Brikkevevpåfyll

Jeg har vært på museum! Nærmere bestemt Vitenskapsmuseet i Trondheim. Der arrangerte Trondheim vikinglag nemlig håndverkshelg med tre ulike kurs.

 

Mannen var påmeldt skokurs med superskomaker Alban. Noen husker kanskje at jeg gikk på kurs hos en anne superskosmed i fjor. Vel, jeg kom aldri så langt at jeg fikk sydd sko til mannen, bare til meg selv og Store Krapyl. Dermed måtte mannen ta saken i egne hender. Skokurset var det desidert mest populære denne helga, men det ble jammen litt hjemmelekser også!

 

 

Lenger borte i gangen hadde Ingrid nålbindingskurs for ei lita gruppe damer. De var godt i gang med både votter og lue i løpet av helga.

 

 

Den siste gruppa var nybegynnere i brikkevev. Her var det jeg snek meg med. Siden jeg har vevd brikkevev siden 9. klasse på ungsomsskolen følte jeg ikke så stort behov for nybegynnerkurs. Men det skal godt gjøres å bli utlært i brikkevev, så i stedet gjorde jeg alvor av noe jeg lenge har hatt planer om.

 

 

Jeg holdt altså på og pusla litt på siden av selve kurset, med nesa i de flotte bøkene til Agnes. Det var brosjering som fristet, og etter litt lesing ble det en prøvevev i lingarn 35/2. Jeg prøvde ut innslag i både lin, ull og DMC sølvgarn. Neste dag hadde Britt-Elin tatt med litt silkegarn som jeg kunne få låne. Bånd nummer to ble dermed i silke 60/2 og DMC sølvgarn. 

 

 

Og dette er altså resultatet etter ei hel helg med hardt arbeid :P De observante vil kanskje oppdage et en smule politisk ukorrekt symbol på dette båndet. Det har overhodet ingenting med nazisme å gjøre, motivet er valgt fordi dette er et bånd som faktisk er funnet i Trondheim, fra det 12. århundre.

 

 

Etter hvert viste det seg faktisk at båndfragmentet fantes utstilt på Vitenskapsmuseet! Dermed ble det en liten ekspedisjon for å finne den vesle filla.

 

 

Og den kunne man raskt ha oversett gitt! Båndet er bare 0,9 cm bredt, og noen få cm langt. Altså har jeg brukt ALTFOR tykk tråd! Motivet er også så tett vevd at korsene er kvadratiske, noe de verken er på prøven min, eller på rekonstruksjonen i Agnes sin bok. Ja ja, og jeg først skal bruke uker og måneder på å lage så fancy bling-bling gjør det kanskje ikke noe at det synes littegranne ...?

 


Det dukket også opp et brosjert brikkebånd i en annen monter på Vitenskapsmuseet. Dette båndet var enda smalere, men mye lengre enn det forrige fragmentet. Tenk å få lov til å studere dette litt nøyere. Det var faktsik så finstilt at det var umulig å se mønsteret tydelig siden det lå ganske langt bak i monteren. 

 

Flittige kurslærer Brit-Elin hadde med masse flotte brikkebånd som inspirasjon :)

 

 

Ellers satt vi i perfekte omgivelser inne på museet, omgitt av vikingetidsskatter fra fjern og nær. Slik som det flotte funnet fra Husby over. En replika av den treflikede spennen ble visstnok med hjem igjen ... 

 

... og forresten - vi kom på TV! Nærmere bestemt MRK MidtNytt. Jeg, eller hendene mine altså, er med i ca et halvt sekund mot slutten. Se etter det blå og sølvfarget båndet :P

5 kommentarer

I Hvilken bok er det du har funnet mønster på brosjeringen?

Hei Sidsel, diagram finnes i boka med den snertne tittelen Ecclesiastical Pomp & Aristocratic Circumstance: A Thousand Years of Brocaded Tabletwoven Bands.

Utrolig fint mønster :-) Jeg er visst ikke så veldig observant, for jeg la ikke merke til det før jeg leste teksten. Syns det er skikkelig kult at du baserer deg på konkrete funn (som du attpåtil fikk sett på nært hold samme helg).

Den nevnte boka har vært utsolgt fra forlaget en stund, men forfatteren har endelig gjort den tilgjengelig i pdf-format. Mer informasjon her: http://www.weavershand.com/ArelateStudio.html

Anbefales på det varmeste om man er interessert i brosjerte brikkevevde bånd.

Det lange smale båndet finner man og et bilde av i universitetsmuseenes fotoportal unimus: http://www.unimus.no/foto/#/I=33359VM

Hei!

Jeg er ute etter et brikkebånd til middelalderkjolen min, men finner ikke mønster som man vet ble brukt i denne tidsperioden. Derfor lurer jeg på om du vet om noen mønster, eller om du kan tipse meg om andre som kanskje vet mer om det?

Skriv en ny kommentar