som til bloggen. Dette er også utmerket reisehåndarbeid, eller demonstrasjonsarbeid på markeder. Der gjelder det nemlig å lage noe der man ikke trenger å telle :)

Det blir nok mange flere av disse i månedene framover...

Rundt og rundt

Neste nålbindingsprosjekt:Vamsegarn som vanlig, diverse rester i blått sammen med lysegrått.Her har jeg starta i toppen, og jobbet i spiral rundtomkring. De blå stripene dukker opp her og der, og slutter like plutselig som de kom :PØreklaffer må man ha, om det skal bli varmt om ørene.

Lappeløper

Har sydd litt igjen. Masse lapper ble forvandlet til denne løperen. Vanligvis er jeg litt lat, og lager løperne litt for korte.Denne gangen ble det omvendt. Jeg må faktisk slå ut begge klaffene på bordet for å få den til å stemme, i alle fall på salongbordet.


Pinn-premie

Pinnsvinet Pinn ble til gjennom strikkemysteriet #5, under ledelse av Liv-Toril. 53 damer på Hobbyboden strikket det samme, helt uvitende om hva det skulle bli til slutt. Etter at mysteriet var løst, og svinene vist fram, trakk Liv-Torill ut tre premier blant de strikkende. Og hovedpremien gikk til MEG!!I forrige uke dukket den opp i postkassa. Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra! Strikkepose til små og mellomstore strikketøy. MED verdens søteste sauer applikert på fronten.Baksiden er ikke mindre stilig! Tusen takk for flott gevinst, Liv-Torill :)

RepriseSom sagt har jeg tatt et lite tilbakeblikk på OL-prestasjonene fra 2006. Da var det Hyrna Herborgar det handlet om, og resultatet ble jeg kjempefornøyd med. Noe blokking ble det ikke tid til, så i stedet ble det en runde med dampstrykejernet. Blokkingen skulle jeg ta igjen senere. Når jeg fikk god tid.

Herborgar3

Her er vi altså fire år etter :-/
Siden jeg først rota til hele stua med matter og blokking av Haruni, så benyttet jeg omsider sjansen til å skylle opp Herborg, og spenne henne opp som det sømmer seg et så vakkert mønster. Resultatet ble et "nytt" sjal, større enn før, og enda vakrere.For fire år siden var det lille krapyl som var modell, og både sjalet og krapylet har vokst :P

Herborgar2 

I samme post for fire år siden viste jeg også fram Litla Hyrna Hulda, som fikk samme behandling. Nok et "nytt" sjal, og vel verdt strevet og rotet.Nå skal jeg fjerne alt av yogamatter og knappenåler, antakelig til familiens store begeistring :) 


Olympic gold medallist!

Undrenes tid er ikke over! Selv om det så mørkt ut - igjen, så ble det strikkemedalje i gull denne gangen også:I år var det jo mange flere "strikkeolympiader" rundt omkring i bloggosfæren, men jeg deltok - som sist - hos Stephanie.

Selv om sjalet ble ferdig i tide, var det ikke ferdig blokket. Og denne skjønnheten kommer IKKE til sin rett før den har fått ordentlig spa-behandling. Først et deilig bad, og så litt strekking, massering og akkupunktur. :-) Vi avslutter med et snø-bad:Garnet er Kauni 8/2, og jeg brukte ca 100g. Mønsteret er Haruni, strikket på pinner nr 4.Etter å ha tilbrakt natta i blokket tilstand vokste sjalet betraktelig og ble til slutt "rompesidt":I en sådan stund blir man jo litt sentimental, og jeg måtte ha et lite tilbakeblikk på olympiaden for fire år siden. Også da var sjal temaet, og "gullsjalet" fra 2006 har jammen blitt mye brukt!

Tilbakeblikket fikk også konsekvenser, og resultatene derfra kommer på bloggen om litt ;-)

Målgang

Tadaaaa :)Flere bilder i dagslys når verket har tørket.

Pinn

Et nytt strikkemysterium er fullført, sammen med damene på Hobbyboden. Liv-Toril er hjernen bak problemene, og løsningen ble et Huggable Hedgehog.Vesenet fikk navnet Pinn, og ble straks adoptert. Sees er sammen med sin nye familie, Lillekrapyl og Basse.

Til Bestemor

Åkei, så var det bare morsdag da, men når man er mor, bestemor og oldemor til 45 stykker (om jeg da ikke har kommet ut av tellinga...) så fortjener kanskje snart 98-årige bestemødre en liten gave også.Bestemor har nemlig så kalde hender. Kanskje litt alpakkagarn og Thema Nuova kan hjelpe?Skyggestrikk-effekten kommer ekstra godt til syne når man ser dem "sidelengs". Mønster her.

Til Mor

Sokkene er ferdige. Ankelsokker av ganske nøyaktig ett nøste Regia Jacquard. Mønsteret er Simple Toe Up Anklets, pinner nr 2,5.Morsdagspresang!


Alltid tidlig ute...

Nok et strikketøy frem fra glemselen.
Dette var store-krapyl sitt en gang i tiden. Han hadde ambisjoner om å bli postmann. Da kunne han nemlig levere brev til mamma. :) Besøk på postkontoret var store høydepunkt i hverdagen, der fantes det nemlig vaskekte postmenn! Og helten - Postman Pat så klart.
Siden det har litt av hvert hendt. Postkontoret er nedlagt, og ambisjonene har visst endret seg de også. Ikke engang barne-TV er som før lenger. Postman Pat har fått kjerring. unger og Internett, og kjører helikopter!

Nå passer sakene til ei lita jente, både genseren, og figurene.Mange små maskesting...Og før noen spør om mønsteret - PT-mønster fra en gang i tiden. Det er ikke i handelen lenger pga at lisensperioden fra rettighetshaverne er gått ut. Garnet er PT4.

Spatterdashes

Enda flere grønne rester, så neste prosjekt ble også et restegarnsprodukt.Spatz, eller gamasjer om du vil. Knappene er også rester, u-matchende fra et loppemarkedsfunn.


Mosegrodd

Her er sokkene endelig i ferdig tilstand. Garnet er helt og holdent fra lageret, så derfor litt hummer-og-kanari-farger. Likevel ganske fine da spør du meg, som en tur i skogen :)Mor Åse og Østlandsgarn. Hæl og tå har forsterkningsgarn.


Ballerinakrapyl

Det er travelt å være krapylmamma når det nermer seg ballettforestilling. Små ballerinaer har nemlig bestemte meninger om hvordan antrekket skal se ut. Den nesten fravokste hvite linkjolen var slettes ikke bra nok, så da ble det redesign igjen. En bit av en gardin ble rynket sammen til ekstra uttapåskjørt, dekket av et bånd i hvitt og sølv. Resultatet ble slettes ikke verst, synes både liten og stor.Og når forestillinga gikk helt perfekt kan det vel ikke bli bedre :)

Vi tar med ett til bare for å vise fram den allerede innstuderte, overlegne primadonna-minen :P


Bursdag

Lille krapyl gjør seg klar til bursdagsselskap. Fintøyet er funnet fram, smykkesett til bursdagsbarnet ligger klar til innpakking, selskapet starter om halvannen time.

Mamma: Nå skal jeg bare pakke inn smykkene, så er vi nesten klare.
Lille krapyl: Og så må du jo sy noe til XXX.
Mamma: Hva?? Men vi var jo enige om de smykkene!
Lille krapyl: Jammen, jammen, jammen... jeg har jo lovet XXX at du skulle sy noe til henne i bursdagsgave.

(Mamma innser at det muliggens var en tabbe å skjemme bort alle klassevenninnene med hjemmelagede bursdagsgaver, og at Lille krapyl kraftig undervurderer tiden det tar å produsere sakerogting.)
Mamma: Jammen det har jeg jo ikke tid til nå!
Lille krapyl: Jammen... *hulk hulk*... jeg har jo lovet...

Mamma løper avgårde og syr smykkepose i en fei.Gaven ble en suksess :)

Alpakkahals

De siste mandagene har vi hatt flettestrikk som tema i husflidslaget "mitt". Og siden man er helt flettefrelst så har det selvsagt resultert i litt praktisk arbeid. For eksempel denne halsen som "alle" strikker for tida.Mønsteret finnes her. En gyllen anledning til å prøve ut noe nytt garn. Denne er strikket i Viking Eco alpaca. Varm, myk og god!


Meg meg meg

Omsider et bittelite strikketøy til meg selv. Kavalkaden for litt siden avslørte nemlig at det eneste jeg lagde til meg selv i fjor var et pannebånd. Et skarve, lite pannebånd!! Slik kan vi vel ikke ha det, eller....?? Ja, nå har jeg riktignok fått to par sokker i det siste, så resultatet for neste år blir forhåpentligvis mer oppløftende.Garnet er Highlander, utgått garntype fra Drops. Det ble kjøpt på salg for flere år siden, og har ligget og vansmektet i posen sin siden. Når det omsider ble funnet fram tok det imidlertid bare et par øyeblikk før saken var ferdig. Kantene er heklet med Puddel, også fra Garnstudio. Mønster her.

Nye vettlingar

Første produkt fra Vettlingar og fleira er allerede ferdig. Store krapyl manglet nemlig votter, og det kan vi jo ikke ha noe av. I følge oppskrifta skulle det brukes Lopi, men Viking naturgarn er en grei erstatning.

Store krapyl kan også lage ting sjøl. Den merkelige tingen han har på hodet for eksempel, det er eget krapyl-design. For store kunstnersjeler kan jo ikke følge mønster. I løpet av tre kvelder, litt smughekling under dyna i de små timer, flittig hekling under pulten i timen og i hvert et friminutt, var kreasjonen ferdig, og har blitt flittig brukt siden.

Flettesokker

Flettesokker etter oppskrift fra Garnstudio. Strikket i Viking Superwash, på pinner nr 3,5.Forfra ser de helt vanlige og kjedelige ut...Men bake derimot. Flettestrikk er jo noe av det fiiineste som finns, ikke sant?
Desverre er bildene for tida helt rævvvva, for å si det rett ut. Ikke et snev av dagslys (bortsett fra midt på dagen, mens man er på jobb). Ute er det så bitende kaldt (ja, inne også forresten), at dit er det helt utelukket å begi seg uansett. Og har du lagt merke til hvor usaklig tykke leggene dine ser ut når man fotograferer dem selv ovenfra? Så klart du har, det går jo tydelig fram av bildet over :P


Her bor Mummi

Årets pepperkakehus ble en forsiktig etterligning av mumihuset. Der har vi jo vært før, så vi vet akkurat hvordan det ser ut. Jentene stod for pyntinga, og jeg tror tankene var mer på den forestående oppspisingen av verket, enn på eventuell autentisitet.Mumimamma er i alle fall fornøyd :)

Du grønne, glitrende...

