Let's twist again

Eller - let's blog again ...

Vi forsøker å gjenopplive denne lekeplassen med et innlegg om broderi. Jeg får tidvis alvorlige anfall av broderi. Som for eksempel i sommer, da jeg raste gjennom en rekke broderiprosjekter på ferie. Nå har jeg imidlertid jobb for overskuelig framtid med "riddarateppið". 

 

Jeg har brodert mye rart i mange ulike teknikker. Men tvistsøm har jeg faktisk aldri forsøkt. Det må selvsagt gjøres noe med! 

 

 

Jeg kjenner ikke til særlig sterke tvistsømtradisjoner i Norge. Derimot har vi kommet over mye på våre reiser i Skåne. Den fantastiske Skånes hemslöjd har blant annet mange broderipakker, og flere ferdiglaga tvistsømprosjekt har blitt med hjem fra loppis. Da Møre og Romsdal husflidslag hadde fylkesårsmøte var det blant annet en klokkestrengutstilling, og en av de utstilte objektene var utført i tvistsøm. Men et annet land som har lange tvistsømtradisjoner er Island. Der vi i Norge har tradisjon for store, vevde billedtepper har islendingene av en eller annen grunn bestemt seg for å brodere i stedet. De kaller faktisk teknikken for islandsk korssting.

 

 

Dette er en broderipakke fra den islandske husflidsforeningen. Originalen finnes på nasjonalmuseet i Reykjavik, og er datert til det 16. eller 17. århundre. 

 


I motsetning til vanlig korssting der det er superviktig at alle stingene ligger samme vei, så er det poenget å variere i tvistsøm. Man gjør ferdig begge "bena" til stinget etter hverandre, siden det neste stinget delvis skal overlappe. Når du har brodert en rekke fra venstre til høyre, går du tilbake andre veien på neste rekke, altså fra høyre til venstre. Dette gjør at strukturen vil variere. I tillegg er det vanlig å brodere bakgrunnen vannrett og motivet loddrett. Dette skaper enda mer variasjon og liv i bildet.

 

 

Jeg har litt igjen på min versjon, for å si det slik ...

 

 

Midten er i alle fall på plass. Så er det bare resten igjen :)

?n kommentar

Wow, for et arbeide du har gått i gang med. Spennende!

Skriv en ny kommentar