Nytt bekjentskap

Under soppturen min i fjor høst støtte jeg på noe jeg aldri har sett før. En rekke trær helt omkranset av store, grønne blad/flak, nesten som store hender som tok kvelertak på stammen. Med skrekkblandet fryd samlet jeg sammen litt av disse, for å finne ut hva i all verden det var. Vel hjemme kunne jeg konstatere at dette var lungenever, Lobaria pulmonaria, og i ei bok fra 1943 var den oppført som fargeplante.

Lungenever er en lavart som kan få flak opptil 1/2 meter brede. Mine var skarpt grønne på oversiden, noen med rustfargede flekker. Arten er også en gammel legeplante, og er effektiv ved luftveiskatarrer, hoste, astma, bronkitt, sår på lungene, brysthinnebetennelse, emfysem, kraftig menstruasjonsblødning og ved mage- og tarmproblemer.

lungenever

Jeg tørket mine få lungeneverflak, og denne uka var tiden inne for å prøve den ut som fargeplante. Jeg la bladene i bløt, og ganske straks svelte de opp til sin opprinnelige størrelse, og fikk igjen noe av den friske grønnfargen sin. Jeg hadde jo bare tatt med meg noen håndfuller av dette, så resultatet ble kun 25g garn. Fargen ble en behagelig rødbrun, noe a la brent sienna.

lungenevergarn

I found a new type of lichen last fall, at least new to me. I brought some home to find out what it was, and identified it as lungwort, Lobaria pulmonaria. In a book from 1943 it was listed as a dye plant. I dried the leafs to try it out, and a couple of days ago i soaked them again. Soon they returned to their original state, large green leafy flakes.
Since I just had a few handfulls of the stuff, I only dyed 25g of wool, but the colour turned out a lovely burt sienna.

Kommentarer:
Postet av: FrkSnupp

Det er så gøy å følge med på garnfarginga di! Jeg skal ut og se om jeg finner noen kjekke planter på hytta i sommer =)

09.05.2008 @ 11:53
URL: http://frksnupp.blogspot.com
Postet av: Elisabeth

Nydelig farge! Så flink du er til å finne nye planter som kan bruke. God helg!

09.05.2008 @ 11:56
Postet av: Torill

Så mykje spennande du finn på. Plantefarging er utruleg fascinerande og eg kjem vel til å prøve det ein dag eg og. Mykje spennande å finne i skogen til all slags bruk.

13.05.2008 @ 09:47
URL: http://blomsterogbier.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5853634
hits