Ute i god tid som alltid... Vel, stoffene til dette juletreteppet ble kjøpt inn på salg for flere år siden, og litt før jul ble de i all hast sydd sammen til et kjempelettvint teppe, kun bestående av kvadrater. Så var det plutselig andre ting som skulle gjøres...Nå har jeg omsider fått gjort det ferdig, kanskje akkurat i tide til å fange opp nålene når de begynner å drysse? Det er i alle fall klart til neste år, og da får det forhåpentligvis også oppleve å få pakker på seg :PLue og sokker

Året åpner med lue og sokker i Idena Crazy.Mønstrene er Malins babysokker og Gros djevlelue.

Flere hus

Jeg brukte opp de siste av glidelåsene i heimen, og lagde en jenteversjon og en gutteversjon av "husene".På gjensyn i 2010, og godt nytt år!!

Grytekluter

Det ble litt rester etter prosjektet i forrige innlegg. Og siden det manglet flere julepresanger ble det slengt sammen noen grytekluter i siste liten.Hver har et håndquiltet hjerte midt på.


Lappeteppe

Lenge siden jeg har gjort ferdig noe lappeprosjekt av litt størrelse, men dette ble faktisk til i superfart.Stoff og mønster fra Thimbleberries.Teppet er håndquiltet, og er ca en meter hver vei.

Kavalkade

Året er ikke omme, men vi tar likevel en liten oppsumering. Først noen få vikingplagg;I år ble det forbausende mange luer faktisk:Og mange små Shelly-dukker fikk hjemmelaga klær. Takk for følget i året som gikk :)

GOD JUL!

Da er det snart på tide å pakke vekk adventspynten, og la julefreden senke seg.Disse stjernene lærte Guri oss å sy de siste kveldene i Husflidslaget i år. Ser du, den vart ferdig, og ganske fin, sjøl om det ble litt sukking underveis. Her snakker vi nemlig 100% håndsøm! Nå kan du kanskje gidde å kommentere, siden jeg har gidda å sy den ferdig :P  (For jeg vet nok at du er her...)

God jul til Guri og alle andre som titter innom :)

Pulsvarmere

Min 97 år gamle bestemor har kalde hender. Planen er at disse skal hjelpe litt.

pulsvarmere

Så slipper hun å fryse når hun sitter med hekletøyet sitt i vinter :)
Garnet er Trysil Baby garn, og mønsteret er herfra.

Gammelt strikketøy ruster ikke

nijntje pa stein

Omsider et livstegn herfra, og så skal jeg bare vise fram noe gammelt. Makan!

vest1

Men jeg har virkelig sansen for strikketøy med lang levetid, så denne fortjener en liten reprise på bloggen. Trofaste lesere husker kanskje at den ble strikket våren 2005, litt før lille krapyl fylte 3 år. Det vil si at hun har hatt den over halve livet sitt!

vest2

Nå har man vokst adskillig, bollekinnene har minket litt, håret er lengre og man har fått nye tenner. Men vesten, den brukes fortsatt! Lengden kan jo variere fra nedpå låret til midjekort, og her er det ingen ermer som vokses fra. Perfekt!

Lue

Det er neimen ikke lett å ta bilde av seg selv altså... men jeg traff da til slutt - sånn ca.

lue3

Luen har striper i grått, gult og beige, og de to fargene begynner "inni" arbeidet, og fortsetter i spiral.

lue1

Den er bundet fra toppen og ned, enklere å beregne øreklaffene da. Garnet er Rauma Vamsegarn,

lue2


Lilja Svane

skjerf


Lilja ønsket seg plutselig skjerf. Dette kom som et stort sjokk! Vanligvis får hun helt panikk og klaustrofobi av plagg som går opp til halsen.

liljatilrors

Vel, jeg måtte jo forte meg å oppfylle bestillingen, og fant fram restegarn i myk alpakka i fargene rødt, orange og cerise. Oppskriften er: Legg opp masse masker i dobbelt garn, strikk fram og tilbake til du blir lei/garnet er oppbrukt/ skjerfet er passe. Fell av, og bruk eventuelle rester til frynser. Resultatet ble et selvlysende skjerf i en farge som ingen skjerm kan rettferdiggjøre.

istavnen

Bildene er tatt på lekeplassen i barnehagen. Førsteklassinger kan nemlig få "hjemlengsel" til "gamle dager" av og til. Her sees sjørøverprinsesse Lilja Svane. Til mitt kjennskap uten inspirasjon fra Elizabeth Swann, men avledet fra skipets navn...

svanebaaten


Ganomy

ganomy1

Fra boken til damen som alle strikkegale forguder presenterer vi her Ganomy. Litt kjedelig i ensfarget grått kanskje, men det var et greitt reisestrikketøy på turen til Tallinn tidligere i vinter. Jeg har vært inne på tanken om å pynte den med broderier eller ettellerannet... hva syns dere?

ganomy2

Nei, jeg liker fortsatt ikke luer

... men strikker likevel. Coronet fra Knitty.

coronet

Vi får se om denne blir brukt, eller donert bort som alle andre ...

Vet du om en lue som passer en lue-hater?? Kom gjerne med tips!

Ny bursdag

Dette har etter hvert blitt en tradisjon, at de små klassekameratene i første får dukker med klær til bursdagen. I alle fall jentene :P

barbiesammen

Lille krapyl har vært i selskap igjen, og overrakk en Shelly-dukke med denne garderoben. Liljas egen gamle dukke står modell for anledningen. Kjole med roseknopp, rød selskapskjole og badedrakt.

Halsvarmer

hals

Et nøste Ego Tweed fra Schachenmayr ble i romjula transformert til en Scholar Collar, også denne til blodtrykksmannen.

Larus

larus 2

Etter rotteskjerfet var det fortsatt noen nøster med grått garn i restekassa, og dermed fikk blodtrykksmannen også nye pulsvarmere. Disse var imidlertid mye mer forseggjort og tidkrevende. Mønsteret er Larus fra Knitty, og de ble påbegynt under en tvebandstrikk-aktivitet i husflidslaget vårt. Kjempefine, varme og slitesterke :)

larus 1

Fargeskiftet midt på kommer ganske enkelt av at det er et restegarnprosjekt. Så det så!

Rotterace

rotter2

Det perfekte skjerfet for en mann med ørten tillitsverv og stadig ny rekord i blodtrykk.
Og så har restekassa blitt litt lettere igjen. Mønster herfra.

rotter1


~ september ~

og de første gyldne løvene er allerede på plass som bakgrunnspynt...

lue1

Omreisende-viking-sesongen er over, men fortsatt kommer det en ting eller to ut av nålbindingsfabrikken.

lue2

Luer som får ligge på "lager" til neste vår. Synes jeg har produsert kjempemasse denne sommeren, men det er jo nesten ingenting igjen... det meste har fått seg nye eiere :)

Reising er det imidlertid ikke slutt på. Mer om det over helga...


We already have some yellow leaves.
The time for travelling viking activities is over, but I'm still nalbinding from time to time. I've been nalbinding loads this summer, but there is almost nothing left - most things have new owners already. These will be in stock for next season.

Travelling however is not over... more about that later...

Alle gode ting er tre...

Så for tredje gang har jeg nå laget sukkerspinn-hette til samme mottaker. Det må vel bety at den er en suksess. Garnet er Nanuk, en børstet alpakkakvalitet fra DSA, mannen har bidratt med håndlaget eineknapp.

hette1

Modellens beskrivelse av bildet: Eskimo med ulvesmil...

hette2

Så får man til slutt anbefale en fiberrik diett innkjøpt på rennebumartna' n for et par uker siden: Assortert ull til toving, merinoull fra Leine Merino til spinning, garn fra Mork Uteganger til nålbundne sokker, hundeull-garn fra Pelsstrikk til ei strikka lue og et lite nøste angorakaninull til lageret. Velbekomme!

fiber

Merinoulla har jeg allerede begynt på, og var i sving med håndteinen da lille krapyl hadde en seksårig venninne på besøk. Det resulterte i følgende samtale:

Seksåring: Hva er det du gjør på?
Jeg: Jeg spinner.
Seksåring: Men, hva er det du lager?
Jeg: Jeg tar ull og lager garn av det... slik... (demonstrerer)
Seksåring: (Tydelig forvirret) Jammen... har dere ikke garn dere da....
Jeg: Øøøh.......

HA EI STRÅLENDE HELG!


Søm -> Gardinskjørt

Og så er vi atter en gang tilbake til Stoff og stil-mønstrene. Her har jeg brukt samme mønster som til margeritt-skjørtet for litt siden, kjempeenkelt det også. Stoffbiten har jeg fått med en eller annen - enten som hemmelig venn-presang eller takk-gave...?? Hukommelsen min strekker ikke til, men kanskje giveren kjenner den igjen? Et lite velourbånd ble plassert oppå sømmen nede.

 

skjort

 

Så får vi bare håpe jenta liker striper, siden alt jeg har sydd til henne tydeligvis er ekstremt stripete :P

 

skjortdetalj


Søm -> Tunika

Også et tilbudsmønster fra Stoff og stil. Kjempeenkel i fasongen, her er det de ville stripene som er underholdningen :P

tunika

Siden saken var såpass urolig i fargene har den fått et snillere gult stoff som belegg. Min gamle, trofaste symaskin er en superenkel billigvariant, og har stort sett kun de nødvendigste funksjonene. Dette var den nærmeste jeg kom en pyntesøm...

 

tunikadetalj


Søm -> Fargerik genser

Jepp - enda mer Stoff og stil billig-tricot, av samme biten jeg lagde solkjole av for litt siden. Denne gangen har jeg brukt et mønster også innkjøpt på Stoff og stil på tilbud. 

