Magisk gress

Helt siden vårt første år på Stiklestad, har jeg lengtet etter takrør. Nei, jeg skal ikke tekke tak, men jeg så Oddny Ravlo Haugen farge verdens nydeligste grønnfarge med dette forunderlige gresset. Dyp grønt - min yndlingsfarge!

 

Hos oss finner man ikke denne planten, som faktisk er Norges høyeste gressart. Den kan bli hele 4 meter høy, og vokser i lavtliggende ferskvann. I august blomstrer gresset, og det er da det er fargetid!

 

 

I år fikk jeg sendt mannen avgårde på ekspedisjon i Ålesunds-området, og etter å ha lusket misteksomt omkring i et friluftsområde fant han til slutt et passe skjermet sted å gå på "takrørslang". O lykke!

 

Stor var forundringen min da produktet ikke ble grønt i det hele tatt, men en granittgrå farge. Jeg bestemte meg for at grått var da også en brukbar farge, og at garnet fikk ligge ut fargetiden, selv om det ble "misslykka". På magisk vis - mot slutten av fargetida forvandlet det seg til grønt likevel, og da jeg hang det opp til tørk så det rett så lovende ut. Jeg farget også et etterbad, som ble en fin, lysere grønnfarge.

 

I denne første runden brukte jeg hele de øverste 30-40 cm av planten med blomst på. Etter å ha konsultert noen andre fargeeksperter viste det seg at de trekker strået ut fra stilken/bladene, slik at det kun er blomsterstanden som blir brukt. Må prøves! Dermed fikk mannen en ny feltdag med takrørslang.

 

 

Runde nummer to så enda verre ut! Denne gangen ble det grå-kufiolilla i gryta. Samme tanke som sist - vi får bare lage noe stygt til noen vi ikke liker av det :P  Men - O store under -  på magisk vis ble lillagrøten til grønt mot slutten av tiden. Hvordan er dette mulig?? Når all overskuddsfarge var skylt ut satt jeg igjen med den nydeligste grønnfarge. Etterbad ble det denne gangen også.

 

Men så hadde jeg jo alle stråene og bladene da, de kan man jo ikke bare kaste vel! Ny fargesuppe, og her ser man altså hvorfor den første fargerunden fikk et mye mer gulgrønt resultat. Fargen ble nesten neongul med like mengder gress og garn.

 Øverste rekke - vevgarn, brodergarn og nålbindings-/strikkegarn farget av toppen av planten. Siste hespe til høyre er farget på etterbadet. Nederste rekke - tre hesper nålbindings-/strikkegarn farget kun av blomstene, en fra etterbadet og til slutt den knallgule fra strå og gress- avfallet.

 

... Det må være magi!

2 kommentarer

Fantastiske farger! Vi var innom Stiklastadir i sommer, og det virket helt fantastisk å bo der en liten uke. Ungene elsket det, og jeg også.

Kari Folden

Hei! Har plukka blomster av takløk i dag og no står det på kok. Beisar du med alun? Kor lenge kokar du? Osv.

Skriv en ny kommentar