Teppedilla

Og nei, vi snakker hverken bestemor-ruter eller oldemorteppe. Her skal vi lenger bak gjennom generasjonene.

 

Revler og billedtepper bar i vikingtiden bud om høy status. Skriftlige kilder bekrefter dette. Blant annet soga om Gisle Sursson. Her får man bevist at håndarbeid kan føre til all slags elendighet, både skjortesøm og et 38 meter langt billedteppe er involvert. Utgangen er dødelig!

 

Blant favoritter kan man nevne billedteppene fra Oseberg, Baldisholteppet, Høylandsteppet, Skog-teppet og teppene fra Överhogdal. Det er fortsatt mye ugjort - i smøyg, billedvev, rutesmett, dobbeltvev eller broderi. De fleste av disse har vi studert originalene til - senest teppene i Jamtli for et par uker siden.

 

Og så er det selvsagt Teppet Over Alle Tepper. Det gjenstår på besøkslista. Da man fant en broderipakke - og det endatil på tilbud - i vikingskipsmuseet i Roskilde i sommer kunne man så klart ikke dy seg.

 

 

Dette skal bli ca en hundredel av originalen. Nærmere bestemt utsnitt 10, der Wilhelms ordonans kommer til Guy. Så langt er de røde konturstingene på plass. "Bare" fire andre farger gjenstår. For ikke å snakke om utfyllinga ... fortsettelse følger med andre ord ...

Én kommentar

Vigdis Anita Børseth

Oj, det var litt av et arbeid å gå løs på! Var i Bayeux i sommer og så på originalen. Fikk utlevert audioguide med norsk tale som kommenterte nesten hvert eneste motiv. En opplevelse for meg :o)

Skriv en ny kommentar