Saken er kort i livet, med crossover-effekt på framstykket og volanger på ermene.

genser


Søm -> T-skjorte

Denne lille saken var lynrask. Den ble klippet og sydd en morgen før jobb, og jeg kom til og med nesten tidsnok på kontoret etterpå. Kun to nesten like stykker, sømmer på skuldrene og i sidene, og så falding med tvillingsøm på ermer, hals og kanten nede. Det blir garantert flere av denne modellen!! Vi holder oss fortsatt til Stoff og stil sin 29,90-tricot :P

 

tskjorte


Søm -> bluse

Enda et av mine funn hos Stoff og stil i fjor - et sennepsfarget brodert stoff på salg. Og Alt om håndarbeide kommer stadig til unsetning.

bluse3

Jeg kom jo på etterpå at jeg egentlig kler v-ringing bedre, men på modellen i bladet så var denne firkantutringingen i alle fall ganske bra :P Diana kler den også.

bluse2

Stoffet er tynt og kjempelett, ermene er 3/4-lange, med stor vidde nederst. Snøringen i  halsen var det eneste som var litt komplisert her, men med inn-med-teskje-forklaring i bladet gikk det helt fint.

bluse1

Jeg har jo enda mer stoff på lager og flere planer på lur, men andre plikter kaller, så vi får erklære systua for midlertidig stengt ei stund framover.
Plutselig tilbake...

Søm -> skjørt

skjort2 skjort1

Søm-inspirasjonen fortsetter. Denne gangen med et superenkelt gratismønster fra Stoff og Stil, og et stoff jeg fikk fra Lene Sophie for snart et år siden. Ja, og så litt antikvarisk kroklisse fra syskrinet jeg arvet etter min gamletante. Tror ikke de lager dem så taggete nå lenger. Jeg synes det passet fint til margeritt-temaet på stoffet.

skjort3

Søm -> topp

Klart for neste tricot-øve-prosjekt, også dette av Stoff-og-stil-billisagsvarer. Synes det ser så inviklet ut med slike knute-topper, men det var faktisk ikke den helt store heksekunsten.

topp2

Delene så imidlertid svært så besynderlige ut under klipping. Lilja mente underveis at det ble en elefant, men heldigvis så ble det som det skulle - flaks igjen.

topp1

topp3

Tenk at den stakkars tvillingnåla mi har ventet i årevis på å bli brukt. De snorrette små stingene ble jo kjempesøte.

topp4

Og forresten -  modellen er min nye bestevenn, Diana!

Søm -> strandkjole

Siden symaskin og inspirasjon allerede var framme, satte man like godt i gang med et nytt prosjekt. I fjor handlet jeg noen tricot-rester hos stoff og stil for 29,90 per 1,5 meter. Planen var å lære seg å sy i strikket stoff... 

strandkjole2

Men det tar som kjent litt tid å komme i gang da :P så ett år senere var jeg omsider bevæpnet med jersey-nåler og alt-om-håndarbeide-mønster. Det var ikke engang farlig å sy med tvillingnål :)

 strandkjole1

Denne lille saken har empire-skjæring, men det synes ikke så godt blant alle stripene. Den er i stor størrelse for mitt vesle miniatyrbarn, så forhåpentligvis varer den flere somre framover.

Søm -> redesignet kjole

kjole1

Lørdag måtte jeg på loppemarked, men hadde egentlig ingen planer om å handle. Jeg kom imidlertid over ei tilsynelatende ubrukt dameskjorte i størrelse elefant 54 til den svimlende sum av 20 kroner.

skjortefoer

Det var vel fin kjole til Lilja vel.... eller ikke? Joda, med litt slakting og omsøm ble resultatet ikke så verst.

kjole5

Siden det var en dameskjorte - og en stor en attpåtil - var det nok av innsnitt å sprette opp. Deretter ble skjorta demontert i sidesømmene, ermsømmene, og kragen ble klippet av.

Ryggen med bærestykke fikk bli forstykke på kjolen, den søte lille bisen i overgangen mot det skråklipte bærestykket gjorde seg ekstra fint.

kjole2

Og forstykkene fikk bli rygg på kjolen. Dermed var det fiks ferdige knappestolper - passer bra siden knapphullslabben min ligger på et lurt sted.  Sidden på skjorta ble beholdt, og dermed slapp jeg til og med å falde. Et brett med blonder innkjøpt på et tidligere loppemarked matchet de smale, rosa stripene i stoffet, og gjorde kjolen enda mer jentete.

kjole3

Ermetoppene fikk en løpegang med strikk, og ble snudd opp-ned til små stropper. Med et lite blondestykke i halsen var kreasjonen ferdig.

kjole4

Søm -> Veske

Lille krapyl har lagt seg til en lei uvane. Jeg kom nemlig i skade for å sy veske til en av hennes venninners bursdag en gang, og siden det har hun klare formeninger om hva som passer seg som bursdagsgave.

veske2 

Denne gangen ble det en litt romslig tegne-veske, fyllt med en A4-tegneblogg og jumbofargeblyanter. Rosa lomme på utsiden. Foret består av diverse rosa stoffrester, og selvsagt lommer innvendig også.

veske3

Mottakeren har et usedvanlig vakkert navn, og måtte selvsagt få monogrammet sitt brodert på veska.

veske1

Lilja has taken to a very bad habbit, she expects me to sew bags for all her little friends' birthdays!

This time a made a rather big one, with room for a colouring book and art supplies. It's lined with different pink fabrics, and has pockets both on the inside and outside. The recipient has a very lovely name :) and got her initial stitched in. Before we wrapped it up, we filled it with crayons and drawingpaper.

FO

Denne har slukt mye av strikketida i det siste.

rundstrikkadrakt

Mønsteret er fra et Sandnes "Til fjells"-hefte fra 2004. Originalen var i rødt og hvitt, mens min versjon er litt mer "islandsk" med ulike sauefarger.

Icelandic outfit from Sandnes.

Vikingstrikk

So I took a new class, and learned a new craft. Not that I'm bored or out of work or anything... I know it's crazy, and I have no idea about when I'll make time to practice this...

vikingstrikk

Anyway, I started something called viking knitting. The craft dates back to at least the viking age, but it has little to do with knitting as we know it. The structure resembles knitting round on four stitches, twisted knit stitches, only you form the loops backwards compared to regular knitting. I'm sure that makes no sense, so please check this out if you want to see it live (video link on the page).

We work with pure silver, and the key to looking like a pro are the goggles, just check out our teacher!

vikingstrikklarer

After the knitting we stretched the chains to form smooth braid-like bracelets, and added some closure.

vikingstrikkdetalj lasdetalj

I managed to finish two bracelets during the class. The result:

vikingstrikkarmband

Me like :-)

Jumping sun

Hei, hva er det som skygger for sola der...
Er det en fugl? Er det et fly? 
  
jumpingsun1 jumpingsun2 

Nope, det er en Jumping Sun. Tidligere kjent som Rosa Ting. Ja, for den er skarp rosa, selv om fargegjengivelsen ikke er den beste her. Tydeligvis en ufotograferbar farge.

jumpingsun3 

Garnet er Juvel fra Idena, og krapyl har selv valgt farge, sterkt påvirket av hennes medsammensvorne på strikkebutikken. Ikke grønt denne gangen, altså. 

jumpingsun4

Og under over alle under... hun er helt fornøyd! Tøff lomme på magen, behagelig fasong, artige snipper nederst. Får jeg understreke - 42 ender å feste nærmer seg personlig rekord for et ensfarget plagg. 

 jumpingsun6 jumpingsun5

HOPPLA!
(Fratrekk for manglende nedslag.)


What's that clouding the sun?
Is it a bird? Is it a plane?

Why - it's a Jumping Sun of course!
Former known as Pink Thing, a very bright and difficult colour to photograph.
Lilja picked the colour herself, and it's definately a sucess. Bright, fun, comfy, and with only 42 ends to weave in :-/
Oh well - it was worth it for one happy little girl.  

En smule nålbinding

Sa jo at jeg kom plutselig tilbake... Nesten slik at jeg ikke husker hva jeg har laget siden bloggpausen startet, men vi begynner med litt nålbinding.

nalbindingpanneband

Nytt og bedre kamera er på plass, og det er ikke SÅ lett å få det skarpt med en gang da... >:-[

nalbindingleggvarmere

Bedre nå kanskje? Det har i alle fall blitt et bredt pannebånd, samt et par lange leggvarmere. Nå skal det ikke fryses under serken ;-)

I'm back, with a new camera I havent' learned how to use yet, so prepare for some unsharp images.
First out some nalbinding. An ear warmer and a set of leg warmers to keep the little one warm during winter viking activities. I waht a pair of those too...

Fargerike selbuvotter

vottommelferdigvott

De plantefarga vottene er ferdige - hurra! Har ikke noe fint ferdig-bilde av begge to sammen, siden de ble bura inne umibbelbart etter ferdigstillelse.

selbuvotter

Imens vokser Rosa ting , nå har den fått seg lomme også.

rosating


The mittens are done, Yippee! You'll have to wait a while for the artsy shot of the whole pair. They were put on display the minute they were finished :)

Meanwhile the pink thing is growing, in fact it now has grown a pocket.

Mars neste

Februar er over - så også februargenseren.

februar2

Knappene er fra et loppemarkedfunn. Gjenbruk er tingen!

februar1

Ferdig produkt betyr nyheter på pinnene. Her ser det jammen ut til å bli en ende eller to å feste gitt...

rosatunika

February is checked off, and so is the february sweater. I found some matching buttons from the flee market.
And my next project has a few ends to weave in i guess...

Skumring

Det er ikke lett å finne en krok med dagslys. Ute er det den rene syndefloden, så dit kan man ikke gå, og selv i vinduskarmen er det skumringstime ved høylys dag. Ja ja, elendige bilder er vel bedre enn ingen bilder tenker jeg.

pulsvanter

Et par pulsvanter i herrestørrelse. Garnet er Alpaca fra Stoff og Stil.

caps

Ikke er det så enkelt å ta bilde av sitt eget bakhode heller... Her er Liv-Toril sitt mysterium avslørt.

It's not easy to find light at this time of year. Even the window sill is dark. But better crappy pics than no pics right?
The gauntlets are a present for my uncle, knitted in soft alpacka. And the hat is the solution of Liv-Toril's knitting mystery. It's not really easy to photograph your own head from behind either...

Thuja

thuja2

Et par Thuja-sokker er ferdige.

thuja1

Thuja-socks fresh off the needles.

Morsdagsgave

Et par pulsvanter, strikket i tredobbelt finullgarn og med restegarnsbroderi.

pulsvanter1 pulsvanter3 pulsvanter2

Knitted fingerless mittens with crochet/embroidery.

