Nye farger

I over et halvår har forrige helgs aktiviteter blitt planlagt og forberedt. Noen husker kanskje soppturen min? Egentlig skulle jeg tatt mange flere, men jeg er så innmari dårlig til å finne sopp :-|  Må trene til neste høst, det er i alle fall sikkert! For resultatet er jo helt spektakulært! Ti damer stilte fredag opp med det de hadde sanket inn sist høst. Målet var å forvandle hvitt garn til spennende farger.

beisagarn storskjellpluggsoppsuppeavsiling

Fredag startet vi med å beise garnet. Vi lagde fire ulike "parti": ubeiset, alunbeiset, tinnbeiset og jernbeiset. Et par fargesupper ble også kokt ut. Ikke så spennende foreløpig, men bare vent...

rodskivekanelslorsopp brune

Lørdag var det tid for farging, og hele dagen var satt av til ulike eksperimenter. Vi hadde totalt 13 sopptyper, så mange kjeler og gryter var i sving. Fargesuppene må passes på hele tiden, og vi brukte to etasjer av ungdomsskolen til å søle og boltre oss på. Hespe etter hespe dukket opp på tørkestativet. Lekkert!

floyelspluggsopp thyra

Søndag ble de siste fargesuppene utnyttet til det ytterste. Bad nummer to gir litt svakere farge, men det er jo også fint. Vi gjorte også reprise på blåfargeeksperimentet. Storskjellpiggsopp skal i teorien gi blått under de rette forholdene. Første farging ble misslykket. Andre farging gav farge, men ikke akkurat blått... mer en slags grå-blå-grønn, ganske fin men ikke blå.

provekart

Resultatet ble en masse små hesper med lekre farger. Delt på ti blir det ikke så mye på hver, men nå ser man i alle fall helt tydelig hvilke sopper man skal være på jakt etter. Er det noen som snubler over blodrød kanelslørsopp eller kanelkjuker så er det bare å sende dem hitover altså :-)

fargerne garn

... nå lurer jeg bare på hva ungdomsskoleelevene sa mandag, da de kom tilbake til en intenst sopp-eimende skole...

The last part of my mushroom-dyeing class was last weekend. Remember how I suck at finding mushrooms? Well, my class mates are luckilly better than me, and all together we had enough to make quile a few samples.

The first day we pre-mordanted the yarn with alum, tin and iron, and made a couple of baths. The second day things started to get exciting and colourful. We were playing around in two floors of a school, and I wonder what the students thought when the school was reaking of fungi monday morning :P

Sunday we dyed a couple of 2nd baths, wich gives a lighter colour, and we made a second attempt on making blue. We got a greyish-green-blue colour, so the experiment could have been more successful, but a nice shade after all.

At least one thing's for sure, I have to improve my mushroom-finding skills by this fall, to make a little more of these goodies!

Kommentarer:
Postet av: Malin/knitgirl

Så utrolig flott det ble, så mange fine farger vi har rundt oss uten å vite om dem en gang (i allefall noen av oss) Spennende med plantefarging- skulle veldig gjerne blitt med på et slikt kurs

16.04.2008 @ 21:17
URL: http://knitgirlinorway.blogdrive.com/
Postet av: murf

Utrolig flott! Så moro å gjøre slikt sammen,kjekt å lære noe nytt. Synes ofte plantefarger blir så flotte, skulle gjerne kunnet noe om emnet. Har ikke peiling på sopp, så det kommer nok ingen i posten herfra :)

Postet av: FrkSnupp

Imponerende så mye flotte farger dere har fått til =) veldig inspirerende.

16.04.2008 @ 22:03
URL: http://frksnupp.blogspot.com
Postet av: Marit

Fantastiske farger!!!

17.04.2008 @ 00:22
URL: http://marit-ontheneedles.blogspot.com/
Postet av: Cina

Ååååhhh vilka härliga färger! Där skulle man fått vara med....

17.04.2008 @ 08:31
URL: http://www.cina.blog-city.com
Postet av: iris

åååå så fint. og så tilbake til naturen. det elsker jeg. skal bli så fint den dagen du kan lære meg dette..... om 5 år eller så. hi hi.særiøst lyst til å lære ja. da vil jeg bruke sopp jeg kan uttale navnet på, om jeg ikke har sjans å finne de. blæh

17.04.2008 @ 10:57
Postet av: Rebecca

Definite reason to work on one's mushroom finding skills.Beautiful colours!

17.04.2008 @ 12:33
URL: http://knittingandamovie.wordpress.com
Postet av: Elisabeth

Nydelig og spennende! Skulle gjerne lært mer om slike ting, men det er så alt for få kurs her i området. Først må jeg vel lære forskjell på rød fluesopp og kantareller :) (Fullt så ille står det vel ikke til, men nesten....)

17.04.2008 @ 18:20

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5808116
hits