Bastarden

Bayeaux-teppet ble laget som krigspropaganda. Det er jo alltid seierherrene som skriver historien. Så også her.

 

Vilhelm var uekte sønn av hertugen av Normandie, og noe så simpelt som en garverdatter. Hans stammfar var Gange-Rolf, som muliggens kom frå Ålesunds-regionen. Under tittelen Vilhelm bastarden skulle han arve sin fars tittel bare syv år gammel. 

 

I skjebneåret 1066 satt den frome Edvard bekjenneren på tronen i England. Så from var han, at han døde uten ettekommere. Det er aldri en god ting, det åpner for maktkamp. Tre menn gjorde krav på tronen. Norske Harald Hardråde, saksiske Harald Godvinson og normanniske Vilhelm Bastarden.  Harald G var først til mølla, og lot seg krone til konge dagen etter at Edvard var død.

 

Harald H hadde andre planer. Med 300 skip og 15 000 menn la han ut over havet, og forsøkte seg på invasjon. I første omgang gikk det tålelig bra, og engelskmennene fikk bank i slaget ved Fulford. Harald G stod klar i sør-england i tilfelle invasjon fra Normandie-siden. Men da nytt om invasjonen nådde ham, la den gedigne hæren ut på marsj opp til York, en distanse på 300 kilometer. Fem dager senere kunne de overraske Harald H & co. Etter å ha kjempet tappert og lenge var den norske erobringshistorien over, og Harald H død. De overlevende fikk plass skarve 24 langskip, og forlot England med løftet om aldri å forsøke noe slikt igjen. Den 25. september 1066 var altså soga over. Exit vikingtiden, enter middelalderen.

 

Så Harald G er fortsatt konge, men hva skjer på den andre siden av kanalen ...?

 

 

Alle de blå konturstingene er ferdige. "Bare" fire farger igjen. Og så utfyllingen!

Én kommentar

Så flink du er Helene, gleder meg til å se det endelige resultatet :-)

Skriv en ny kommentar