Gamle løfter

En gang i tiden lovde jeg visst å vise et bedre bilde av denne. Omsider fikk vi somlet oss til å forevige den før den blir for liten.

img8421

Once upon a time I promised you a better photo of this thing. We finally got around to a photo shoot before she outgrows it.

Genser uten rev

Den krapylgrønne genseren er ferdig, hurra!

stjernegenserferdig

Mottakeren var sånn passe fornøyd. Hun kom plutselig på at hun hadde glemt å fortelle meg at det egentlig passet best med en rev midt på genseren. Vanskelig kunde!
Den er strikket i størrelse 8 år, så den skal forhåpentligvis vare en stund. Foreløpig er det helt nødvendig med oppbrett på ermene.

The green sweater is finished! The recipient was barely happy with it. She had forgotten to tell me that a fox on the front would make the sweater perfect. Tought croud!
I made a size 8, so for now she's got to wear the sleeves folded up, and hopefully it'll last a while.

Vintertilbehør

Pulsvarmere og lue i Rowanspun DK.

lueogpulsvarmere

Hat and gauntlets in Rowanspun DK.

Nytt dukkeantrekk

dukke1

Det har blitt noen nye vinterklær til dukken. Dress med glidelås, sokker, votter og smetteskjerf. Alt er resteprosjekt - både garn og gidelås ble funnet i lageret. Dermed ble heller ikke mønsteret fulgt slavisk. Man tager hva man haver.

dukke2

Den travle dukkemammaen kommer så sent hjem fra jobb barnehagen at fotolyset alt er borte vekk, men observante lesere kjenner kanskje igjen enda et strikkeplagg. Joda - denne er fortsatt i bruk, men nå som vest/tunika :)

liljaogdukke

Dolly got a new winter wardrobe. Zipped overall, socks, mittens and a scarf. All made from different leftovers.
Dolly's busy "working" mom is home so late that all the light is gone, but you may still recognize the rainy day dress. It's not so much dress anymore, more like a vest :P

Anastasia

Sokkene er ferdige, hurra!

anastasia2

Mønster finnes her.

Yay, new socks! Pattern here.

Corsica

Etter et subtilt lite hint eller to fra mine medsammensvorne har jeg omsider kommet meg til å fått foreviget Corsicaen min.

corsica 

Hvem kan gjette hvorfor jeg står på denne måten:

corsica2

Reisefølget:

corsicalagune

My Corsica is finished, and of course we had to make the trip for a photo shoot.
Now here's a quiz for you guys - what's that strange pose all about?

Ny symaskin!

... og den er rosa og lilla og i plast...

symaskin

Og har man fått ny symaskin må det selvsagt straks syes. Etter en enkel liten pung, ble neste prosjekt en dukkenattkjole.

dukkekjole

Og hurra, den virker! Dukka ble straks så trøtt at hun måtte gå og legge seg. Med dukke.

dukkeseng

Natta!

Someone has a new sewing mashine - and it's pink and purple and plastic.
The owner had to try it out right away, and after making a simple pouch, a dolls night dress. And it works, the doll got very tired and had to go to bed right away!

Héla

Den grå tåka fra for noen uker siden ble ferdig i tide til å bli julegave. Nærmere bestemt Héla, gratis oppskrift fra Istex. Med begrenset tilgang på Lopi falt valget på Viking Naturgarn, og så langt virker det bra :)

IMgenserforan IMgenserbak

Mottakeren virker også fornøyd, og hun bruker den helt frivillig og uten trusler - et bra tegn!

Litt søm

som faktisk i all hovedsak ble ferdiggjort i november/beg. desember. Men tiden flyr så jeg har ikke rukket å forevige/blogge før nå.

Sashikoputeforan Putebak

Sashikoprosjektene fra minikurset i husflidslaget er blitt montert!  Puta fikk bakstykke av to japanske kimonoermer, altså ferdig faldet og greier, veldig lettvint.

Toalettveskeforan Toalettveskebak

Denne rommelige toalettveska fikk for av samme konstruksjon.

 Veske

Så var det AnnaKa-veska mi da, som har marinert i et års tid. Bare jeg tok meg sammen så ble den da ferdig til slutt. Masse deler og dilldall på denne, men bra ble det til slutt. Masse lapping inni siden jeg egentlig hadde for lite av forstoffet, men heter det ikke lappeteknikk da??

Veskeinni

Håndquilting hjelper heller ikke på farta.

veskedetalj

En ny serk anno vikingtid har det også blitt. Her er det også mye håndsøm. Masse falding med bittesmå, usynlige sting. Og så et lite, diskret pyntebroderi i halsen da.

Serkdetalj

Stakkars Sindre er kleshenger, mottakeren har forhåpentligvis litt riktigere former...

Serk

1. søndag i advent

er overstått, og forberedelsene er i gang. Helga har gått med til å gjøre ferdig en masse halvferdige prosjekter. Så langt er det bare denne pepperkakebaksten som er festet til film. Mer senere...

pepperkakevotter

The preparations are started. This weekend was spent finishing up lots of projects, but for now I leave you with our gingerbread winterwear. More later...

Lamtrøye

sau1

Venteromgenseren har vært ferdig en stund.

sau2

See så søtt lite lam!


The waiting room sweater was finished a while back. Just look at that cute little lamb.

Ferdig hus

Flere elendige innendørsbilder. Ja ja, de viser i alle fall at noe blir da ferdig innimellom.

hus2

Hus-stitcheryet er ferdig montert og håndquiltet. Hvem vet - kanskje havner det under et juletre *hemmelighetsfull* ;-)

husbilde


Time for crappy indoor photos again. Anyway, the stitchery is mounted and hand quilted, and just might end up under a christmas tree some time soon ;-)

Etternøler

image952

Denne ble ferdig i sommer under bloggferien min, og derfor har den altså aldri kommet på "trykk". Da den var i bruk i helga kom jeg endelig på å knipse et par bilder.

image950

Mønster og garn fra PT, strikket i Plumet og Pandora, fort  gjort på tykke pinner.

image951

I finished this little thing during my blog vacation this summer. I finally remembered to snap a pic when it was in use this weekend. A quick knit on big needles and double yarn - cotton and mohair makes a lovely combination.

Ferdig!

Bæ, bæ lille lam har du noe ull? Ja, ja kjære barn Jeg har kroppen full.
Søndagsklær til mor og søndagsklær til far. Og to par strømper til bittelille bror.

image926

Baa, baa, black sheep, Have you any wool? Yes,marry, have I, Three bags full:
One for my master, And one for my dame, And one for the little boy That lives in the lane!


Det nålbindes

i ledige stunder. Neida, ingenting originalt, bare det samme gamle. Etter hvert skal denne haugen:

image824

forvandles til slike ting som dette:

image823

I'm working hard on my nalbinding, trying to turn this heap of yarn into wrist warmers and gauntlets.

Småtteri

Noen eksklusive småtterier som har blitt til i det siste.

image820

Malin-sokker og Gro-lue av det superekstremt dyre angoragarnet jeg kjøpte i vinter. Der beskues resultatet av garn for 180 kroner!

image821

Ikke mindre supereksklusivt RYClassic Cashcotton DK angora/kasjmir++-blanding. Jakke + votter.

image822

Og supersøte perlemorsknapper. Farge: Havregrøt!

Just some tiny stuff. Socks and hat in 100% angora at a cost of $ 30, and some RYClassic Cashcotton DK in a cool oatmeal shade. Matching mother of pearl-buttons.

Ut på tur

Noen skal på leirskole, og da må man jo ha litt ulltilbehør. Jeg fant fram resultatet av et par hemmelig venn-bytter, og strikket opp seks nøster fritidsgarn til disse tilbehørene. sitteunderlaget var gedigent før toving, men ble fast og fint etter et par runder i vaskemaskinen.

image818 image817

Så ble det lue med øreklaffer etter en garnstudio-oppskrift. Kjempefin passform, og superrask å strikke, anbefales!

image816

Til slutt ble tingene merket. Vi kan jo ikke risikere at rykende ferskt tilbehør blir somlet bort. Håper bare den som eventuelt finner det kan lese 500-tallsruner...

image815

One of us is ready for ski camp together with his class, and needed some new acessories. I dug out my catch from a couple of sp-swaps, and whipped up a hat and a felted butt cushion. The thing was huge before felting, but after a few rounds in the washing mashine it's very thick and firm. The hat was made from a Garnstudio pattern, and was very fun and quick to knit. Finally I named the things. We can't have fresh acessories getting lost. I just hope that if it does, the person finding it can read runic writing from year 500.

God påske :)

En hemmelig gave som dumpet ned i postkassa mi for ganske lenge siden. En froskenålepute, samt nydelige glassbrikker og en notatblokk. Tusen takk!

image812

Korset fra forrige innlegg er ferdig, et lite bokmerke som skal gis bort i løpet av påska. God helg til alle besøkende!!

image814


Another SP gift showed up in my mailbox a while ago. Pin cushion, coasters and a lovely notebook. Thanks!!

The cross from my last post is finished, and will be gifted during the easter holliday. Happy easter!!

Nålbindingen fortsetter

Jeg holder fortsatt på å nålbinde opp vamgesgarnsrester. Resultatet ble ei ny veske. Nå har jeg startet med en flat sirkel, og så fortsatt oppover i sylinderfasong. En hullrad gir plass til snorene, og øverst har jeg laget en snedig "blondekant". Synes det ble ganske så vellykket selv ;-)  Fargene ble kanskje litt suppete, men som sagt så er det et restegarnsprosjekt. Til slutt er saken tovet lett.

image799 image798image797


I'm still nalbinding my way through some leftovers, with the result of a drawstring bag. I started out making a flat, round bottom, continued straight upwards once it had the desired size, then made a row with holes for the strings, and topped it off with a lacy edging. I'm very happy with the result. The colours are not really me, but for a scrap project it's ok. Finally I gave the bag a short spin in the washer to felt it a little.

Perfekt

Til alle som har ventet i neglebitende spenning siden i går... trommevirvel... Tove-eksperimentet gikk helt perfekt! Veska ser fortsatt svært nålbundet ut, og størrelsen passer perfekt til et par møteprotokoller, en ringprem eller slikt. Den har blitt redusert fra "knelengde" til midt på låret, og det er jeg svært fornøyd med.

nalbindingsveske4 nalbindingsveske5

På bildet vises konstruksjonen. Jeg startet med å binde bunnen rundt, for at den skulle bli god og romslig.

