Litt samisk

Enda mer tvebandstrikk, men denne gangen bare som detalj. Disse tradisjonelle vottene fra Sør-Varanger har nemlig opplegggskant i tvebandstrikk.

 

 

Effekten oppnår man ved å strikke to omganger vrang tvebandstrikk, og vri trådene "feil" vei på den ene omgangen. Dette kalles nå for tiden stort sett latvisk flette, men er altså like mye norsk, samisk eller nordisk.


 

Originalvottene er altså fra Sør-Varanger, og finnes i Norsk folkemuseum sine samlinger (NFSA 1936). Denne typen votter har trolig vært i bruk i Kautokeino, Neiden i Sør-Varanger og på finsk side av Tana-elva (Haugen, Anny "Samisk husflid i Finnmark").

Samene er flinke med snorer og bånd, og disse vottene har fått rikelige snorer med dusker i enden. Det er en enkel firkantsnor flettet i mønster med åtte tråder. Riktig effektfullt, om jeg skal si det sjøl. Ellers er garnet Rauma 3-tr. strikkegarn med rester av rødt (Triplex?) og blått fra roterommet.


Kommentarer:
Postet av: voluhellir

Oj, det var en fin teknikk! den må jeg se om jeg klarer å lære meg :)

05.05.2014 @ 23:51
URL: http://voluhellir.blogg.no/
Postet av: strikkepiken

Lekre votter med fine detaljer! :)

Jeg holder også for tiden på å strikke samiske votter, men siden jeg har liten erfaring med slik, så lurer jeg på hvordan går du frem for å lage og feste dusken i enden av snoren? :)

22.11.2016 @ 16:28
URL: http://strikkepiken.blogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/44743920
hits