My felting adventure turned out perfect! The bag got reduced from knee length to mid thigh, and I'm very happy about that size. It's still big enough to hold a binder and more, and it kept its nalbinding character.
The photo shows how I started out - with binding the bottom in the round to make it roomier.

GAAA#2

Lappeteppet har nå to lapper. Dagens smak: Oreblader, skjegglav og jernsulfat.

GAAA2

2nd square is finished. Flavour: Alder leaves, witch's hair and iron.

Garn og slikt

Denne har vært ferdig i et par uker. Strikket i Alfa fra Sandnes. Varm og god!

Alfavest

Sammen med denne og disse vil det si at Alfagarnet jeg kjøpte på fabrikkutsalget er så og si oppbrukt. orresten, Lilja sin vest fikk orange glidelås for en stund siden.

Liljavest

Ellers har det også blitt litt pluss på garnlagersiden. Hvitt vamsegarn er et resultat av vinnerlykke. Så kom Hemmelig venn-pakke, også den orange :)


nyttgarn


Garnstudio Alpacka og cotton viskose, samt oppskrift på denne. Jeg fikk også et brett med yndige blonder, og en heklet rosett. Er jeg ikke heldig?


Angoraogvill


Og så kom jeg jammen i skade for å kjøpe litt selv også. Et besøk på Skaret resulterte nemlig i et par lokalproduserte souvenirer. En hespe 2-trådsgarn i utegangarull fra Hjelset, samt to knøttsmå 25g nøster angoragarn fra Osmarka. Selv om det ble kun 150g til sammen måtte jeg ut med snart 300 kroner!


MiniSwap2

Og så fikk vi pakke fra Jaylene i Taiwan. Masse fint, både til meg og ungene. Vesker, pennal, penner, skrivebøker og vaskekluter med Nijntje-motiv (passer til Liljas vest), eksotiske frimerker til frimerkesamleren, "lær å skrive kinesisk"-utstyr, godteri, punger med små skatter, fine charms til meg...

Dette var vår fangst i MiniSwap 2. Skal tro om pakken fra oss kommer fram snart da?I finished a vest a couple of weeks ago. Really warm and nice. I've previously made a sweater from the same yarn, and it has a serious pilling problem. The vest is knitted at a tighter gauge, so I sure hope it'll hold up better. Together with Lilja's vest (I finally got the zipper in), this and these, that was the end of the incredible cheap yarn from the Sandnes factory outlet ;-)

I've also acquired some yarn. I got my SP gift, a lovely kit for a neck warmer, some vintage lace and a crocheted flower. The white yarn was a lottery prize.

Then I accidentally bought some yarn. It was local souvenirs that I just couldn't pass. 100g grey "wild sheep" wool for a nalbinding project, and two tiny but insanely expensive 25g balls of angora, all of it locally produced. The mere 150g cost me a total of around $50.

And finally we have the mini swap package from Jaylene in Taiwan. It was filled with goodies for the kids and me. Bags pencil cases, pens, notebooks and wash cloths with Miffy (matching Lilja's vest), exotic stamps for the collector, "learn how to write Chinese" kit, candy, pouches with little treasures, charms for me...
I hope our gift arrives soon too.


Ferdig X 5

Endelig! Etter å ha sluppet opp for garn kom det unnsetning fra Skotland. Og tro det eller ei - jeg tror de har samme fargeparti fortsatt, ett år etter ;-) Flaks! Vel, siden det er tweedgarn er det nok heller et spinneparti, og da er det kanskje ikke så rart...

Weasly

Flere ting har også blitt ferdigstilt i det siste. Jingle bells-strømpen har omsider fått bjeller på seg. Denne blir bidrag til julegave-alongen. Satser på å gi den bort fyllt med ettellerannet til kommende jul. Tidlig ute for en gangs skyld!

julestrompe

Januarluen, som var Grumperinas Black Sea Hat. Finull fra lageret, i en u-fotograferbar farge. Egentlig er den mye mer lilla enn det som går fram her. Perlene passer kjempegodt, i ulike nyanser av lilla,blått,grått...

Svartehavslue Svartehavlsuedetalj

Januarsokker i Alfa. Snakk og fort-og-gale. Tror de havner i gavehaugen så lenge, i håp om at noen har veldig lyst på tykke nattsokker en eller annen gang.

Januarsokker

Og så helgas siste ferdige objekt. Hva gjør mannen når han skal ligge på sofa'n med nyoperert nyfjernet menisk i ukesvis? Joda, han bestemmer seg for å lære seg å spinne. Dagen før operasjonen var han i hovedstaden, og anskaffet både ull, håndtein og bruksanvisning. De få grammene med ull ble så forvandlet til - eh - noe som på en god dag kan minne om effektgarn. Jeg tok på meg å trylle garnet om til et ferdig produkt, men med sju gram er det begrenset hva min fantasi kan oppdrive. Løsningen ble en nålepute. Det var nok garn kun til framsiden, så et stykke grønn vadmel fikk tjene som bakside. Den fete, lanolinholdige ulla tjener som "smurning" for knappenålene, så at det er en nyttig ting kan ingen komme fra ;-)

Nalepute


Finally, after running out of yarn I got supplies from Scotland. And believe it or not - they must have the same dye lot a year after ;-) Lucky me! I guess since it's tweed it's more of a spinning lot than a dye lot.

I've finished other things lately too. the jingle bell stocking now has bells. I'm tucking this one away for next Christmas. It'll probably become a Christmas present for someone, stuffed with something yet to be determined.

And we have a Black Sea Hat, pattern by Grumperina. This is stash yarn from the same colour of Finull that I always have problems photographing. It's a lot more purple in real life, and the beads go sooo good with the colour.

Socks on 7mms, oh my. Hopefully these will make nice bed socks for someone.

And then on to the last FO of this post. What is the normal reaction for a guy condemned to the couch for weeks due to meniscus surgery removal? He decides to learn how to spin. The day before his surgery he went to Oslo and bought a spinning kit including a drop spindle, wool and instructions. The little piece of wool was turned into something resembling seven grams of novelty yarn. It was my task to magically turn this into something useful. I ended up knitting a small square and attaching it to a piece of felted wool to make a pin cushion.

Wendysokker

Wendy, your socks are done, come and get them :)

Wendysokker

Wendy, sokkene dine er ferdige, kom og hent dem :)

Fra i fjor

Det var da faktisk en hjemmelaget gave under juletreet i fjor også - og den var ikke laget av meg. Lilja fikk ny kjole, strikket av Bestemor i Rauma Inka alpakkagarn. Myk og deilig!

Kjole

(Kleshengeren gjør en elendig modelljobb, skal se om jeg får knipset et bilde av mottakeren neste gang hun er iført kreasjonen)
Som vanlig fikk jeg restegarnet, med beskjed om å lage ett-eller-annet. Sammen med noen perler fra lageret ble ett-eller-annet til et skjerf med avtagbar rosett.

Kjoleskjerf

There was another home made gift under our Christmas tree last year - and it was not made by me. Lilja got a new dress, knitted by her Grandmother using alpaca yarn from Rauma. Very soft and lovely!
(The hanger is doing a lousy modelling job, I'll try to snap a picture next time the recipient is wearing it.)
As usual I was handed the leftovers, and told to make something from it. This time it turned into a scarf with a detachable rose pin.

Happy feet

Som sagt er jeg litt på etterskudd i sokker 2006. Dette er faktisk julisokken, og garnet til den ble handlet i juli i fjor: Opal Acapulco. Mønsteret er Slinky socks. Skikkelige gla'sokker dette her :)

Julisokk

Jeg har også planer om å gjenta slankesuksessen fra i fjor - leve av garnlageret første halvår! Jeg er ingen fanatiker, men målet er i alle fall å få brukt opp en god del av det deilige garnet som isolerer huset for tiden. Mange andre har tydeligvis samme idé. Med disse sokkene har jeg slanket meg 55 gram.

Definisjonen på diett: en kort sulteperiode etterfulgt av en kraftig vektøkning. Nemlig!

As I told you I'm a little behind on my 2006 socks. This was actually the sock pattern for July, and the yarn was bought July last year. Slinky socks from Magknits, and they really make me happy :)

I'm planning on repeating the success of yarn dieting from last year - I'm going to live mainly of my stash for the next six months. I'm no fanatic, but I'm hoping to get the chance to knit up some of my lovely yarn that currently is used as insulation. I've noticed that lots of other knitbloggers have the same idea. These socks bring my stash down with 55g.

Diet: a short period of famine, succeeded by a considerable weight gain!

Amerikapakke

Dragegarnpakke

Ja, jeg fikk også garn-presanger. Hele veien fra Amerika kom denne dragen, fargealternativ "snuff", så nissen har tydeligvis lest ønskelista mi. I løpet av en romjulsdag ble garnet forvandlet til en skummel reptil.

drageskjerf

Santa did read my letter, and sent me this scarf kit all the way from America. After a day of knitting the yarn was turned into this scary reptile, colorway "snuff".

Overkjole

En av de få hjemmelagde julegavene i år, overkjole til Inger Marie. Enkel og rask å produsere, og forhåpentlig god å ha på kjølige viking-kvelder. Jeg kommer muliggens til å pynte den med broderi eller brikkevevde bånd etter hvert.

Ingermarieoverkjole

One of very few handmade Christmas presents this year, a hangerok for Inger Marie. A very simple design, but it's 100% wool and will hopefully keep her warm on chilly viking evenings. I might decorate it with embroidery or tablet woven trimming later on.

Desembersokk

Denne ble faktisk ferdig innen utgangen av desember. Julestrømpa markerte avslutninga på sokker 2006, men siden jeg henger litt etter må jeg også gå et par strafferunder. Andre halvås innsats ble spolert av diverse andre forpliktelser.

Julesokk

Denne blir imidlertid lagt til side, og ender muliggens som julegave - med innhold - til enellerannen kommende jul. Snakk om å være ute i god tid, eller hva?? Den rommer ganske mye da, her er et underveisbilde med 4-åring som målestokk. Garnet er dobbel finull, alt fra lageret. Med tiden får jeg forhåpentligvis investert i små bjeller som skal pynte kanten øverst.

Liljaogjulesokk

I got a little behind on the Norwegian socks 2006 knitalong, but at least I finished the December sock before december was over. I still have some catching up to do, so stay tuned for more socks in January.

This Christmas stocking will be tucked away for next season, and just might apear as a Christmas present filled with this and that. How's that for an early start?? It's quite big, knit in dubble Finullgarn from my stash.

Rudolf er varm på nesen....

Sesongens søteste bestillingsverk, en nesevarmer fra Knitty.

Nesevarmer

This year's cutest Christmas gift - Nosewarmer from Knitty.

Isskraper

Ikke mye å fortelle, untatt travelt-travelt-travelt... og så strikker jeg fortsatt isskraper... så hvor ble det av den snøen igjen??

Isskraper

Not much to share, except busy-busy-busy.... and I'm still knitting ice scrapers... so where did that snow go?

Frost og snø de måtte fly...

Nå burde man være rustet til den kalde årstiden. Rester fra finullkassa er blitt strikket og tovet, og så påmontert isskraper.

Isskraper

More leftovers ended their days as these ice scrapers. Now we're all set for winter (wich we've had one time already this season).

Restegarnsvotter

To par votter av finullrester har sett dagens lys. De er strikket kjempestore på pinner nr. 6, og Lilja var sikker på at jeg strikket votter til et troll! Etter en runde i vaskemaskinen er de nærmere barnestørrelse.

tovavotter

I gathered some of my Finull leftovers, and whipped up two pairs of mittens. Knitted on 6mms and huge before felting, Lilja was sure I'd made mittens for a troll. After a swim in the washing mashine they're kid size.

Augustsokker i november

De grønne sokkene er ferdige :) Strikket i 4-tr. spelsaugarn fra Rauma. Et undervurdert sokkegarn, stivt og hardt, men veeeldig slitesterkt! Sokkene er strikket etter den største størrelsen i augustmønsteret i sokkealongen. Ja, jeg ligger litt på etterskudd. Merkelignok ville han ikke ha blonder!

sokker

Neste skinnfell er ferdig, men jeg strever med å finne dagslys som kan retferdiggjøre den.

The socks are done and in use. Quite plain and boring, made from the largest size of a Drops pattern, but hubby didn't want the lace. Go figure!

I finished another sheepskin rug, but I'm waiting for proper daylight to take some decent pictures of it.

Sidelengs

Endelig er de sidelengse sokkene ferdige. Nummer to var temmelig kjedelig å komme seg gjennom, men bare jeg tok meg sammen ble de da ferdige! Skal jeg strikke flere av disse skal jeg lage de kortere. Synes skaftene ble altfor lange, men de kan jo brettes ned. Dessuten er "legg opp 140 masker på pinne 2,5 " en litt demotiverende start på en sokkeoppskrift.

sidelengssokker

The sideways knit socks are finally done. I had a serious case of second sock syndrome, but once I focused I got over it. If I'm making more socks from this pattern I'll make them shorter. I found the cuffs to turn out too long, but one could of course wear them folded down. Besides "cast on 140 sts on needle 2,5 mm" is a depressing start on a sock pattern.

Stilig i grått

Pulsvantene er ferdige, og jeg synes de ble ganske så kjempefine :)

tvebandhalvvotter

Tvebandstrikk egner seg godt til å strikke loddrette striper på denne måten, og motivet på midten gjør dem ekstra stilige. Her har jeg strikket med en lysegrå og en mørkegrå tråd. Der det er likt antall masker, altså partall, blir det striper, og hvis jeg feller inn en maske slik at det blir oddetall blir det automatisk "salt og pepper"-striper som nederst og ved håndlettet. Snedig, ikke sant? Rutene ved tommelen kommer automatisk når jeg øker på begge sider av kilen annenhver omgang.

tvebandhalvvottertommel

My gauntlets are finally done, and I love them :)  Twined knitting is the best way to knit vertical stripes, and I really like the little motif in the middle, making the whole thing a bit more interesting. I've been knitting with one light and one dark grey ball, and when I have an even number of stitches I got stripes. By decreasing one stitch to an odd number you automatically get the "salt and pepper"-pattern at the bottom and the wrist. Isn't that cool? The pattern at the thumb gusset also appears automatically, because I increased one stitch on each side every other row.

Tvebandstrikkoppladning

tveband5

Pulsvarmerne er ferdige :) og det betyr jo nytt prosjekt, ikke sant? Denne gangen halvvotter, også i tvebandstrikk. Dette paret skal jeg "somle" litt med. Det blir nemlig demonstrasjonsprosjektet når jeg skal forsøke å lære bort tvebandstrikk i husflidslaget, vi starter i kveld.
 
tveband6

I anledning mini-kurset har jeg funnet fram de andre tingene jeg har tvebandstrikket. Alt er godt brukt, så både reparasjon og vask måtte til. Disse stakkars pulsvarmerne var brukt i hel!

stopping

The twined knit cuffs are finished, wich equals new project, right? Gauntlets this time, also in twined knitting. I'm going to take this one slow, I need it for teaching the technique at our crafts group, starting tonight.

To prepare for the classes I dug out the rest of my twined knitting. It's all been used a lot, so I've both washed and repaired a bit. These poor gauntlets were loved to death!

1+1=3

Tvebandvottene er ferdige! OG de passer til ett av familiemedlemmene :)

liljatvebandvotter

Så nå ønsker hun seg selvfølgelig hansker i stedet...

tveband3

Nytt prosjekt på pinnene - tvebandstrikkede pulsvarmere. Den første er allerede ferdig.

tveband4

Jeg har fått noen spørsmål om denne teknikken. Den skiller seg fra vanlig strikking ved at du alltid bruker to tråder, som snos rundt hverandre for HVER MASKE! Ergo går det ikke så fort... Du kan lese mer her og her. Mønstrene jeg har brukt (med litt forandringer) kommer fra boka jeg kjøpteSätergläntan i fjor.


The twined knitted mittens are finally done, and guess what - the size fits one of our family members :)  Now that I've made her mittens, she'd rather have gloves of course!

And i've already started my next twined knitting project, cuffs. One down.


I've had a few questions about twined knitting. The difference from regular knitting is that you use two strands, twisting them in the back for EVERY STITCH! If you think that sounds slow you're perfectly right... More about twined knitting here and here. The patterns I've used (with mods) can be found in the book I bought last year at Sätergläntan.


Camovanter

naalbundnevanter

To par nålbundne pulsvanter igjen, det ene svart og umulig å fotografere - i alle fall på kveldstid. Det andre synes jeg ble skikkelig artig. Her har jeg brukt forskjellige smårester i to grønnfarger, og resultatet ble litt "kamuflasjefarge-aktig". I nålbinding tover man sammen trådendene etter hvert som man arbeider, så man kan gjøre seg nytte av selv ganske korte tråder.

kamovanter

Pulsvantene har nå reist til Seljord, sammen med mange andre varer og guttene mine. Hvis noen har lyst på slike må de gjerne stikke innom vikingavdelingen der :)

Two new pairs of nalbinding gauntlets are done. I really like how the green one turned out. I had lots of short scraps in two different greens, and the result was kind of camouflage-coloured. In nalbinding you can use even small scraps of yarn, since you felt it together as you work.

The gauntlets are now on their way to Seljord together with lots of other stuff for the market and my boys.

H

Litt broderi til en forandring. Denne ble laget for leeeenge siden, men ble ikke montert i glass og ramme før i går. Nå blir den presang til ei lita jente med initialen H.

h

Ellers så har man jo nålbundet da, til en "forandring". Syv mobil-poser er ferdige. Og så har vi plutselig en eske med 30 bivokslys, mmm, lukter godt!

lysognalbinding

Some nedlepoint for a change. I made this ages ago, but didn't frame it until yesterday. It will make a nice present for a girl named H.....

And some more nalbinding, just for the variation ;-)  Seven cell phone cosies are done, and suddenly we have a box of 30 beewax candles, they smell lovely!

Same old, same old...

Dette begynner vel å bli litt ensformig, men sesongen er ikke helt over ennå, og jeg jobber fortsatt med nålbindingsprodukter. Den siste uken eller sånn har jeg produsert følgende; tre par lange pulsvanter, to par korte pulsvarmere og en mobilsokk. Jeg vet, alle hadde sikkert slike moblisokker i vikingtiden ;-)  Man KAN jo ha noe mer autentisk i også da, som et ildstål.

nalbinding

Jeg har hatt noen spørsmål om denne teknikken. Hvis du vil se hvordan det gjøres "live" finnes det et par videoer, som beskriver oslo-teknikk og york-teknikk

I guess this is getting boring, but the season isn't quite over yet, and I'm still working on some nalbinding products. This is the result from the past week or so, 3 pairs of gauntlets, 2 pairs of wrist warmers and a cell phone cozy. I know, very viking!

I've had some questions about nalbingind. If you want to see it "live", here are a couple of videos, about the Oslo stitch and the York stitch.

Strikkebloggere ruler

Den siste tiden har det dukket opp stadig flere bøker signert strikkebloggere. Yarn Harlot og Mason-Dixon knitting er to av bloggene på runden min, og jeg måtte selvsagt investere i litt analogt lesestoff også:

ballband

Ballband dishcloth ser ut til å bli en farsott, og det forstår jeg godt. Jeg er foreløpig kommet til to - mange flere fine ting fra boka her.

Her en dag knep jeg mannen i å lese Stephanies bok, avslørt av den råe latteren. Her er grunnen, sitat "Du vet at du strikker for mye når... ektefellen din liker følgende gjettelek med gjestene "hva tror du dette inneholder", og åpne alle skap, kister og skuffer i hele huset for å avsløre garnlageret ditt".

Hm... jeg forstår da ikke hva som var så morsomt med dette...

Several knitbloggers are also published in real life. Yarn Harlot and Mason-Dixon knitting are on my daily blog round, so I just had to get some of their books.

Ballband dishcloths are popping up all over the blogosphere, no wonder. I've started with two to match my kitchen, but there is a lot of other great Mason-Dixon knitting over here.

The other day I caught my hubby reading Stephanies book, laughing out loud. This is the reason: Quote - You know you knit too much when... your spouse likes to play a little game with guests. He calls it "what do you think is in here?" and opens every cupboard, chest, drawer and closet in your house to reveal your yarn stash.

I wonder why...

Rysjer, rysjer

Rysjesjalet i nålbinding er ferdig!

sjal3

Jeg startet med en lang remse midt på, snudde og bandt tilbake på andre siden av den. så var det bare å gå rundt og rundt, med økinger i hver side. De siste to omgangene bandt jeg to masker i hver maske, for å få rysjeeffekten.

sjal2 sjal1

Jeg syns det  ble ganske stilig da, kommer nok til å lage flere slike. Men ble det for rysjete...? Har ikke helt bestemt meg, så gode forslag mottas med takk.


The ruffeled nålbinding shawl is done!

I started out with a long row of stitches in the middle, turned and attatched another row on the oposite side. then I went around and around with increases in each end. On the last two rounds I made two stitches in each stitch to make the ruffles.

I think it turned out great, and I might make more shawls like this. But was the ruffles a bit too much? I'm not quite sure, so I'm happy for advice.

Nye bånd

Det har vært stille her en stund, men nå er vi endelig hjemme fra årets sommerferie. Beretninger vil komme etter hvert. I mellomtiden presenterer man et ørlite utvalg brikkevevde bånd som ble til like før avreise. Alle har nå fått nye eiere.

band

It's been quiet for a while, but now we're back from summer vacations. Stay tuned for the saga. For now I leave you with this picture of three tablet woven ribbons made just before we left. They are now all sold, and will hopefully decorate some kind of viking garb in the near future.

Sukkerspinn

En ny hette med pulsvanter i Nanuk alpakkagarn fra DSA. Trofaste lesere vil kjenne igjen dette prosjektet fra gamledager 2004, da jeg laget nøyaktig det samme. Knappen er denne gangen tuppen av et geitehorn.

Nanukhette

Hood with gauntlets in Nanuk alpacka yarn from DSA. My faithful readers will recognize this project from 2004, when I made an identical set. Only this time I've uset the tip of a goat horn as a button.

Bare ett nøste...

I helga brukte jeg opp ALT garnet jeg har kjøpt i år! Den svimlende sum av 1 - ett - nøster (det var da riktignok et 100g nøste da). At jeg har overlevd så lenge kun på garnet jeg har i fryseren skapet skulle vel si sitt om lageret mitt...

Vel, et nøste med Inka ble innkjøpt på strikkekaféen vår tidligere i vår, og planen var at det skulle bli et skjerf. Da jeg bladde gjennom gamle nummer av Knitty dukket Edgar opp, og plutselig ble denne ferdig. Hva er vel mer naturlig enn å strikke ullskjerf på pinner nr. 7 i sommervarmen?? 

Edgar

Kan jeg få kjøpe mer garn nå, værsåsnill???

This weekend I used ALL the yarn I bought this year! The whole amount of 1 - one - ball (ok, it was a 100g). Surviving for this long only living off my stash is kind off creapy. The one ball was Inka, bought at a S'n'B earlier this spring, with a scarf in mind. I was leafing through back issues of Knitty this weekend, and Edgar cought my eye. It was finished almost before I had cast on. Really, what's more natural than knitting wool scarfs on 7mm in this dreadful heat.

Can I buy more yarn now, pretty please???

Grønn, grønnere

Man kan aldri få for mye av det gode grønne, eller hva? Med restene etter Liljas topp samt en fravokst tights i 2-årsstørrelse, litt klipping og sying, vips så ble det matchende sykkelbukser med rysjer. Og det beste av alt: Gratis ;-)

Liljagronn

You can never get enough of a good green thing, right? Leftovers from Lilja's top, an outgrown pair of tights size 2 years, some cutting and seaming, and viola - matching ruffled shorts. And best off all - it's free ;-)

Host, host

Sindre12

Pinsa har vært preget av diverse fødselsdagsselskaper for husets nybakte 12-åring, samt mors svært ubeleilige forkjølelse. Produksjon av 7 kaker,  og 11 ville bursdagsgjester samt dårlig vær ute var nok til å ta knekken på meg, så en god del av helga ble tilbragt feber-skjelvende oppvarmet av Rogue og sockapaloopza-sokker, under skinnfellen i en lenestol. Likevel - strikketøy må man ha, og sakte men sikkert så disse dagens lys:

Junisokker

Junisokker i KoolAid-farget 3-tr. strikkegarn. Det luktet så deilig bringebær da jeg dampet dem...

Mandag var jeg selvsagt såvidt i form til å kreke meg på jobb igjen!

The past weekend was dominated by the scelebration of our 12 year old, and my nasty head cold. Then it's no fun baking 7 cakes, having 11 wild birthday party guests running around, and bad weather outside. I spent the rest of the weekend recovering, keeping the cold out by help of my Rogue, sockapaloooza socks and the sheep skin rug. Still - you always need knitting, and slowly a pair of socks were knitted up, using some KoolAid  dyed yarn from my stash. The house was filled by a lovely smell of raspberry as I gentely ironed them.

By monday I was well enough to go back to work!

Grønt er skjønt

Symaskina har vært i sving igjen. I fjor falt jeg for et helsprøtt, grønt viskosestoff i Finland. Jeg ble erklært utilregnelig i gjerningsøyeblikket av min familie da jeg kjøpte det, og siden har det ligget på lageret. I juni-nummeret av alt om håndarbeide kom det derimot et mønster som jeg tenkte kunne passe, og siden Liljas sommertøyutvalg var såpass begrenset ble det en topp til henne.

gronntopp

Jenta er i alle fall strålende fornøyd over å bli en fargeklatt.

Og så ble det da litt grønt på meg også :) I fjor høst handlet jeg et mønster og noe ullfilt fra Stoff og Stil, og for et par uker siden ble det omsider til en slags jakke med hette.

gronjakke2 gronjakke1

Grønt og skjønt ;-)

I've been sewing again, and this time it's all green. Last year I bought this crazy green fabric, and when my monthly sewing magazine presented this model, I decided to make it for Lilja. My family thought I was a bit insane when I bought this, but Lilja seems happy with it.

And I made something green for myself as well. This pattern for a hooded cardigan and woolen fabric has been laying around since last fall, but a couple of weekends ago I pulled myself togehter and sewed it up.

We just luuurve green ;-)

Elizabeth

Elizabeth av Kate Gilbert ble ferdig, akkurat tidsnok til å pakkes vekk med votter, luer og annet vintertilbehør. Vi gleder oss til å treffe hverandre til neste høst :)

Elizabeth

I angoratweed er hun så myk som bare det! Knappene er et loppemarkedfunn, og garnet fikk jeg fra Elin. Nå har det blitt hele to perfekte resultater av garnet hun sendte meg, og enda har jeg litt igjen.

Kate Gilbert's Elizabeth got done, just in time to be stuffed away along with the rest of the winter clothes. Now we're looking forward to a happy meeting next fall :) The lovely angora tweed is so soft and gentle. The buttons were found in a flee market, and the yarn was gifted to me by Elin. This is the second project from her yarn. They're both more than perfect, and I still have some left.

Aprilsokker

Litt på etterskudd ja... men her kommer mine aprilsokker, også de fra restegarn. De passer ikke til noen føtter her i huset, så foreløpig havner de på lageret. Da er jeg faktisk ajour når det gjelder sokke-alongen ;-)

sandalsocks

Soxies sandal socks, knit from stash yarn. The size doesn't fit any of us, so it's off for a stay in the gift drawer until a suitable recipient comes by.

Soga om nunofiltinga

Anne-Ruth hadde helt rett, tingen i forrige innlegg er nunofilt. Nuno betyr vevd stoff, og nunofilt er altså ull tovet sammen med et vevd stoff, oftest silke.

I vårt husfllidslag har vi ei svært kreativ dame som har spesialisert seg på denne teknikken de siste åra. Kristina har hatt flere utstillinger, og har en nettbutikk med nunofilt-kreasjoner. Sist høst bestemte hun seg for å dele hemmelighetene sine med oss, og holdt et helgekurs. Helga før 17.mai var det nytt kurs, og jeg kunne ikke motstå fristelsen å melde meg på der også. På første kurset laget jeg en slags vest, og som "videregående" måtte jeg prøve noe mer utfordrende - altså med ermer. Selv om vi jobba hardt den helga ble ikke ermene ferdige, det ble hjemmelekser, utført en sen kveld sist helg. Og det gikk faktisk helt bra - selv uten lærer til å mase på :) Hurra! Kanskje jeg kan prøve meg på egen hånd nå?

Det foregår sånn ca slik:
Man tager et diiiigert stykke silke (etter at man har laget prøvelapp og regnet ut hvor stort det skal være for å krympe ned i riktig størrelse). Dette brettes rundt en mal i bobleplast (hvis du skal ha en hul ting, som en bol eller et erme), og overlappes bare såvidt. Ingen sying, silken legges bare såvidt over hverandre - det er ulla som skal "lime" det sammen etter hvert. Det hele dusjes til det blir helt vått. Så begynner man å legge utover ull, i små, florlette flak. Se på Tones blå hav, er det ikke vakkert?

nunofilt1 nunofilt2 nunofilt3

Når silkestykket er dekket dusjes det med såpevann, malen snus og overlappende ull brettes over. Så gjentas det hele på den andre siden.

nunofilt4 nunofilt5 nunofilt6

Når alt er ullent og vått pakkes det hele inn i tynn plast og rulles sammen med bobleplast og håndduker. Nå skal filtingen starte. Først begynner man forsiktig med å rulle saken fram og tilbake. Når man ser at ulla har begynt å feste seg går man hardere til verks - hele rullen slenges i bordet gang på gang. Stadig må man åpne og strekke ut plagget slik at det ikke forskyver seg. Etter en stund kan man ta ut plagget, og kaste det mot bobleplastunderlaget, først innepakket i plasten, og så uten plast og maler. Plutselig er det blitt en brøkdel av størrelsen du startet med, og plagget begynner å ta form. Når størrelsen er ca slik du vil ha den klippes det opp her og der - her har jeg klippet til ermtopper etter et symønster.

nunofilt7 nunofilt9

Nå skal det hele bare tørke, ermene syes i og vips:

3693 nunofilt11

Strukturen blir litt ruglete, ulla krymper og "tar med seg" silken, slik at den blir liggende i bobler. Der det er lite ull blir det større bobler. Det finnes en "oppskrift" på framgangsmåten her.

nunofilt13

Hva jeg lagde på forrige kurs? En godt bevart hemmelighet for alle blogglesere, men her kommer den - vest med snøring og krage. Her har jeg brukt grønn silke og svart ull, og jeg er svært fornøyd med måten det svarte kommer gjennom silken sånn flekkvis her og der.

nunofilt10

Ifølge Kristinas nye side er sommerfuglvinger det perfekte accessoir til nunofilt. Jeg får ta på meg øyenstikkervingene mine jeg da - må fly :)

nunofilt12


My newest trick is nuno felting. I've attended two of Kristina's classes - the first time I made the green vest, and I now recently advanced to something with sleeves :) I made the sleeves all by myself after the class, and it turned out good, so I'm pretty proud of myself.

The pictures above gives a roughly description of the process. You start out by making a pattern in bubble wrap, about twice the size of the finished garment. You cover this in silk, and then in wool, before soaking it in soap water. Wrap it all in bubble wrap and towels, before you start felting. Start out carefully, by rolling the wrapped project, and when the wool starts to eat its way through the silk you can treat it more roughly. Finally you'll be throwing the project against the bubble wrap covered table until it reaches the desired size. I cut the top of my sleeves in shape according to a pattern, and cut corresponding sleeve gaps on the body. Leave to dry, seam up and viola - all done. The sleeve seams are the only sewing done on this project, the silk is only held together by the felted wool. Nuno felting tutorial can be found here.

Go check out Kristina's webshop for more great nunofelted stuff.


Nyheter

Ny ferdig ting, og dette gikk betraktelig fortere enn å strikke. Nå må jeg jobbe, så detaljert beskrivelse kommer en annen gang. I mellomtiden kan dere jo gjette på hva slags teknikk dette er laget i?? Tone er diska allerede, for hun vet det :)

3693

A new FO, and much quicker than knitting. Details later, must work now. In the mean time, who wants to try guessing what technique this is?

Finally jaywalking

Noen som husker jaywalker-sokken som ble meldt savnet? Jeg kan meddele at den er blitt funnet i god behold. Den har til og med fått en partner :) Dette er et supert mønster, og jeg kommer helt sikkert til å bruke det igjen. Tusen takk til Grumperina :)

jaywalking

Siden rågjengeriet var overstått kunne jeg også angripe restene, som ble til et lite par sokker til et nytt familiemedlem. Februar- og mai-sokker i en smekk!

Remember my jaywalker that was missing in action? I'm happy to repport that it has been recovered, and in good shape. Now it's even got a partner :) I LOVE my jaywalkers, and I'm sure I'll use this pattern again. Thanks Grumperina :)

With the jaywalking all done, my leftovers were free to be used for something else - a pair of tiny socks for a new member of the family.

Socks with history

As I told you earlier, my sockapaloooza socks are on their way to the recipient. This was actually my first sockapaloooza without lice :) Thanks to you the decision fell on traditional Norwegian Setesdal socks.

Setesdalsokkene

I had great fun making these socks - I've been thinking of making Setesdal socks for years, and now I've given it a try I'll might make a pair for myself some day. I just love this pattern, and since it has so much history I'd like to share it with you. I really can't tell you all about it here - after all the author Annemor Sundbø found enough material for a 159 page book about it - but here comes the short version.

As you might have guessed, the Setesdal sweater comes from Setesdal, a valley in Norway. This used to be a quite isolated place, this is for example the place in Norway where the national costume was used the longest. Around the middle of the 19th century fashion changed, and the men started wearing knitted sweaters. They were always black with a white pattern and "lice", single white stitches on black background. They also had embroidery at the neckline and sometimes at the cuffs. There is a big variation in patterns, but they all follow a set of unwritten rules.

The earliest Setesdal sweaters had a white part at the bottom. This was tucked into the pants and wouldn't normally show. Since black wool was more scarce than white, there was no point in wasting black wool or two colour knitting on this part. It was a big shame to show off the white edging of your sweater.

Setesdalsokkerpaa

The variety of borders is huge, and they can be combined in many different ways. Most borders have some kind of religious significance. I've only used a few on the socks. The top border is a symbol of flowing water and purity - the water of life. The next pattern is a variation of the OXO pattern found in many different cultures. It consists of a cross - the Andrew cross (he was crucified, but did not find himself worthy of using the same sort of cross as Jesus) and a circle, here formed by four small crosses, symbolizing eternity. The triangles are of course symbol of the trinity. Many sweaters had some sort of pattern between the white and the black part of the sweater, often stars - the leading star and a symbol of Jesus' resurrection and victory. Finally you have all the small dots - the good eye. Putting this all together you get a powerful piece of clothing!

Setesdalsokkerbak

The Setesdal sweater is still a part of the national costume for men in Setesdal, but they are also worn by almost everyone, from pop stars and royalty to criminals. I think most Norwegians have owned a Setesdal sweater at some point. Many of them breaking all the Setesdal rules, some of them the real thing, with hand embroidery and silver clasps.

If you want to know more, I highly recommend Annemor's book.

And if you feel like making a sweater for yourself, I have a tutorial on how to attach the embroidery here.

I hope my sock pal likes her socks with history ;-)

New stuff from old stuff

The summer suddenly hit us with no warning. Lilja's summer clothes from last year were all too small - she must have grown a lot!

We dived into the huge pile of too small clothes to find something useful. We ended up with two outgrown jeans.

bukse1bukse2

Lilja was in total shock when I cut her old jeans apart. She was of the opinion that it was not allowed to cut ones clothes into pieces... how odd...

skjort

The first pair of jeans was turned into a dress. This was a baby-style pair with buttons all the way, and I cut off the button bands. Then I ripped the seam almost to the waist, crossed the leg parts and sewed them in place. I had to rip and resew several times to get the right shape. I think the gathers in the front complicated things a bit for me, but in the end it turned out good. For the front I had to add a triangular piece cut from the legs. Finally I attached a piece of lace to decorate it.
 
skjortdetalj

There is a great tutorial on making jeans skirts here.

The second transformation was easier. We just cut off the legs, and added some floral fabric for edging and a pocket.

Liljashorts

This tomboy really needs some girling up!

buksedetalj

whiplash

Outdoors I

Mai har gjort sitt inntog, og vi flytter utendørs.

sjalpastein

Her ser vi stein i hagen min, iført det ferdige Stentorp-sjalet. Strikket fra snipp til snipp, og kantet med krepsemasker til slutt.

sjalkrepsemasker

Faktisk mitt første forsøk på krepsemasker - har liksom aldri helt forstått dette. Hjernen min er nok ikke innrettet til hekling. Men jeg fikk det til, til slutt :)

Lovely May has arrived, and we head outdoor.

The finished Stengtorp-shawl modelled by rock in my garden.

This was my first attempt at making crab stitches. I've never really got it before, I don't think my brain is suited for crochet. Well, I made it, finally :)

Headless shots

Bursdag til en liten dame, og vi trenger gaver. Siden det fortsatt er noe igjen av voksduk-stoffet syr vi et rote/bake/male-forkle.

Forkle

I tillegg blir noen babygarnrester til barbiedukkeklær.

Barbieklaer

Modellen på bildet ser litt redusert ut. Dette er min gamle barbiedukke, som intil noen måneder siden var like fin som alltid. Da ble hun plukket ut av en eske, og etter få sekunder var nakken knekt. Morken plastik - nok et tegn på at man drar på åra. Ja ja, i stedet for å kaste vesenet kan hun jo fungere som byste under produksjon av barbieklær.

Det ble kjole, bolero og kåpe.

A little lady turns four, and we need presents. I still had some left of the plasitc coated fabric, and it was turned into an apron.

We also threw in some Barbie clothes.

The model on the photoes used to be my Barbie doll. Until only a few months ago it was intact, but then got picked out of its box, and a few seconds later had a broken neck. I guess that's yet another sign that I'm getting old -the plastic from my youth starts dissolving. Anyway, instead of throwing her out she got to be a Barbie dress form.
Dress, shrug and coat made from some baby yarn leftovers.

Mr. Big Feet

 Mrbigfeet

Idiotstrikketøyet (=enkelt strikketøy som alltid blir med i veska) siste tida er ferdig, regiasokker til Sindre. En taknemmelig mottaker - gutten eeeeelsker ullsokker! (Se hvordan stripemønsteret bare nesten stemmer...)

Dermed må man ha nytt idiotstrikketøy. Garnet fra Stentorp fra sist sommerferie ligger an til å bli et sjal, og slik ser det ut foreløpig:

stensjal

My mindless knitting lately is finished, regia socks for Sindre. He is a grateful recipient, the boy looooves handknit socks! (The Regia stripes looks like they're going to match, and then suddently they don't...)
But then I needed some new mindless knitting. The yarn from Stentorp from last summer looks perfect for a shawl.

Bedtime

Ok, siste dukkeinnlegg for denne gangen. For variasjonens skyld putter vi en bamse nedi: Dukkedyne og -pute, samt ett sett sengetøy sydd av stoffet jeg fikk av Linda for ganske lenge siden.

Dukkeseng

Har studert sååå lenge på hva jeg skulle lage av dette nydelige stoffet, det måtte jo være noe med store biter, slik at jeg slapp å skjære i stykker de nydelige alvene. Jeg har litt igjen - skal tro hva jeg skal lage av det??

Og hvorfor passer dette stoffet så godt på Liljas rom? Vi har et lite fe-tema på gang:

wallies

This will be the last doll accessories for a while, I promise. Just for variety we use a teddy bear as stand in this time: Dolls pillow and duvet covers, and a set of flower fairy sheets made from a fabric Linda gifted to me a while back. Ever since I've been considering what to make from it, it had to be something with large pieces, I couldn't get myself to cut up those lovely fairies. I still have a little left, I really wonder what to make from it. This design fits perfectly in Lilja's room, we already have sort of a flower fairy theme going on :)

Flere antrekk

Ja, jeg kan bli litt vel ivrig når jeg først starter.... jeg kunne selvsagt ikke kaste restene av de istykkerklipte stoffbitene fra de skrekkelige 80-tallsklærne (vi kaster jo aldri noe, vet du). I stedet ble det enda flere dukkeklær :)

Den orange t-skjorta ble en kjole med pannebånd:

baby7

Den cerise buksa ble til shorts og hettevest:

baby5

og den ruta akrylbuksa ble seleskjørt, selebukser og ørevarmere:

baby8baby5

men da er også restene HELT oppbrukte. i mellomtiden har jeg selvsagt sett meg ut flere andre, ubrukelige klær.

I know, I get a little eager when I get startet. And you know, I couldn't possibly throw out the scraps from the killed-off 80's garments I cut apart (I told you we never throw anything out). Instead I made some more dolls clothes :)

The rest of the orange t-shirt became a dress and a headband.
The rest of the pink trousers became a pair of shorts and a hooded vest.
The rest of the acrylic pants became a skirt, pants and earwarmers.

But now it's definetly nothing left of these garments. In the mean time I've spotted several other old things to kill off :)

hits